• Bucuresti 14º C
  Baia Mare 8º C
  Brasov 8º C
  Cluj-Napoca 8º C
  Constanta 11º C
  Craiova 13º C
  Galati 10º C
  Iasi 7º C
  Suceava 6º C
  Timisoara 11º C
 • 1 EUR = 4.7564 LEI
  1 USD = 4.2005 LEI
  1 GBP = 5.5575 LEI
  1 CHF = 4.2296 LEI
  1 HUF = 1.5063 LEI
  1 BGN = 2.4319 LEI
  1 JPY = 3.8050 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

OPINII Petru BOGATU // Maia Sandu dă de înțeles că ar putea s-o facă de oaie

02 Aprilie, 09:55

De îndată ce a îngropat șansa identificării unui candidat pro-european comun în alegerile primarului din Chișinău, președinta PAS, parcă presimțind o grabnică înmormântare a proiectului său electoral, l-a bocit în public.

Bogatu

Se vaietă, deși nimic nu o doare

Campania pentru alegerile locale anticipate abia a început, iar liderul Partidului Acțiune și Solidaritate dă de înțeles deja că ar putea să piardă. Maia Sandu a spus într-o emisiune de la TV8 că „aceste alegeri nu vor fi libere și corecte…, dar va trebui să încercăm să reducem un eventual efect negativ”.

Dacă rostea aceste cuvinte duminică, în ziua de 1 aprilie, aș fi considerat că a glumit. Numai că ea a declarat asta când încă știrile despre sprijinul său pentru Andrei Năstase erau calde, dacă nu chiar fierbinți.

Cu alte cuvinte, primul lucru pe care l-a făcut Maia Sandu după ce s-a angajat să-l susțină pe Andrei Năstase a fost să sugereze că proaspăt încropitul parteneriat electoral PAS-PDA ar putea să fie înfrânt în  alegerile pentru primăria Chișinăului. Se vaietă, deși încă nimic nu o doare. Menește a rău chiar în clipa în care alegătorii de dreapta au nevoie mai mult ca oricând de încurajare, nu de disperare.

Veți spune că eroarea comisă este minoră. Că degeaba mă iau iar de președinta Partidului Acțiune și Solidaritate. Bănuiesc că unii mă vor ține de rău, acuzându-mă că nu o menajez.

Un defetism demoralizant

Numai că Maia Sandu nu poate fi trecută sub tăcere pentru simplul motiv că este urmărită cu luare aminte de alegători. Activitatea ei politică sensibilizează opinia publică. Dacă lucrurile ar sta altfel, nu aș atinge-o nici cu o floare, desigur.

Viorel Cibotaru de la PLDM sau Vasile Costiuc de la Democrația Acasă, de exemplu, nu prezintă interes pentru publicul larg și de aceea nu sunt luați în seamă. În liderul PAS însă o parte a electoratului de dreapta își pune mari speranțe. În aceste împrejurări, monitorizarea acțiunilor ei este și firească, și inevitabilă.

Ca orișice politician care stârnește niște așteptări, Maia Sandu este luată în colimator de mass-media. Și-i doar vina ei, bineînțeles, că dă mai mult prilej de critică decât de laudă.

Or, ce ne-a demonstrat Maia Sandu până în momentul de față? Lipsa soluțiilor și a unei perspective politice pe care să le ofere electoratului, puținătatea ideilor, incapacitatea de a capitaliza voturile obținute în alegerile prezidențiale, confuzia geopolitică și, în sfârșit, coabitarea cu un partener dubios în persoana lui Andrei Năstase. Și de parcă toate acestea nu erau destule, iată că acum iese în prim-plan defetismul ei descurajant.

Start fals

Politicianul care sugerează că ar putea să piardă în alegeri e ca atletul care comite un start fals. Își anulează orișice șansă de reușită.

Concurenții electorali experimentați din democrațiile liberale niciodată nu vor lăsa să se întrevadă că ar putea capota. Dimpotrivă. Vor căută să convingă din capul locului că vor învinge, chit că șansele lor par infime.

Donald Trump, cu toate că era subestimat în alegerile preliminare din SUA, s-a străduit din răsputeri să le insufle încredere simpatizanților. Scorul său electoral, cel puțin la etapa inițială, s-a datorat în mare parte optimismului debordant dovedit în cursa pentru nominalizare. Candidații nesiguri, care admit că pot pierde, sunt abandonați fără regrete de alegători.

Este adevărat că procesul nostru electoral din Republica Moldova nu este perfect. Aici îi dau dreptate Maiei Sandu. Dar acest fapt nu-i un motiv pentru defetism.

Până și în fosta metropolă, unde există vot popular, dar lipsesc cu desăvârșire alegerile adevărate, Alexei Navalnîi, fără șanse de câștig, și-a îmbărbătat mereu susținătorii, încercând să-i asigure că sunt în stare să izbândească.  Din fericire, Republica Moldova nu-i Rusia. Fragilă și defectuoasă, democrația moldovenească există, totuși.

Deși unele alegeri de la 1991 încoace, potrivit concluziilor trase de observatorii internaționali, nu au fost tocmai corecte, nimeni nu a pus la îndoială caracterul lor liber. Există motive sau probe că scrutinul din 2018 va fi altfel? Deocamdată nu.

Gestul abulic

În aceste condiții, faptul că Maia Sandu pune un posibil „rezultat negativ” pe seama unor alegeri nelibere pare o încercare anemică de a justifica un viitor eșec electoral. Acest gest abulic înseamnă una din două.

Sau  PAS a pariat cu bună știință pe candidatul perdant din PDA pentru a-l ucide politic și a se descotorosi astfel de un concurent care i se amestecă printre picioare. Sau nici un partid, nici altul nu știe să-și joace cartea electorală și nu ia în calcul o victorie în anticipatele din Chișinău, tratându-le doar ca pe un antrenament pentru scrutinul legislativ de la sfârșitul anului.

Și într-un caz, și în altul avem de a face, pe de o parte, cu o îngustime de orizont a celor două formațiuni politice, iar pe de alta, cu trădarea de către ele a electoratului proeuropean. Oricum ai întoarce-o, în această situație, dreapta riscă să o facă de oaie în alegerile din Chișinău.

Machiavelli scria că un politician trebuie să fie în același timp un leu și o vulpe – căci leul nu se poate feri de capcane și nici vulpea de lupi. Maia Sandu, din păcate, nu este nici una, nici alta. Pare să fie mai curând miorița fantastică din romanul lui Haruki Murakami a cărei slăbiciune ne roade  pe dinăuntru.

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: