• Bucuresti 30º C
  Baia Mare 27º C
  Brasov 26º C
  Cluj-Napoca 26º C
  Constanta 26º C
  Craiova 29º C
  Galati 29º C
  Iasi 26º C
  Suceava 23º C
  Timisoara 29º C
 • 1 EUR = 4.7345 LEI
  1 USD = 4.2201 LEI
  1 GBP = 5.2361 LEI
  1 CHF = 4.2663 LEI
  1 HUF = 1.4497 LEI
  1 BGN = 2.4207 LEI
  1 JPY = 3.8990 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Petru BOGATU // Legea amnistierii capitalului: efectul bumerangului

27 Iulie, 14:40

Guvernarea de la Chișinău s-a înșelat dacă a crezut că poate cumpăra adeziunea SUA, o dată și pentru totdeauna, cedându-le americanilor Stadionul Republican. Frate, frate, dar brânza-i pe bani!

Bogatu

Cu o  viteză supersonică

Mai cu seamă când la mijloc sunt  sume pe cât de imense, pe atât de dubioase. Când societatea nu-și poate reveni de pe urma șocurilor provocare de o serie de jafuri devastatoare.

Este adevărat că amnistia capitalului nu a fost inventată în Republica Moldova. E o măsură fiscală consacrată. Astfel de practici au fost implementate în mai multe țări, chiar și în unele state membre ale Uniunii Europene.

Dar tot atât de adevărat este faptul că în Italia sau Grecia reforma fiscală s-a realizat în alte circumstanțe politice și economice. Nu se poate să amnistiezi capitalul într-un stat din care s-a furat recent un miliard de dolari fără să fii suspectat că ai gânduri ascunse. Că ai intrat în cârdășie cu hoții prezumtivi. Că dorești să-i scoți basma curată.

Unde mai pui că avem de a face cu cea de-a doua deja tentativă, prima consumând-se în coadă de pește acum doi ani. Nu ai cum să nu trezești suspiciuni când adopți amnistia fiscală cu viteza unui avion supersonic, evitând o dezbatere publică temeinică.

Cu bunele intenții este pavat drumul în infern

Nu intru acum în amănunte de natură economică. Să se pronunțe specialiștii în materie de finanțe și fiscalitate.

Din punct de vedere politic însă, „Legea privind declarația voluntară și stimularea fiscală” și modul în care a fost votată sunt o catastrofă. În actualele împrejurări, încercările de prescriere a pedepselor pentru sustragerea de la plata impozitelor vor avea un efect al bumerangului, lovind necruțător în autorii reformei.

Și nu mai contează că se invocă nevoia relansării mediului de afaceri pe această cale. Că se propune un mecanism de impulsionare economică.

Introducerea unui impozit unic pe venit și reducerea taxelor, bunăoară, sunt lucruri salutare. Nu încape discuție.  Atâta doar că, după cum bine se știe, cu bunele intenții este pavat drumul în infern.

Relaxarea fiscală va crește veniturile populație și ar putea stimula creșterea economică. Dar există și cealaltă parte a monedei. Nu-i exclus să fie afectate perspectivele bugetare. Depinde cum va fi implementată legea. Oricum, reducerea impozitelor, chiar dacă va avea efecte preponderent pozitive, urmărește să distragă atenția de la decriminalizarea evaziunii fiscale.

Legitimarea furtului

Dacă ați observat, și în România guvernarea PSD pregătește o reformă fiscală. Dar dincolo de Prut aceasta nu-i ascunsă sub preș. Există o dezbatere în mass-media. Guvernul de la București a avut discuții pe această temă la Comisia Europeană și la Fondul Monetar Internațional.

Și pe urmă, în România nu este vorba de o amnistie generalizată. Nu sunt vizate persoanele fizice sau afacerile private. Urmează  să fie șterse doar datoriile istorice pentru companiile de stat.

La noi însă se încearcă disculparea evazioniștilor de toate rangurile. Se urmărește legalizarea banilor negri fără vreo anchetă prealabilă. Și aceasta în condițiile în care marii escroci care s-au pricopsit de pe urma devalizării băncilor nu au fost identificați și dați pe mâna justiției.

Nu e de mirare că reacția tuturor  partenerilor occidentali ai Republicii Moldova a fost promptă și eminamente negativă. UE cere ca autoritățile să oprească amnistia capitalului, FMI avertizează că  sunt încălcate angajamentele asumate de Chișinău în fața donatorilor externi, iar Ambasada SUA afirmă fără înconjur că reforma  legitimează furtul şi corupţia şi va dăuna climatului de afaceri al Republicii Moldova”. Scurt și cuprinzător.

Pe două fronturi

Grav însă este faptul că războiul politic, declanșat de invalidarea alegerilor din Chișinău, a fost extins în zona economică. Astfel, puterea, singură și nesilită de nimeni, se angajează într-o luptă acerbă pe două fronturi.

Or, experiențele istorice demonstrează că un atare conflict este extrem de periculos pentru cel încolțit din toate părțile. Sunt cazuri rarisime, ce-i drept, când acesta scapă cu bine din încurcătură. Israelul, spre exemplu, a luptat cu succes pe două fronturi în timpul Războiului de Șase Zile din 1967. Germanii însă au avut mai puțin noroc în Primul și în cel de-al Doilea Război Mondial.

Rămâne de văzut cum va ieși din această daraveră puterea de la Chișinău care, pentru a doua oară în această vară, își aprinde paie în cap, dezamăgind cumplit aliații occidentali. Ceea ce mă îngrijorează cu adevărat este situația Republicii Moldova. Aceasta, văzându-se silită să facă față unor amenințări multiple și pe plan extern, și pe plan extern, își reduce simțitor șansele de a se menține pe linia de plutire și pe plan intern, și pe plan extern.

Sursa: deschide.md

Citeste mai mult despre: Petru Bogatu, Republica Moldova
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole:
Game of Thrones

Primetime Emmy 2019

INTERNATIONAL