• Bucuresti 15º C
  Baia Mare 14º C
  Brasov 10º C
  Cluj-Napoca 14º C
  Constanta 13º C
  Craiova 18º C
  Galati 14º C
  Iasi 15º C
  Suceava 11º C
  Timisoara 22º C
 • 1 EUR = 4.7607 LEI
  1 USD = 4.2327 LEI
  1 GBP = 5.5053 LEI
  1 CHF = 4.1761 LEI
  1 HUF = 1.4879 LEI
  1 BGN = 2.4341 LEI
  1 JPY = 3.7834 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Petru BOGATU // Dreapta riscă să nu aibă nicio soluție electorală fezabilă în Chișinău

23 Martie, 10:17

În cursa pentru alegerea primarului din Chișinău se prefigurează o realitate absurdă, întoarsă împotriva logicii elementare. Deși e la mintea oricui că forțele proeuropene pot învinge doar împreună, dezbinarea lor se accentuează pe zi ce trece.

alegeri

Spectrul fragmentării

După ce în lupta pentru jilțul edilului din capitală s-au antrenat Andrei Năstase (PDA) și Valeriu Munteanu (PL), în competiție a intrat Vasile Costiuc (Democrația Acasă). PLDM, chiar dacă multă lume îl crede mort, se cramponează de viață și anunță că va avea propriul reprezentant în scrutinul anticipat. Și el, pare-se, nu va fi ultimul.

Toți cheamă la unitate, dar fac pe dos. Parcă ar fi jurați.

Spectrul înspăimântător al fragmentării forțelor pro-europene în Republica Moldova a fost văzut, pesemne, tocmai de la Bruxelles. Vicepreședintele grupului PPE din Parlamentul European, Marian Jean Marinescu, a declarat deunăzi că, pentru a salva cauza europeană a Republicii Moldova, s-ar impune după alegeri o coaliție până și în jurul lui Plahotniuc.

Calculul pare simplu, dar este exact. Fără PDM, oricum ai suci-o, dreapta  nu are nicio șansă în fața stângii. Nici în alegerile locale, nici în cele parlamentare.

În această situație, Platforma Civică Europeană și alte organizații nonguvernamentale îndeamnă tot mai insistent forțele democratice să se alieze pentru a nu pierde Chișinăul.  În ultimele zile, au avut loc chiar consultări, la care au participat mai multe partide de dreapta, în vederea identificării unui candidat comun.

Dependente de propria propagandă

Nu vă înșelați însă. Lucrurile stau chiar mai prost decât ne imaginăm.

Și PAS, și PDA au dat deja cu piciorul în apelul la unitate lansat de la Bruxelles. De unde și impresia că cele două partide exponențiale ale opoziției proeuropene extraparlamentare rămân sclavele unor clișee electorale pe care tot ele le-au inventat, chit că aceste rătăciri au provocat înfrângerea lor în alegerile prezidențiale.

PAS și PDA par atât de dependente de drogul propriei lor publicități politice, încât se înverșunează  să întoarcă spatele celui mai mare partid transnațional din care ele fac parte în calitate de observatori. Ca să nu mai spun că Marian Jean Marinescu este unul dintre fruntașii PNL (România), poziția lui, după toate probabilitățile, reflectând punctul de vedere al instituției prezidențiale de la București.

Cu alte cuvinte, PAS și PDA își bagă picioarele și în Europa, și în România, și în soarta Chișinăului. Numai s-o țină pe-a lor.

Și de parcă toate acestea nu ar fi destule, PAS și PDA manifestă o formă de autism politic până și în comunicarea dintre ele. Andrei Năstase, precum se știe, s-a autopropus candidat fără s-o consulte pe Maia Sandu, punând-o astfel în fața faptului împlinit, ceea ce, fiți de acord, miroase a șantaj.

Există semne că liderul PAS este pe cale să cedeze sub presiunea PDA. Dacă e să dăm crezare unor informații scurse în presa de la Chișinău, la ultima ședință a Consiliului Național al partidului, Maia Sandu le-ar fi cerut colegilor să accepte candidatura lui Andrei Năstase. A stârnit însă un val de nemulțumiri și s-a văzut silită să amâne adoptarea deciziei finale.

Un cerc vicios

Oricum ar fi, faptul că PAS nu a denunțat șantajul PDA și condiționează susținerea lui Andrei Năstase de partajarea listei pentru alegerile parlamentare dovedește că Maia Sandu e pe cale să se resemneze. Dacă lucrurile într-adevăr stau așa, dezastrul electoral al dreptei în Chișinău este tot mai aproape.

Andrei Năstase e un candidat slab și controversat care riscă să nu se califice nici măcar în turul 2. Unde mai pui că, cedând în fața PDA, PAS irosește posibilitatea identificării unui candidat potent, capabil să câștige scrutinul din capitală.

Cum Maia Sandu, probabil, nu va intra în luptă pentru fotoliul de primar pentru a nu-și prejudicia pozițiile în alegerile parlamentare, ea și formațiunea sa urmau să elaboreze un proiect electoral fezabil pentru alegerile locale din Chișinău. Altfel spus, să caute un candidat comun adecvat al forțelor pro-europene.

Însă, în condițiile în care PAS nu poate nicidecum ieși din cercul vicios al parteneriatului său cu PDA, sunt puține șanse să se găsească o soluție mai de Doamne ajută pentru scrutinul din capitală. În aceste împrejurări, se conturează o perspectivă tristă. Pe dreapta vor fi o puzderie de candidați și toți anemici, incapabili să mobilizeze la luptă electoratul proeuropean.

Cântă cucu, bată-l vina!

Nu-i pierdut totul însă. Există încă două șanse. Ce-i drept, pur ipotetice.

Prima ar fi să propună Partidul Unității Naționale (PUN) un candidat puternic care ar fi în stare să coaguleze voturile unioniștilor din Chișinău. Acesta ar putea să se califice lejer în turul de balotaj. Ia, dacă ai de unde.

Și a doua. Să apară un candidat independent cu viziuni democratice și europene care ar cuceri inimile electoratului de dreapta.

Aceste șanse sunt însă șubrede. Ele țin mai curând de domeniul norocului decât al oportunității.  Parcă am aștepta să ne cânte cucul.

Sursa: deschide.md

Citeste mai mult despre: Republica Moldova
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: