• Bucuresti 22º C
  Baia Mare 17º C
  Brasov 18º C
  Cluj-Napoca 16º C
  Constanta 23º C
  Craiova 21º C
  Galati 21º C
  Iasi 19º C
  Suceava 16º C
  Timisoara 18º C
 • 1 EUR = 4.8705 LEI
  1 USD = 4.1828 LEI
  1 GBP = 5.3758 LEI
  1 CHF = 4.5108 LEI
  1 HUF = 1.3383 LEI
  1 BGN = 2.4903 LEI
  1 JPY = 3.9696 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

OPINII Petru BOGATU // Ce i se întâmplă Maiei Sandu?

07 Decembrie, 12:24

PAS-ul Maiei Sandu a cam cedat pasul, scuzați-mi acest joc de cuvinte. Nu eu spun asta, ci ultimele trei sondaje de opinie (IMAS și IRI în luna noiembrie, BOP în decembrie).

Bogatu

Nu se uită în jurul său

Am urmărit-o pe Maia Sandu într-o emisiune de la Radio Europa Liberă. Părea resemnată nu știu cum.

Fiind întrebată de ce a coborât în sondaje sub PDM, a confirmat de fapt prăbușirea. S-a justificat, a dat vina pe adversarii politici care caută mereu să-i pună piedică ș.a.m.d. Nu s-a uitat în jurul ei ca să vadă dacă nu cumva sunt nereguli în propria curte.

Am avut impresia că președinta Partidului Acțiune și Solidaritate nu știe ce i se întâmplă partidului său. Sau poate că își dă seama, dar se ascunde după deget. Și într-un caz, și în altul lucrurile nu stau deloc bine pentru ea.

Or declinul Partidului Acțiune și Solidaritate, chiar dacă nu era iminent, părea previzibil. Scăderea popularității acestuia a putut fi observată  de la alegerile anticipate pentru primăria Chișinăului încoace.

Îi fuge pământul de sub picioare

Incapacitatea Maiei Sandu de a rezista în fața presiunilor grosiere ale lui Andrei Năstase, care s-a autopropus mișelește candidat unic al opoziției extraparlamentare, a fost o surpriză penibilă până și pentru susținătorii ei fideli, darămite pentru indecișii aflați deocamdată în căutarea unei echipe electorale favorite.  Începând din acest moment, partidului a început să-i fugă pământul de sub picioare.

Refuzul președintei PAS de a lupta pentru dreptul ei legitim de a intra în lupta pentru fotoliul de primar a scos în evidență nu numai o slăbiciune politică, ci și una morală. Ușurătatea cu care Maia Sandu a cedat șantajului liderului PPDA arăta că aceasta nu are nici forța, nici căderea de a lupta pentru reînnoirea clasei politice pe principiile integrității pe care partidul său o anunțase cu surle și trâmbițe.

Unde mai pui că modul în care liderul Partidului Acțiune și Solidaritate  s-a dat la o parte pentru a-i netezi drumul unui intrus a dat în vileag și un defect capital al formațiunii politice pe care o conduce. Mai mulți fruntași ai PAS-ului au mărturisit atunci că partidul a cerut ca Maia Sandu să candideze, dar ea și-a impus în mod autoritar decizia personală de a a-l susține pe președintele PPDA.

De unde și impresia că PAS nu este o formațiune politică de tip nou, ci una care funcționează pe principiul leninist al așa-zisului „centralism democratic”. Cu alte cuvinte, partidul  Maiei Sandu, din acest punct de vedere, nu se deosebește o iotă de celelalte. Toate sunt teatrul unui singur actor.

Un discurs găunos

Ca să nu mai vorbesc de retorică total găunoasă a liderului PAS. Oamenii și-ar dori astăzi un program concret și consistent al Opoziției extraparlamentare, ar vrea să vadă un orizont de așteptare, adică acea sumă de lucruri pe care guvernații doresc să fie făcute de guvernanți. Degeaba. De unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere.

Se creează impresia că, în afară de demonizarea liderului PDM care i-a devenit o obsesie, Maia Sandu nu are nimic de spus. Lumea s-a cam plictisit de invectivele interminabile pe care PAS le plagiază din arsenalul propagandistic al PPDA. Privită din acest ungi, prședinta Partidului Acțiune și Solidaritate pare o copie palidă a lui Andrei Năstase.

Nu e de mirare că liderul PPDA începe s-o depășească în sondaje.  Era de așteptat. Oamenii aleg originalul, nu clona.

În plus, ciudata capitulare în fața lui Andrei Năstase a generat niște suspiciuni de corupție. Unii observatori politici au presupus că Maia Sandu a ieșit din lupta pentru mandatul de primar în schimbul unor subvenții generoase pe care i le-ar fi oferit PPDA, partid finanțat, precum se știe, de milionarii fugari Victor și Viorel Țopa.

Cu capu-n nori

Urmărind prestația bizară a Maiei Sandu, am anticipat, după alegerile din Chișinău, că aceasta se va prăbuși în intențiile de vot. Nu am pretenții de oracol, desigur. Scriitorul acestor rânduri n-a fost singurul care a intuit scăpătarea ei.

Regresul i-a fost prezis și de alții. Nicolae Negru scria, de exemplu, că steaua liderului PAS va apune în urma gafelor comise. Și n-a greșit, după cum se vede bine astăzi.

Astfel, Maia Sandu intră în campania electorală lunecând pe toboganul popularității. Încrederea de altădată s-a spulberat.

Nu mă bucură deloc decăderea ei. Ca și mulți alții, am sperat că va fi un politician modern. Că se va constitui într-o alternativă pentru mastodonții învechiți în rele ai scenei noastre politice. Din păcate, n-a fost să fie.

Până la alegeri, desigur, mai este timp.  Încă n-au intrat zilele-n sac.

În politică sunt cunoscute destule cazuri când un candidat aflat pe un trend negativ se resuscitează. Renaște din propria cenușă. Dar aceste situații sunt mai curând de domeniul magiei decât al realității. Se mai întâmplă și minuni, bineînțeles. Dar ele sunt foarte rare.

Mai cu seamă că adversarii Maiei Sandu și de pe flancul stâng, și de pe cel drept nu umblă cu capul-n nori. Nu că ar fi mai buni, dar sunt pragmatici, se adaptează la realității și nu așteaptă mană cerească.

Sursa: deschide.md

Citeste mai mult despre: Petru Bogatu, Republica Moldova
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: