• Bucuresti 17º C
  Baia Mare 13º C
  Brasov 12º C
  Cluj-Napoca 12º C
  Constanta 10º C
  Craiova 14º C
  Galati 15º C
  Iasi 16º C
  Suceava 15º C
  Timisoara 16º C
 • 1 EUR = 4.8288 LEI
  1 USD = 4.4163 LEI
  1 GBP = 5.4966 LEI
  1 CHF = 4.5682 LEI
  1 HUF = 1.3438 LEI
  1 BGN = 2.4690 LEI
  1 JPY = 4.1159 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

OPINII Petru BOGATU // Înșelatul Mihai Ghimpu

02 Noiembrie, 11:47

De câteva zile, după cum ar zice Caragiale, opinia publică este viu emoționată de o sfâșietoare dramă personală. Liderul PL Mihai Ghimpu are o mare dezamăgire. Se simte înșelat.

Bogatu

I-au pus șaua

Se mai întâmplă. Înșală el. Uneori ea. Nu are legătură doar cu dragostea. Sau cu prietenia. În politică sau în business de multe ori este la fel.

Francezul Victor Lustig, un neică nimeni, a reușit, de exemplu, să vândă în 1925 Turnul Eiffel. I-a convins să-l cumpere pe niște oameni de afaceri care se ocupau cu achiziționarea fierului vechi.

În politică se vând bine promisiunile. Cu toate că acestea adesea se dovedesc a fi niște falsuri ordinare, marfa este cumpărată și în prezent ca pâinea caldă.

Cei-i drept, corectitudinea și fidelitatea sunt valori pe care le prețuiesc alegătorii poate mai mult decât orice. Când însă, din varii motive, nu pot să-și onoreze angajamentele, politicienii nu rareori sunt tentați să-i pună șaua electoratului. Să-l ducă cu vorba. Să-i tragă clapa.

Adesea partidele sau oamenii politici se înșală reciproc. Se păcălesc unul pe altul în văzul publicului și, de regulă, cel mai abil dintre mincinoși se alege cu aplauze frenetice la scenă deschisă.

A luat țeapă

Astăzi, victimă a prostirii politice este Mihai Ghimpu. Președintele Partidului Liberal se plânge că Maia Sandu îl evită. Că nu-l ia în seamă. Că nu-i răspunde la telefon.

„Am vrut să discut cu doamna Sandu, nu mi-a răspuns, ne mărturisește el. Am rugat asistenta mea să o sune pe asistenta dumneaei și până astăzi nu am primit un răspuns. Îmi pare rău”.

Ghimpu poate fi înțeles. După ce a flirtat cu președinta PAS, după ce a cochetat cu ideea unei alianțe electorale mari a opoziției, astăzi lui nu-i deloc ușor să constate că a fost fraierit. Că a luat țeapă.

Unde mai pui că Maia Sandu îi răspunde indirect. Apare pe la diverse canale de televiziune și îi sugerează că urmează să fie fiert și filtrat precum cafeaua pentru a separa lichidul de zaț. Că trebuie să treacă testul de integritate ca să nu pătrundă cumva în prezumtivul bloc PAS-PPDA niscaiva impurități.

„Să se filtreze cu cine vrea, numai nu cu mine”

Nu este de mirare că dl Ghimpu își iese din țâțâni. Supărarea lui e pe cât de mare, pe atât de sinceră.  Se simte sedus și umilit.

„Eu să trec integritatea la Maia? se lamentează el. Eu care v-am adus alfabet, limbă, studii în Europa, datorită și muncii mele. Și nu eu l-am votat pe Candu, ea l-a votat. Pentru mine nu a vrut să voteze. Să se filtreze cu cine vrea, numai nu cu mine. Asta e rușine. Trebuie să ai mare obraz să faci asta”.

Nu e nicio fandoseală la mijloc. Nu-i teatru. Nu sunt nazuri, pe care le etalează uneori liderul PL în fața camerelor de luat vederi.

Se vede că dl Gimpu este de data aceasta tare afectat. Frământare  mare urmărim. Tulburare nedisimulată. Sentimente copleșitoare. Întreaga sa fire colcăie de frustrare.

Și de bună seamă, după ce s-a jucat cu el ca mâța cu șoarecele, după ce i-a făcut cu ochiul, îndemnându-l să nu voteze introducerea sintagmei „integrarea europeană” în Constituție în schimbul includerii liberalilor pe fantomatica „listă națională comună a opoziției”, președinta PAS i-a întors spatele. L-a lăsat cu buzele umflate.

A cincea roată la căruță

Dl Ghimpu poate găsi înțelegere. Nu însă și scuze.

La experiența sa putea să-și dea seama că, politicește vorbind, nu are cum să fie iubit de Maia Sandu. Parafrazându-l pe Ostap Bender, în politică sunt iubiți bărbații puternici. Ghimpu însă este astăzi mai slab ca oricând. S-a ramolit cu totul.

Ce mai calea-valea, se vedea și de pe lună că i se pregătește o cursă. Că va fi tras pe sfoară. A fost folosit împotriva lui Plahotniuc după cum el credea adineauri că îl folosește pe Plahotniuc împotriva lui Filat. Nimic nou sub soare.

Pentru tandemul PAS-PPDA Mihai Ghimpu e a cincea roată la căruță. Maia Sandu și Andrei Năstase nu au nevoie nici de liberali, nici de liberali-democrați, nici de unioniști, oricine ar fi ei.

Habar n-am dacă asta îl va consola, dar bănuiesc că liderul PL nu va fi singurul înșelat. Ceva îmi spune că în filtrele Maiei Sandu și ale lui Andrei Năstase se vor împiedica, bunăoară, vocalii lor susținători din fracțiunea parlamentară a PLDM. Le va veni și lor rândul să se simtă ispitiți și amăgiți.

Sursa: deschide.md

Citeste mai mult despre: Mihai Ghimpu, Petru Bogatu, Republica Moldova
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: