• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9449 LEI
  1 USD = 4.3614 LEI
  1 GBP = 5.9178 LEI
  1 CHF = 4.7821 LEI
  1 HUF = 1.3843 LEI
  1 BGN = 2.5283 LEI
  1 JPY = 3.8290 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Petru BOGATU // Palestinizarea Transnistriei

30 Mai, 10:03

Tiraspolul acuză Republica Moldova de „crime de război”. Nici mai mult, nici mai puțin. O ieșire hazardată?

Bogatu

Urzeala Kremlinului

Aparent, nu-i decât o bagatelă. S-ar putea crede că regimul separatist umblă cu chichițe pentru a se afla în treabă. Nu vă faceți iluzii. În realitate, lucrurile în problema transnistreană riscă să ia o turnură foarte periculoasă.

Deunăzi, șeful administrației de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, la o întâlnire cu așa-zișii diplomați ai autoproclamatei republici nistrene, a declarat că va porni procese de judecată împotriva Republicii Moldova pentru o pretinsă agresiune în anul 1992. Potrivit lui, structurile de forță ale Chișinăului care au luptat în războiul de la Nistru ar fi fost niște organizații teroriste.

La prima vedere, ieșirea la rampă a liderului separatist pare un cancan politic. Bănuiesc că politicienii de la Chișinău, ca de obicei, nu vor lua în serios declarațiile sale deșucheate. Ori le vor trece sub tăcere, ori le vor trata ca pe niște baliverne ordinare care nu merită o ripostă adecvată. Eroare.

Din păcate, amenințările lui Krasnoselski nu sunt întâmplătoare. Nu-s vorbe de clacă. Îndărătul lor se ascunde urzeala perfidă a Rusiei care urmărește legitimarea internațională a regiunii rebele din estul Republicii Moldova.

Krasnoselski nu a precizat în care instanțe urmează să se adreseze în vederea intentării unor procese Republicii Moldova pentru „terorism", după cum pretinde el. Însă afirmațiile sale anterioare pe acest subiect sunt foarte lămuritoare.

Nu-i prima dată când șeful administrației de la Tiraspol se stropșește la Chișinău. De la un timp încoace, el profită aproape de orice apariție publică pentru a acuza malul drept de niște pretinse ilegalități comise în timpul conflictului, dezlănțuit, precum se știe, în mod criminal, de Federația Rusă, în 1992, pentru a sabota independent Republica Moldova.

O surpriză cu efect atomic

La începutul lui aprilie, la o lună și ceva de la alegerile parlamentare, arătam într-un editorial că în timp ce la Chișinău partidele umblă de la Ana la Caiafa, fără să rezolve nimic, adâncind pe zi ce trece blocajul politic, la Tiraspol, Rusia ne pregătește o surpriză cu efect atomic. Un fel de Cernobâl geopolitic.

Atrăgeam atenția asupra unei suspecte viermuieli a regiunii separatiste prin marile instituții internaționale. Emisarii Tiraspolului au ajuns la New York, unde dau târcoale Organizației Națiunilor Unite.

Oficiul transnistrean, recent deschis la Moscova, expediase, pe la mijlocul lunii martie, niște scrisori pe adresa ONU în care încerca să acrediteze ideea că nu Federația Rusă, ci Republica Moldova poartă răspundere pentru izbucnirea conflictului armat de acum 27 de ani și consecințele nefaste ale acestuia. Se susținea cum că structurile de forță ale Chișinăului ar fi comis „crime de război" împotriva populației civile din stânga Nistrului.

Krasnoselski a promis atunci că acesta este doar începutul. Și s-a ținut de cuvânt. Reprezentanții Tiraspolului au revenit obsesiv asupra acelorași acuzații și în cadrul unor discuții sau reuniuni internaționale ulterioare.

Se rescrie istoria agresiunii ruse

Acum vă dați seama de ce a deschis Tiraspolul o Reprezentanță la Moscova, pe care a autointitulat-o „misiune diplomatică"!? La mijloc e un proiect rusesc cu bătaie care își propune să rescrie istoria conflictului armat din 1992.

Potrivit hotărârii CEDO în chestiunea grupului Ilașcu din 2004, zona răsăriteană a Republicii Moldova este un teritoriu ocupat de trupele fostei metropole în urma unei invazii neprovocate. Rezoluția Adunării Generale a ONU din 2018 cataloghează prezența militară străină ca fiind ilegală și cere evacuarea militarilor și munițiilor ruse.

Iată că Moscova își propune să întoarcă foaia pentru a compromite cauza moldovenească în conflictul armat din 1992. În diferite instituții internaționale se induce ideea că structurile de forță ale Chișinăului ar fi violat legile războiului, săvârșind infracțiuni care cad sub incidența dreptului internațional.

Altfel spus, Chișinăul este învinuit acum de atacuri planificate asupra civililor care nu sunt direct implicați în acțiuni militare. Liderul separatist s-a referit în special la grupul „Bujor". El îi pune în cârcă Republicii Moldova faptul că „cei care l-au împușcat pe Nikolai Ostapenko (un funcționar separatist asasinat în perioada conflictului armat – n.n.), au primit distincții de stat în Moldova".

Mai mult decât legea talionului

Ce se urmărește? Kremlinul, prin marionetele sale de la Tiraspol, recurge la un șantaj sentimental al Occidentului.

Krasnoselski se căznește să atingă corzile sensibile ale lumii libere, bătând monedă pe faptul că, indiferent cine a dezlănțuit războiul, Chișinăul ar fi comis crime împotriva umanității. El sugerează astfel că Republica Moldova ar trebui inculpată în conformitate cu prevederile Convenției de la Geneva din 12 august 1949.

Nu este vorba de o răzbunare potrivit legii talionului „dinte pentru dinte, ochi pentru ochi", bineînțeles. Moscova caută să identifice și să ajusteze precedente internaționale pentru a discredita acțiunile Republicii Moldova în timpul războiului de la Nistru și a cere mai târziu separația legală a celor două maluri ale Nistrului.

Se știe că regiunea Kosovo s-a desprins de Serbia tocmai pentru că sârbii au comis crime de război, iar unii lideri ai acestora au fost judecați de Curtea Penală Internațională de la Haga. La fel și Palestina a obținut dreptul să-și formeze un stat separat în urma unui conflict sângeros.

Divizia lui Șoigu de la Nistru

Nu degeaba Vadim Krasnoselski invocă tot mai des aceste două exemple. Moscova crede că ele i se potrivesc ca o mânușă conflictului de la Nistru și pot conduce la o separare legală a regiunii separatiste de Republica Moldova.

Unde mai pui că și momentul politic pare potrivit. Asupra Balcanilor iar planează riscul dezghețării conflictului sârbo-kosovar. Este la mintea oricui că și-a băgat dracul coada. Mâna Moscovei se întrezărește la orizont.

În aceste împrejurări, în Occident se vor pune în mișcare forțele politice tentate mereu să îmblânzească „ursul", făcându-i concesii generoase. E un secret al lui Polichinelle faptul că unele cercuri influente din Europa, mai cu seamă din mijlocul stângii germane, și-ar dori să scape cu orice preț de beleaua unui conflict înghețat în apropierea frontierei euroatlantice.

Dacă Putin promite să-și retragă trupele din regiunea separatistă în schimbul legitimării regimului de la Tiraspol, nu-i exclus să-i iasă pasiența. Unii în Occident ar putea să muște momeala rusească și să permită „palestinizarea" Transnistriei.

Kremlinul nu ar avea nimic de pierdut. Așa-zisa armată transnistreană nu-i decât o divizie rusă condusă de ministrul Șoigu.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: