• Bucuresti 15º C
  Baia Mare 14º C
  Brasov 10º C
  Cluj-Napoca 14º C
  Constanta 13º C
  Craiova 18º C
  Galati 14º C
  Iasi 15º C
  Suceava 11º C
  Timisoara 22º C
 • 1 EUR = 4.7607 LEI
  1 USD = 4.2327 LEI
  1 GBP = 5.5053 LEI
  1 CHF = 4.1761 LEI
  1 HUF = 1.4879 LEI
  1 BGN = 2.4341 LEI
  1 JPY = 3.7834 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Petru BOGATU // Cel mai de temut concurent electoral pe care nu l-a descoperit încă Maia Sandu

19 Martie, 11:09

Nu în zadar, chiar în ziua în care Putin câștiga predictibil scrutinul prezidențial din Federația Rusă, PSRM și-a desemnat candidatul pentru alegerile locale anticipate din Chișinău. Cum îl cheamă? Soarbe zeamă.

Bogatu

Interfața Rusiei

Aspirantul socialiștilor la jilțul de primar al capitalei este Ion Ceban. Însă numele său nu contează. Putea fi oricare altul. Singurul exponent electoral real al stângii din Republica Moldova e țarul din Kremlin.

Liderul de la Moscova a ratat competiția economică mondială, nu însă și campania propagandistică. Putin a reușit să insufle minorităților slave din republicile ex-sovietice, cu excepția Georgiei și Țărilor Baltice, iluzia că fosta metropolă ar putea reveni la măreția ei de altădată. Votul pentru el nu-i decât sublimarea dorinței de revanșă imperială.

Cum în ultimul timp și Ucraina se vindecă de nostalgia după Maica Rusia, Republica Moldova rămâne astăzi singura democrație din teritoriile fostei URSS în care Putin își păstrează încă o substanțială bază electorală.  El a câștigat deja de unul singur alegerile prezidențiale din 2016, Dodon fiind doar interfața Moscovei la Chișinău.

Refuzul libertății

Toate acestea sunt lucruri arhicunoscute, firește, iar partidele de stânga din Republica Moldova știu bine că popularitatea lor e direct proporțională cu sprijinul politic al Kremlinului. Grupările filoruse (PSD, Ravnopravie), fără un spate tare la Moscova, au clacat cu regularitate în toate alegerile. PCRM, bunăoară, și-a pierdut electoratul în momentul în care socialiștilor li s-a permis să se identifice cu numele lui Putin.

Liderul de la Moscova câștigă acum un nou mandat prezidențial în condițiile unui regim represiv  pentru care alegerile mimate sunt un fel de sat potemkinist al unei democrații trucate. În Republica Moldova el însă este silit să se implice într-o cursă electorală autentică. Din acest punct de vedere, victoriile sale  aici sunt mai valoroase decât cele din Rusia.

Numai că Putin învinge la noi nu atât datorită forței sale, cât slăbiciunii sau chiar neroziei adversarilor. Deficitul de experiență și de cultură politică, lipsa de orizont le joacă festa partidelor de dreapta care, în cea mai mare parte a lor, nu se ridică la înălțimea provocărilor timpului și a așteptărilor electoratului.

Autismul politicienilor pro-europeni de la Chișinău comportă riscuri mari, deoarece Putin reprezintă nu doar interesul revanșard al fostei metropole, ci și o altă filosofie de viață decât cea a civilizației occidentale și a democrației liberale. Votul pentru el este refuzul libertății și justiției. O opțiune în favoarea sa înseamnă căderea noastră de pe harta Europei în hăul confruntării.

Repere și rezistență

Altfel spus, Putin, în jocul de putere din Republica Moldova, impune o alegere nu între programe sau doctrine de partid, ci între Uniunea Eurasiatică și Uniunea Europeană, între Rusia și România, între despotismul oriental și lumea liberă. El conferă, indiferent de dorințele noastre, o pronunțată dimensiune geopolitică luptei electorale de la noi.

A ignora în aceste împrejurări amenințarea rusă înseamnă a da apă la moară l Kremlinului. A face abstracție de pericolul pe care îl reprezintă Putin e ca și cum l-ai întări pe el. În fine, nu însă și în ultimul rând, a desconsidera geopolitica înseamnă a face geopolitica Moscovei.

Aș vrea să fiu bine înțeles. Nu îndemn la neglijarea problemelor interne. Societatea noastră este plină de bube și belele. Nu încape discuție. Există și plutocrație, și corupție, și nepotism, și abuzuri, și excese birocratice.

Însă situația poate fi ameliorată doar sub rezerva racordării instituțiilor statului la standardele europene. Iar pentru a nu pierde reperele occidentale, trebuie mai întâi să rezistăm în fața Rusiei. Cine nu înțelege asta, acela nu înțelege nimic.

Lecția neînvățată

Nu întâmplător cei care subestimează în Republica Moldova riscurile revanșei ruse renunță foarte ușor și la cursul occidental. Proverbiala deja „batistă pe țambal”, pe care ne-a îndemnat s-o punem Andrei Năstase, a fost susținută, de fapt, și de Maia Sandu care s-a arătat și ea dispusă să renunțe la perspectiva europeană pe durata luptei împotriva lui Plahotniuc.

Din păcate, se pare că cei mai mulți dintre fruntașii opoziției habar n-au că în afara modelului occidental de organizare a statului nu există nici deoligarhizare, nici separație a puterilor, nici combatere efectivă a corupției, nici justiție independentă. Dacă nu este îndepărtat riscul revanșei ruse, toate așa-zisele partide pro-europene își pierd orice rațiune de a fi.

În alegerile prezidențiale de acum doi ani Maia Sandu a capotat tocmai pentru că a uitat de factorul geopolitic. Din nefericire, forțele democratice creează astăzi impresia că n-au învățat lecția votului din 2016.

O schimbare de optică

Privit din acest unghi, anul electoral 2018 are semne rele. Dreapta se bălăcește în mocirla frustrării, dezbinării și șicanelor reciproce.

Ca să-i facă în ciudă, pesemne, lui Plahotniuc, care a optat pentru un candidat proeuropean comun în Chișinău, partidele de opoziție s-au apucat să plodească în grabă candidați cu nemiluita. După PL și PPDA, iată că și PLDM anunță că se află în căutarea unui candidat propriu pentru alegerile primarului din capitală.

Situația-i atât de neliniștitoare, încât începe să pună în gardă, se pare, Uniunea Europeană. Consiliul European, Consiliul UE, Comisia Europeană și Parlamentul European, fiind dominate de Partidul Popular European, priveau până mai ieri cu destulă reticentă guvernarea de la Chișinău. Adesea acestea s-au lăsat atrase în animozitățile politice provocate la Bruxelles de PLDM și PAS, care căutau să asmută marile cancelarii occidentale împotriva oficialităților moldovene.

Deunăzi însă vicepreședintele grupului PPE din Legislativul European, Marian Jean Marinescu, a optat pentru o largă coaliție pro-europeană la Chișinău care, în opinia sa, ar putea să se formeze până și în jurul lui Vlad Plahotniuc. Cauza europeană, sugerează el, trebuie să fie mai presus decât antipatiile personale.

Astfel, se prefigurează, după toate probabilitățile, o schimbare de optică în PPE. Cum Marian Jean Marinescu este și unul din fruntașii Partidului Național Liberal din România, formațiune apropiată de președintele Klaus Iohannis, deducem că punctul său de vedere coincide și cu poziția Bucureștiului care încearcă să impună PPE-ului o viziune realistă asupra evoluțiilor din Republica Moldova.

Rămâne de văzut dacă acest semnal va fi auzit la Chișinău. În orice caz, Putin, care a câștigat duminică în niște alegeri caricaturale, poate fi învins în luna mai și la sfârșit de an în Republica Moldova. Pentru asta Maia Sandu și ceilalți trebuie să-și dea seama cine este concurentul lor electoral numărul 1.

Sursa: deschide.md

 

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: