• Bucuresti 18º C
  Baia Mare 19º C
  Brasov 15º C
  Cluj-Napoca 17º C
  Constanta 12º C
  Craiova 16º C
  Galati 16º C
  Iasi 18º C
  Suceava 17º C
  Timisoara 18º C
 • 1 EUR = 4.8280 LEI
  1 USD = 4.4671 LEI
  1 GBP = 5.4926 LEI
  1 CHF = 4.5696 LEI
  1 HUF = 1.3335 LEI
  1 BGN = 2.4685 LEI
  1 JPY = 4.0894 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Petru BOGATU // Permiteți-i lui Andrei Năstase să fie persoană fizică

26 Noiembrie, 09:20

Potrivit jurnaliștilor de la portalul de investigații Zeppelin, Andrei Năstase minte când afirmă că ar fi participat în calitate de persoană fizică, și nu în cea de lider de partid, la evenimentul organizat și sponsorizat de fundația Open Dialogue. Ei aduc dovezi că Ludmila Kozlovska l-ar fi invitat ca președinte al PPDA, nu ca om de rând.

Nastase

Praf în ochi

Totul a pornit de la o declarație pe care Andrei Năstase a făcut-o la un canal de televiziune. „Din scrisoarea venită de la europarlamentarul Anna Fotyga,… președinte al subcomitetului de securitate și apărare al Parlamentului European, a spus el, reieșea că toate costurile pentru invitația mea ca persoană fizică și a doamnei Sandu, ca persoană fizică, nu a partidelor noastre sau a noastră ca președinți de partid, se va face din contul organizatorilor”.

Pedanți și chițibușari, jurnaliștii precizează însă că invitația a fost trimisă și semnată de Ludmila Kozlovska în numele Open Dialogue și este adresată președinților PPDA și PAS, nu unor indivizi oarecare. Zeppelin îl acuză pe Andrei Năstase că ar încerca să arunce praf în ochi pentru a ascunde adevărul.

Eu unul aș îndemna la clemență. Orice ar scrie în invitația expediată de Open Dialogue, Andrei Năstase, ca tot omul, are dreptul la viață privată, la intimitate. El, desigur, reprezintă o persoană juridică numită partid. Dar înainte de toate, liderul PPDA e o speță umană, o ambiguitate ontologică, vorba lui Blaise Pascal, în care se înfruntă agonic sublimul și infamul.

O ființă duală

Marii filosofi consideră, precum se știe, că omul este o ființă duală care are o configurație duhovnicească interpusă corpului său fizic. De unde și eternul antagonism în forul său interior dintre trup și suflet, dintre natural și astral, dintre fizică și metafizică, dintre carnal și spiritual, dintre sacru și profan. El se zbate mereu între mizeria unor simțuri primitive și măreția unor porniri nobile.

Pentru a-și echilibra existența, omul trebuie până la urmă să împace cele două naturi ale sale, cea spirituală cu cea fizică. Și nu întotdeauna reușește. Nu e de mirare că până și cele mai puternice personaje își menajează adesea propriile slăbiciuni, favorizând naturalul în dauna astralului. Unele dintre ele se văd chiar nevoite să aibă o viața dublă. Una la vedere și alta mai retrasă, uneori chiar ascunsă.

Regele Willem-Alexander al Țărilor de Jos, bunăoară, are niște preocupări secrete. Când nu poartă coroană şi sceptru, el dă tronul regal pe munca de pilot în aviația civilă. Fără să-l identifice nimeni, monarhul timp de două decenii a lucrat într-o companie aeriană comercială.

Făcea o distincție clară între viața sa publică și cea privată Dominique Strauss-Kahn. El îşi împărţea riguros timpul între obligaţiile profesionale în calitatea de director al FMI şi petrecerile cu dame de companie bine plătite.

Le fel și Silvio Berlusconi. Ziua el era persoană oficială, prim-ministru al Italiei, iar noaptea, în calitate de persoană fizică, organiza serate  „bunga-bunga”.

Și Vladimir Putin i-a furat lui Robert Kraft, patronul clubului american ”New England Patriots” , un inel de aur de 25 de mii de dolari, care simbolizează câştigarea trofeului Super Bowl, nu ca președinte, ci ca persoană fizică. În 2005, antreprenorul din SUA, în timpul unei recepţii de la Kremlin, i-a arătat lui Putin bijuteria de campion încrustată cu diamante. Președintele Rusiei a dorit-o pe deget şi americanul s-a conformat. Kraft însă a rămas şocat când Putin i-a spus că ar putea ucide pe cineva cu acest inel. „Preşedintele rus, mărturisea patronul american, l-a băgat în buzunar şi a plecat înconjurat de trei colaboratori  ai KGB-ului”.

Generalul Jean-Bédel Bokassa, împăratul Imperiului Central-African, mânca oameni pe pâine de trei ori pe zi – la micul dejun, la prânz și la cină –, nu ca persoană încoronată, ci ca persoană fizică. Îndeletnicirile sale de canibal sadea erau o taină pe care el o păzea cu strășnicie chiar de membrii familiei sale, necum de suita imperială. E dificil însă să ascunzi o slăbiciune omenească atât de extravagantă. Până la urmă totul a ieșit la iveală și împăratul a fost detronat și întemnițat de armata franceză.

Și fostul premier al Republicii Moldova, Vlad Filat, primea cadouri scumpe și călătorea cu avionul lui Ilan Șor la meciurile de fotbal de la Moscova nu ca persoană juridică, ci exclusiv ca persoană fizică. Ca microbist umil. Avea grijă să izoleze, după cum spun alchimiștii, elementul subtil de cel brut. Când în toiul unei escapade amoroase a vrut să-l sune pe președintele României, și-a îmbrăcat șortul, transformându-se pe loc dintr-un Casanova gol-pușcă într-un cogeamite om de stat.

Cu două fețe

Nu insinuez, Doamne ferește, că și Andrei Năstase ar fi un tip excentric, că ar avea preocupări exotice. Dar trebuie să aibă și el posibilitatea să-și delimiteze viața politică de cea profană.

Liderul PPDA este om și nimic omenesc nu are cum să-i fie străin. Simte și el, pesemne, nevoia să despartă metafizicul de fizicul din sine. Să pună deoparte lupta cu oligarhia, iar de altă parte angajamentele față de nașul din Frankfurt.  Să glorifice în vorbe cauza europeană, iar în fapte să-i pună batista pe țambal. Să distingă viața de partid de cutumele clanului din care face parte. Să desprindă retorica politică de grija filială pentru conturile bancare ale mamei și soacrei.

Așa că lăsați-l în pace pe Andrei Năstase. Nu-i mai căutați nod în papură. Dați-i voie să se detașeze, în ipostaza de persoană fizică, de angoasele liderului de partid. Să separe plăcerea de corvoadă.

Permiteți-i să aibă două fețe. Una publică pentru vulgul prostit. Și alta discretă pentru Kozlovska, Țopa și alți confidenți care îl răsplătesc însutit.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: