• Bucuresti 14º C
  Baia Mare 8º C
  Brasov 8º C
  Cluj-Napoca 8º C
  Constanta 11º C
  Craiova 13º C
  Galati 10º C
  Iasi 7º C
  Suceava 6º C
  Timisoara 11º C
 • 1 EUR = 4.7564 LEI
  1 USD = 4.2005 LEI
  1 GBP = 5.5575 LEI
  1 CHF = 4.2296 LEI
  1 HUF = 1.5063 LEI
  1 BGN = 2.4319 LEI
  1 JPY = 3.8050 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Petru BOGATU // Fostul Stadion Republican ca pretext de antiamericanism

15 Iunie, 12:22

La trei săptămâni după apariția primelor vești că autoritățile centrale ar fi dispuse să vândă Stadionul Republican americanilor, ecourile lor nu s-au stins încă. Ambasadorul SUA, James Pettit se vede silit să explice de ce țara sa are nevoie de terenul fostei arene sportive.

Bogatu

Explicațiile lui James Pettit

Potrivit diplomatului american, actuala reprezentanță diplomatică, deschisă acum 26 de ani, nu corespunde noilor rigori. Statele Unite își doresc să construiască o nouă clădire pentru ambasada de la Chișinău. James Pettit lasă să se întrevadă că pentru Stadionul Republican s-a optat în urma unei „detaliate analize inginerești, geologice și de securitate”.

El precizează că procesul de identificare a unui nou spațiu durează de peste un deceniu. Totodată, promite „negocieri transparente, bazate pe o verificare independentă a prețului de piață pentru terenul ales”.

Deși nu spune asta pe față, comentariile ambasadorului pe marginea acestui subiect urmează să potolească o foarte suspectă criză de isterie stârnită în anumite cercuri de posibila achiziționare de către americani a Stadionului Republican.  Fostul prim-ministru Ion Sturza, de exemplu, la finele lunii trecute îndemna, pe o rețea de socializare, „Opriți-l pe Trump”. Concomitent,  controversatul om de afaceri Viorel Țopa cataloga eventuala tranzacție ca fiind „rușinoasă” .

A ieșit la rampă și fostul președinte Vladimir Voronin. Potrivit lui, Stadionul Republican ar fi foarte „gras” pentru orice ambasadă, nu doar pentru cea ambasadă. Curios, nu? Înseamnă că este cineva căruia  acest teren, în viziunea fostului președinte, i se potrivește întocmai. Nu ne spune însă cui a pregătit el acest spațiu, dispunând ruinarea arenei acum 11 ani.

Premierul-buldozerist

Anul 2007, Stadionul Republican. Grupul de muncitori reuniți în fața porților de pe strada Tighina a primit doar ca un pont vestea că vine însuși primul-ministru să le dea indicații cum să demoleze arena sportivă. Nu mică însă le-a fost mirarea când, în scurt timp, sosi un Mercedes negru din care coborî șeful Guvernului în carne și oase.

Tuns scurt, purta un costum bleumarin Versace. După un schimb de replici cu brigadierul, Tarlev urcă pe șenilă și intră în cabina buldozerului. A apăsat pedala la maximum și utilajul cu lamă fixă de oțel doborî pilonul  de beton din calea sa. Apoi mastodontul de metal se îndreptă spre tribuna din apropiere. Premierul a muncit asiduu, distrugând personal o parte din stadion.

Când Tarlev se plictisi și coborî din utilaj, s-au apucat de lucru muncitorii. Fără de zăbavă,  gazonul, vestiarul și tribunele au fost făcute una cu pământul.

O construcție dezafectată

Guvernul a dispus demolarea  arenei sub pretextul că ar fi o construcție dezafectată. Aceasta, într-adevăr, era într-o stare deplorabilă.

FIFA și UEFA au interzis la începutul anilor 2000 desfășurarea meciurilor de fotbal pe Stadionul Republican din Chișinău, deoarece acesta nu corespundea standardelor internaționale. Astfel, exploatarea unei arene sportive cu peste 20 de mii de locuri devenise nerentabilă. Trebuia ceva făcut.

Calea cea mai ușoară și aparent economicoasă era să fie modernizat vechiul stadion. Numai că, înghesuit într-o zonă centrală foarte aglomerată, arena nu dispunea de suficient spațiu pentru a se conforma cerințelor impuse.

Ca să corespundă standardelor internaționale, stadionul reconstruit trebuia să aibă parcări, un hotel pentru cazarea sportivilor, spaţii administrative, magazine şi locuri pentru persoane cu dizabilităţi,  o boxă pentru presă, o sală de conferinţe, o zonă de flash interviu etc. E limpede că pe cele 5 hectare ale vechii arene toate acestea nu aveau cum să încapă.

Cloaca din centrul Chișinăului

Președintele Voronin și premierul Tarlev s-au grăbit să ordone distrugerea stadionului. Au promis însă că în scurt timp în locul lui va fi construit, în alt sector al capitalei, un complex sportiv ultramodern, unde vor juca până și marile echipe Real, Barcelona, Juventus sau Bayern.

Mai întâii, s-a decis că stadionul va fi edificat pe terenul din apropierea Circului. Președintele și premierul au participat chiar la ceremonia dezvelirii unei statui cu o minge de fotbal în vârf care poate fi văzută și astăzi.

Numai că n-a fost să fie. S-a constatat că suprafața rezervată nu poate fi folosită pentru astfel de construcții.

S-a mai anunțat ulterior că stadionul va fi zidit undeva în sectorul Botanica. Apoi într-o suburbie a capitalei.

Până la urmă, totul a fost un bluf. Guvernul a dispus demolarea principalei arene sportive a republicii fără expertize, fără vreun proiect mai de Doamne ajută și fără a se asigura că va avea o  finanțare legală sigură.

Nu e de mirare că lucrurile au trenat. În zece ani de zile, Stadionul Republican s-a transformat într-o imensă cloacă care poluează centrul orașului. Ruinele au fost între timp năpădite de buruieni, șobolani și boschetari.

Ecologiștii și presa au atenționat în repetate rânduri că situația nu mai poate fi tolerată. Surpăturile fostului Stadion Republican s-au transformat într-un uriaș focar de infecții.

O rezistență meschină

Situația putea fi salvată de niște investiții străine. Cu toate acestea, au fost destui lobbiyști care s-au opus de-a lungul anilor acestei soluții. Motivul, după cum vă dați seama, era unul meschin.

Potrivit experților, în zona respectivă, 100 de metri pătrați costă între 40 și 50 de mii de euro. Toată suprafața ar valora peste 20 de milioane de euro. Există interese ca statul să-și asume salubrizarea terenului, ca ulterior să vină unii de-a gata și să construiască în locul arenei niște case de locuit, magazine sau restaurante, această afacere fiind, evident, mai profitabilă.

Așa însă nu se poate. Ar fi o soluție păguboasă pentru oraș care nu s-ar alege mai cu nimic.

Cât Cartagina antică

Șansa ca SUA să cumpere ruinele Stadionului Republican și să-și facă acolo un nou sediu al reprezentanței diplomatice este o adevărată mană cerească. Pe de o parte, s-ar câștiga niște bani curați, proveniți de la contribuabilii americani din care s-ar putea construi un stadion modern.  Pe de altă parte, s-ar exclude mișmașuri, tranzacții suspecte de corupție sau spălare a banilor.

Unde mai pui că există  motive strategice pentru extinderea Ambasadei SUA. Statele Unite constituie la Chișinău scutul care apără această zonă geopolitică de uneltirile Moscovei. Rusia nu întâmplător are în Republica Moldova o ambasadă cât Cartagina antică. Aceasta s-a transformat într-un obscur cuib al spionajului rus.

Furia antiamericană cu care Ion Sturza și Viorel Țopa condamnă împreună cu Voronin o posibilă edificare a noului sediu al Ambasadei SUA în locul fostului Stadion Republican este cel puțin stranie. De altfel, niciunul dintre ei n-a protestat când Rusia  acum două decenii a pus mâna în condiții netransparente pe un teren imens chiar pe bulevardul Ștefan cel Mare, unde și-a zidit una dintre cele mai mari reprezentanțe diplomatice din Europa Centrală și de Est.

Ion Sturza tocmai era viceprim-ministru, iar apoi prim-ministru în anii 1998-1999 când s-a construit și s-a dat în exploatare ambasada Rusiei la Chișinău.  Privit prin prisma recentei sale răbufniri antiamericane, acest detaliu dă de gândit.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: