Un rău mai mare decât Rogozin

Sunt lucruri care nu se fac în jocurile politice internaționale. Rușii, bunăoară, nu-l vor trimite într-o misiune diplomatică în Țările de Jos pe Igor Strelkov - Ghirkin, comandantul rebeliunii ruse din Donbass care poartă răspundere pentru doborârea avionului de pasageri Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines deasupra Ucrainei în 2014. Toate cele 298 de persoane aflate la bordul aparatului de zbor, majoritatea dintre ele fiind cetățeni olandezi, și-au pierdut viața.

Nu va îndrăzni Putin  să-l împuternicească pe vreun judecător rus, care bagă în pușcărie tătarii din Crimeea, să negocieze cu președintele turc Erdogan. La Ankara nu se poate să trimiți în misiune diplomatică pe oricine. La Varșovia sau Praga de asemenea. La Chișinău însă este posibil.

Pe site-ul oficial al Kremlinului a fost publicat un decret al președintelui Putin potrivit căruia Dmitri Kozak este numit reprezentant permanent în Republica Moldova. El va prelua atribuțiile lui Dmitri Rogozin în materie de relații economice dintre cele două state. Astfel, rămâne vacantă a doua funcție a fostului vicepremier rus, cea de reprezentant special pentru reglementarea transnistreană.

Chiar și așa, numirea lui Dmitri Kozak este un afront imposibil de suportat la adresa Republicii Moldova. Poate mai mare decât desemnarea de altădată a lui Dmitri Rogozin, un revanșard limbut și agresiv care a luptat în conflictul din 1992 împotriva forțelor legale ale Republicii Moldova.

Noul reprezentant  al lui Putin în Republica Moldova este omul său de încredere care a încercat și aproape a reușit în 2003 să transforme Basarabia într-o colonie rusească. În urma negocierilor pe care le-a purtat discret cu președintele comunist Vladimir Voronin, Kozak a impus perpetuarea până-n pânzele albe a prezenței militare ruse la Nistru.

Memorandumul Kozak

Republica Moldova urma să fie transformată într-o confederație în care Tiraspolul ar fi avut drept de veto asupra tuturor deciziilor politice strategice luate la Chișinău. Altfel spus, s-ar fi produs transnistrizarea Basarabiei până la Prut.

Planurile Kremlinului erau atât de odioase încât s-au confruntat cu o acerbă împotrivire occidentală. Sub presiunea SUA și a aliaților, Vladimir Voronin a bătut în retragere, refuzând să parafeze înțelegerea cu Dmitri Kozak. Sosirea lui Vladimir Putin la Chișinău, care urma se semneze documentul final, fusese anulată in extremis, provocând un scandal internațional monstru.

Strategia Kremlinului de recolonizare a Republicii Moldova a rămas în istorie sub denumirea de „memorandumul Kozak”. Și pe bună dreptate. Dmitri Kozak nu numai că a negociat noua schemă de aservire rusească a Basarabiei, el este acela care a inițiat-o și a elaborat-o.

Proiectul său a provocat în decembrie 2003 disensiuni gălăgioase între SUA și UE, pe de o parte, și Federația Rusă pe de altă parte, la reuniunea ministerială a OSCE de la Maastricht. Ca rezultat, evenimentul s-a terminat în coadă de pește, părțile refuzând să semneze un comunicat comun.

Trebuie repudiat

Cu toate acestea, iată că în iulie 2018, Putin îl trimite pe Kozak din nou la Chișinău în postul de reprezentant permanent. Asta nu-i nesimțire. Și nici rătăcire. Avem de a face cu un sadism politic în formă agravantă. Cu un act de violență diplomatică mârșavă și nedisimulată.

Moscova adesea își bate joc de țările mici. Dar nu chiar în ultimul hal ca în cazul Republicii Moldova. Kremlinul își șterge acum picioarele de Chișinău în cel mai grobian mod cu putință. Nu însă   pentru că acesta ar fi slab, mic și neajutorat.

Și Riga nu-i mare. Vilniusul la fel. Tallinnul și Tbilisi sunt capitale mici, dar pline de demnitate și curaj. Nu permit niciodată să fie înjosite.

Și numai elitele politice moldovene dau dovadă de-a lungul timpului de o lașitate păcătoasă fără margini când rușii li se urcă în cap și joacă tontoroiul pe spinarea lor. În ultima perioadă, ce-i drept, Chișinăul evită să se încovoaie spre azimuturile estice. Încearcă să-și recapete verticalitatea.

Dacă vor pe bune să reziste în fața urzelilor rusești și să convingă totodată Moscova că au capacitatea să se opună presiunilor răsăritene, autoritățile moldovene trebuie să-l repudieze fără întârziere pe noul trimis al lui Putin. Rușilor urmează să li se spună pe șleau că nimeni nu va negocia cu acesta. Kozak merită poate mai mult decât Rogozin să fie declarat persona non grata.

O chestiune de onoare

Aș vrea să fiu bine înțeles. Nu-i exclus ca Dmitri Kozak să fie un profesionist excepțional. Un diplomat subtil.  Un interlocutor agreabil. Un familist exemplar. Toate acestea însă nu contează. Pentru Republica Moldova el este un paria.

Respingerea trimisului lui Putin e o chestiune de onoare și pentru putere, și pentru opoziție. Nimeni nu poate sta deoparte.

Fără o ripostă generală Moscova va fi greu de oprit. Încă aștept o reacție energică la Chișinău împotriva lui Kozak. Până una-alta, establishmentul pare închis într-o tăcere oarbă, apăsătoare și penibilă.