• Bucuresti 29º C
  Baia Mare 22º C
  Brasov 25º C
  Cluj-Napoca 22º C
  Constanta 27º C
  Craiova 22º C
  Galati 28º C
  Iasi 28º C
  Suceava 23º C
  Timisoara 21º C
 • 1 EUR = 4.8750 LEI
  1 USD = 4.1874 LEI
  1 GBP = 5.3319 LEI
  1 CHF = 4.5137 LEI
  1 HUF = 1.3430 LEI
  1 BGN = 2.4926 LEI
  1 JPY = 3.9713 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Petru BOGATU // Cum i-a spart Medvedev lui Dodon ouăle

14 Ianuarie, 10:35

Oamenii comit uneori erori monumentale care până la urmă ori trec neobservate, ori sunt date uitării. Există însă greșeli aparent mici care se dovedesc a fi fatale.

Bogatu

A dispărut cel de-al zecelea ou

În Rusia ia proporții scandalul ouălor. Totul a început de la o te miri ce inovație de marketing.

În primele zile ale lunii ianuarie 2019, în patiseriile, magazinele alimentare și în supermarketurile din Moscova, Sankt-Petersburg și alte orașe au apărut cofraje cu câte nouă ouă în loc de zece, prețul rămânând același sau fiind chiar mai mare. Rușii au rămas stupefiați. Au trăit momentul ca o lovitură în moalele capului.

Dispariția celui de-al zecelea ou din ambalaje a provocat o reacție în lanț în mass-media și pe rețelele sociale. Cunoscuți publiciști, scriitori și bloggeri nu încetează să facă mișto pe seama acestei metamorfoze comerciale.

Scenaristul și regizorul Aleksei Krasovski, de exemplu, a scris pe Twitter: „Este uimitor faptul, că, în ciuda reformei din învățământ, rușii mai pot număra până la zece și așa au aflat că li s-a furat un ou”.

Frământările stârnite în Rusia de scandalul ouălor n-au fost trecute cu vederea nici de presa internațională, fiind comentate de BBC, Radio Liberty etc. Aidoma autorilor ruși, cei din Occident avertizează că această gafă insignifiantă la prima vedere poate să-l coste scump pe Putin.

Nu-i exclus ca un ou de găină să tragă în jos ratingul liderului de la Kremlin chiar mai tare decât creșterea vârstei de pensionare a rușilor. Asta pentru că schimbarea făcută de comercianți trezește emoții.

I-au luat pâinea de la gură

Oamenii pot suporta multe nedreptăți. Guvernarea nu trebuie însă să-i atingă la coarda sensibilă, deoarece riscă să fie electrocutată mortal. Este inadmisibil să-i creezi cetățeanului impresia că îi ei ultima bucățică de pâine de la gură.

Oul este sugestiv, întrucât generează metafore. Francezii au inventat ouăle de zăpadă. Columb a folosit oul pentru a demonstra că o descoperire genială poate părea simplă după înfăptuirea ei. Țarul rus Aleksandru al III-lea îi dăruia soției în fiecare an de Paști câte un ou de email alb cu un gălbenuş de aur în interior, confecționat de bijutierul imperial Peter Carl Fabergé.

Fostul premier al României, Adrian Năstase, spunea, în 2003, de la tribuna Parlamentului: „Cineva, la un moment dat, voia să vină să îmi numere găinile... I-am sugerat că mai bine să vină să îmi numere ouăle”.

S-a făcut bășcălie pe seama acestei tirade mai mulți ani la rând.  Au curs râuri de cerneală tipografică în mass-media de la București, iar „număratul ouălor” lui Adrian Năstase a intrat în folclor. Și nu întâmplător.

Oul, orice s-ar spune,  are o puternică încărcătură simbolică. Nu degeaba un vechi proverb românesc spune „cine fură azi un ou, mâne va fura un bou”.

Colac peste pupăză

Rușii au răbdat când s-a devalorizat  rubla în urma sancțiunilor internaționale. Nu s-au plâns când a scăzut puterea de cumpărare a populației. Când din magazine au dispărut produsele occidentale.

Ei însă și-ai ieșit din balamale când a crescut vârsta de pensionare, iar dispariția unui ou din cofraje a pus paie pe foc. Surpriza penibilă oferită de comercianți chiar de Crăciun pe stil vechi a fost ca un colac peste pupăză, fiindcă ilustrează  ipocrizia și rapacitatea celor din fruntea bucatelor mai bine decât cele mai detaliate statistici despre corupția debordantă din sferele înalte și miliardele furate de oligarhii personali ai lui Putin.

Or,  livrarea în rețeaua comercială a nouă ouă în loc de zece nu este singura greșeală capitală făcută de autoritățile de la Moscova în ultimul timp. Una dintre acestea ar putea să producă multe confuzie în capetele electoratului socialist din Republica Moldova.

Au furat oul de sub cloșcă

Presa a scris că Putin i-ar fi promis lui Dodon, la 6 decembrie 2018, în cadrul întrevederii de la Sankt Petersburg, să elimine taxele vamale pentru mărfurile moldovenești. Însă fericirea președintelui moldovean nu a durat prea mult.

Pe 29 decembrie, președintele guvernului rus, Dmitri Medvedev, a interzis importurile din Ucraina și din alte țări care tranzitează teritoriul ucrainean. Sub incidența acestor sancțiuni cad vinurile, legumele, ouăle și alte produsele moldovenești.

Interdicțiile Rusiei au căzut ca un trăsnet. Exportatorii moldoveni au avut senzația că li s-a furat oul de sub cloșcă.

Președintele Igor Dodon  îl roagă acum pe Medvedev să revizuiască sancțiunile impuse Kievului de așa manieră încât să deblocheze exporturile moldovenești.  Degeaba însă. Kremlinul nu are cum face derogările solicitate. Dar și în cazul în care ar da curs cererii lui Dodon, acest fapt s-ar dovedi inutil.

Efectul bumerangului

O eventuală excepție pentru Republica Moldova  n-ar folosi la nimic. Kievul, în replică la sancțiunile ruse, nu permite tranzitarea teritoriului său pentru mărfurile destinate desfacerii pe piața rusă, indiferent de unde ar veni acestea.

Și pe urmă, interdicțiile impuse de Medvedev, deși în aparență șifonează  imaginea Ucrainei, în realitate au efectul bumerangului, întorcându-se împotriva Moscovei. Ele amintesc alegătorilor moldoveni că Rusia este departe și nu are hotar comun cu Republica Moldova, iar războiul purtat împotriva Ucrainei face contactele cu fosta metropolă pe cât de nefuncționale, pe atât de nefolositoare.

Astfel, Kremlinul, vrând-nevrând, i-a spart lui  Dodon ouăle electorale, punând într-o situație jenantă Partidul Socialiștilor tutelat de el. Unde mai pui că PSRM-ului i-a jucat festa și soția lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, care în aceste zile a împărțit omleta cu Jasmin, nevasta lui Ilan Șor, undeva pe plajele din Dubai.

Într-o postare pe Instagram, consoarta controversatului primar al orașului Orhei a publicat o fotografie alături de Tatiana Navka, soția singurului om împuternicit să vorbească în numele președintelui rus. „A venit scumpa mea Tatiana. După două reprezentații pe gheață în fiecare zi, am meritat pe deplin toate sărbătorile pline de căldură și soare”, a scris Jasmin.

Ce să înțeleagă acum din toate acestea adepții stângii din Republica Moldova? Că Moscova l-a abandonat pe Dodon și îl sprijină pe Șor? Rătăcire mare, monșer, în capetele nostalgicilor putinofili.

Sursa: deschide.md

Citeste mai mult despre: igor dodon, ouale, Petru Bogatu, Republica Moldova
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: