• Bucuresti 14º C
  Baia Mare 8º C
  Brasov 8º C
  Cluj-Napoca 8º C
  Constanta 11º C
  Craiova 13º C
  Galati 10º C
  Iasi 7º C
  Suceava 6º C
  Timisoara 11º C
 • 1 EUR = 4.7564 LEI
  1 USD = 4.2005 LEI
  1 GBP = 5.5575 LEI
  1 CHF = 4.2296 LEI
  1 HUF = 1.5063 LEI
  1 BGN = 2.4319 LEI
  1 JPY = 3.8050 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

OPINII Petru BOGATU // Noua generație a vechii mafii agricole

29 Iunie, 10:46

Un necaz, precum se știe, nu vine niciodată singur. De parcă problemele ce se țin lanț la sate nu ar fi fost destule, țărănimea a mai dat de o belea. Aceasta se numește noua mafie agricolă.

Bogatu

Mafia s-a născut la sat

Nu exagerez o iotă. Toți cu ochii pe cleptocrația politică, pe luptele dintre oligarhi, pe afaceriștii avizi din Chișinău, ne scapă crima organizată care taie și spânzură în provincie.

Mafia, ca și veșnicia, ca să-l parafrazez pe Lucian Blaga, s-a născut la sat. Tocmai de aceea se pretinde nemuritoare. O căutăm cu toții, în vârful piramidei, în cercurile politice și cele de afaceri.

De bună seamă, rechinii crimei organizate operează preponderent în capitală. În sferele înalte. Tentaculele ei pătrund în bănci, în ministere, comisii parlamentare etc. Însă șalăul, știuca și ceilalți pești răpitori mai mici, își fac de cap în provincie. Adesea la sate. În agricultură.

Țăranul, și așa uitat și nedreptățit, este de la un timp încoace terorizat nemilos de mafia rurală.

De cei care dețin pâinea și cuțitul în producția agricolă.

Sub tăvălugul progresului

Deși serviciile agricole se diversifică în ultimii ani, cei mai mulți dintre proprietarii de terenuri mici nu se pot bucura de ele. Oricât ar părea de paradoxal, după ce au fost striviți de mizerie și înapoiere, țăranii au ajuns astăzi sub tăvălugul progresului. Să mă explic.

Trebuie să recunoaștem că în sectorul agrar încetul cu încetul lucrurile se schimbă în bine, chiar dacă asta nu întotdeauna se vede cu ochiul liber. Asistența europeană pentru zona rurală își spune cuvântul. Degradarea multor sate începe treptat să fie oprită.

Își croiesc drum afacerile moderne. Exporturile în UE și-n alte state occidentale constituie peste două treimi din totalul producției agricole vândute peste hotare și continuă să crească. În provincie au apărut o sumedenie de firme noi care execută diferite lucrări: aratul, discuitul, semănatul, cultivatul, fertilizatul, tăvălugitul etc. Acestea au spart monopolul asociațiilor agricole sătești care funcționează în mare parte pe scheletul fostelor colhozuri și sovhozuri.

În aparență, la ora actuală există concurență. Țăranul la prima vedere are de ales acum. Poate încheia un contract pentru executarea unor lucrări de arat sau de plantat cu firma care îi este pe placul lui. Și destui oameni beneficiază de noua situație. Nu toți însă.

Cei mulți și obidiți

Cei mulți și obidiți, după ce au fost exploatați două decenii și ceva de foștii mahări ai colhozurilor care și-au însușit abuziv partea leului din privatizarea necontrolată, au ajuns la cheremul noilor stăpâni ai satelor. Acestor țărani progresul nu le-a oferit nimic bun. Ei sunt astăzi la fel de năpăstuiți ca altădată.

Multitudinea de firme agricole și-au împărțit într-un mod mafiot sferele de influență la sate. În consecință, țăranii nu au libertatea să aleagă firma care îi oferă un preț mai convenabil.

Oamenii sunt forțați să apeleze exclusiv la serviciile celor care monopolizează toate lucrările dintr-o anumită zonă. În urma acestui fapt prețurile cresc continuu. În unele sate, țăranii plătesc peste 25 de lei pentru aratul unui ar de pământ, lucru nemaipomenit acum câțiva ani.

O tendință îngrijorătoare

Aș vrea să fiu bine înțeles. Nu spun că toate firmele prestatoare de servicii agricole își bat joc de țărani. Multe dintre ele sunt de bună credință.

Există însă o tendință îngrijorătoare care nu trebuie trecută cu vederea. Granturile occidentale, programele investiționale ale guvernului contribuie la eficientizarea și rentabilizarea agriculturii.  Au apărut livezi profitabile, se afirmă afaceri promițătoare cu vinuri, legume etc.

Însă, ca întotdeauna în lume, modernizarea unor sectoare economice conduce  la o anumită criminalizare a domeniului respectiv, iar agricultura nu este o excepție. La sate are loc o reinventare a vechilor relații mafiote din zona rurală.

Am abordat aici doar una dintre problemele cu care se confruntă țărănimea. Situația în ansamblu însă este mult mai complicată.

Este demolată piața liberă

Mafia agricolă caută să controleze riguros nu doar prestările de servicii cele mai de jos la sate, ci și celelalte sfere ale producției. Continuă latenta criminalizare a transportului, distribuției și vânzării produselor alimentare.

Astfel, este călcată în picioare concurenţa şi demolată piaţa liberă. Are loc descurajarea și eliminarea micilor producători, precum și a antreprenorii onești care nu doresc să se implice în mișmașuri. Businessul mijlociu, singurul care poate produce o adevărată schimbare la față a agriculturii, moare înainte să se nască.

Ca rezultat, suferă calitatea şi siguranţa alimentelor. Crește prețul de cost al producției agricole autohtone care adesea este mult mai scumpă decât cea importată de peste mări și țări.

Toate acestea nu sunt o noutate. Situația este cunoscută de toată lumea, nimeni însă nu mișcă un deget să o îndrepte.

Dacă nu se iau măsuri pentru a opri criminalizarea producției agricole, degeaba se investesc bani de la buget în ameliorarea infrastructurii din provincie. Oamenii vor avea nevoie de noile drumuri asfaltate de la sate doar pentru a-și lua lumea în cap și a se aciua undeva peste hotare.

Citeste mai mult despre: agricultura, mafia, Petru Bogatu, Republica Moldova
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: