O întâmplare kafkiană

Invalidarea alegerilor din Chișinău este din aceeași operă. Frizează absurdul. Parcă-i desprinsă dintr-o povestire kafkiană. Depășește orice limită a bunului simț.

Nu e de mirare că a căzut ca un trăsnet asupra tuturor. I-a trimis într-un șoc total și pe alegători, și pe politicieni, și pe partenerii occidentali ai Republicii Moldova

Hotărârea de marți a Judecătoriei Chișinău, menținută joi de Curtea de Apel, de a nu recunoaște legalitatea victoriei lui Andrei Năstase în cursa electorală pentru primăria Capitalei a luat prin surprindere toată lumea,  pentru că este irațională, cusută cu ață albă, provocatoare și aparent nu convine nimănui. Nici puterii, nici opoziției.

Motivul invocat pentru a invalida scrutinul este pur și simplu pueril. Agitația electorală în ziua votului reprezintă, fără doar și poate, o încălcare. Nu însă atât de gravă încât să influențeze rezultatul final al scrutinului.

Mai cu seamă că, potrivit observatorilor independenți, alegerile locale, în ciuda unor nereguli, în linii mari au fost și corecte, și libere. Unde mai pui că reclamantul, Ion Ceban, a cerut nu invalidarea votului, ci doar constatarea unor abateri.

Ferește-mă, Doamne, de prieteni

Agitația electorală reclamă o răspundere contravențională. Altfel spus, PDA sau orișice alt partid acuzat că a îndemnat oamenii să iasă la vot în ziua scrutinului poate fi amendat. Nimic mai mult.

Declarațiile făcute de peste hotare în sprijinul unui cutare sau cutre candidat de asemenea nu sunt un motiv de invalidare a votului. Să admitem, prin absurd, că în alegerile parlamentare din Republica Moldova Putin ar îndemna de la Moscova să fie votați adepții unirii cu România. Altfel spus, atitudinea luată de o persoană din străinătate poate fi o provocare ordinară pentru a pune bețe-n roate unui concurent electoral.

Privite din acest unghi, tentativele unor comentatori sau bloggeri afiliați puterii, într-un fel sau altul, de a justifica bizara decizie judecătorească sunt trase de păr și nu dovedesc nimic altceva decât un partizanat sforăitor. Fandoselile lor au efectul bumerangului, deoarece dau senzația ca autoritățile ar fi ordonat să se pună tunurile pe toți cei care critică invalidarea alegerilor. De bună seamă, ferește-mă, Doamne, de prieteni, că de dușmani am eu grijă.

Oricum ai întoarce-o, nevalidarea mandatului de primar obținut de Andrei Năstase e ca un spin în coastă și pentru el, și pentru adversarii lui. Oriunde ne-am arunca privirea, se alege praful.  Dar să vedem cum se răsfrânge acest incident asupra principalelor forțe politice.

A cincea roată la căruță

Dezavantajată este guvernarea de capul căreia deja se sparg oalele furiei populare și nemulțumirilor externe. Protestele  sunt pe cale să ia proporții debordante. SUA, UE România, alte cancelarii occidentale  condamnă invalidarea alegerilor, lăsând să se întrevadă că ceva nu-i regulă în sistemul politic moldovenesc.

Echilibrul social, consolidat de rezultatul votului în favoarea opoziției, despre care vorbea recent Vlad Plahotniuc, e pe cale să se rupă periculos. Ca sa nu mai spun că hotărârea ilogică a Judecătoriei Chișinău reînvie poveștile de groază despre statul capturat ce păreau încă mai ieri compromise.

Se arată nedumerit și premierul Pavel Filip. Nevalidarea mandatului câștigat de Andrei Năstase este ultimul lucru pe care ni l-am dori, spune el. Șeful Guvernului  poate fi înțeles. Aversiunea profundă a segmentului activ al societății pe care riscă să și-o atragă guvernarea în actualele condiții vor da de-a berbeleacul toate realizările Cabinetului de Miniștri pe plan intern și extern, diminuând bazinul electoral al PDM.

Speculațiile unora care susțin cum că, invalidând scrutinul, puterea ar testa potențialul protestatar al opoziției, nu rezistă criticii. Asta e ca și cum cineva ar folosi ghilotina ca să scape de păduchii din cap.

Și socialiștii aveau nevoie de invalidarea alegerilor ca de-a cincea roată la căruță. Pe de o parte,  ei creează impresia că au fost folosiți ca niște fraieri. Că cineva scoate castanele din foc cu mâinile lor.  Pe de altă parte, această situație dă apă la moară suspiciunilor că PSRM ar fi un partid butaforic din buzunarul lui Plahotniuc.

Pentru PDA și PAS invalidarea alegerilor este și o înfrângere, și o umilință. Ce-i drept, victimizarea lui Andrei Năstase îi crește ratingul, neîndoios. Îi permite să revină de pe acum la retorica statului paralel și a puterii oligarhice din umbră. Contribuie la mobilizarea electoratului de dreapta în jurul PAS și PDA.

Cum însă este greu de crezut că Andrei Năstase sau Maia Sandu au pus stăpânire pe justiție pentru a anula propria lor victorie în alegeri, nu avem niciun motiv să-i suspectăm că ei ar sta în spatele buclucașei decizii judecătorești. Rămâne să căutăm cui folosește cu adevărat toată treaba asta.

Ingerință străină?

Pe plan intern, după cum am arătat mai sus, toți actorii politici în aparență au de pierdut.  Rămân deci două ipoteze. Ori ingerință străină în justiție. Ori o conspirație  locală izvorâtă dintr-o logică anapoda.

Pentru Rusia care, după cum bine se știe, se amestecă în procesele electorale din SUA, Franța, sau Germania, nu-i nicio problemă să corupă, prin oamenii ei la Chișinău, justiția din Republica Moldova. Așa-zisul Laundromat, prin care s-au spălat peste 20 de miliarde de dolari, dovedește acest fapt. Mai mulți judecători fuseseră mituiți pentru a face jocul escrocilor.

S-ar putea însă să avem de a face cu niște trăgători de sfori de la fața locului care și-au propus să toarne gaz în foc ca să experimenteze capacitatea de reacție a pompierilor.  Suspectat este  Plahotniuc. Dar nu-i exclus ca mafia, grupată în jurul lui Platon sau Renato Usatîi, cu sprijinul rusesc, să aibă capacitatea de a influența justiția.

Să fiu bine înțeles. Nu Andrei Năstase este păgubit. Dimpotrivă, el este chiar favorizat din punct de vedere politic. A fost ciuruită democrația moldovenească.

Se impune o anchetă judiciară pe marginea hotărârilor adoptate  de Judecătoria Chișinău și Curtea de Apel. Ca în toate cazurile anterioare de corupție sau de spălare de bani în care fuseseră implicați magistrații.

Astfel, situația poate fi lămurită prin argumente logice, fără invocarea fenomenelor paranormale, dracul fiind absolvit de orice responsabilitate. Iar dacă acestuia nu-i place, n-are decât să se așeze pe un cui.

Sursa: deschide.md