• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9440 LEI
  1 USD = 4.3296 LEI
  1 GBP = 5.9242 LEI
  1 CHF = 4.7390 LEI
  1 HUF = 1.3911 LEI
  1 BGN = 2.5278 LEI
  1 JPY = 3.7824 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Petru BOGATU // Totuși, Putin nu renunță. Vrea un coridor spre Transnistria

21 Decembrie, 13:18

Freud credea că toate erorile spun ceva despre cel care le comite. Adesea, scria el, o greșeală de limbaj se poate dovedi accidental relevantă.

Bogatu

Supra-omul și conformiștii

Urmărind joi show-ul lui Putin de la Moscova, vrând-nevrând te bate gândul că acesta încearcă să transforme întâlnirea anuală cu presa într-un miting pro- Kremlin. Dacă anul trecut la conferința de presă fuseseră acreditați 1640 de reprezentanți ai mass-media, de data aceasta numărul lor a fost de peste 1700.

Evenimentul, care a devenit tradiţie la Kremlin, a lăsat o impresie dezolantă. Pe de o parte, un țar, un supra-om, un erou al timpurilor noastre, un adunător de pământuri strămoșești, un părinte al națiunii care ocrotește ţara de orice pericol. Pe de altă parte, o mulțime de jurnaliști obedienți, serviabili și chiar lingușitori care căutau nu atât să pună întrebări cât să-și măgulească președintele.

Unii dintre trimișii mass-media au venit, se pare, nu să afle părerea liderului la Kremlin, ci să se milogească aidoma cerșetorilor din stradă.  Un ziarist din Vladivostok, de exemplu, l-a rugat pe Putin, cu o voce tremurândă, să anuleze reforma sistemului de pensii.

N-au lipsit și micile excepții care înfrumusețează regula. Nu toți jurnaliștii, mai cu seama cei din Occident, au fost conformiști, desigur.

Atâta doar că aceștia nu au putut să adreseze întrebări. Mica și mereu hărțuita presă de opoziție de la Moscova, bunăoară, a avut posibilitatea să pună o singură întrebare prin reporterul de la Novaya Gazeta, Ilia Azar, care l-a întrebat pe Putin despre grupul de mercenari Wagner și acuzele ce i se aduc acestuia că ar fi asasinat trei ziariști ruși în Republica Central-Africană.

Greșeli relevante

Răspunzând, Putin a făcut o greșeală impardonabilă. El a spus că munca de mercenar ar fi o afacere și de aceea Wagner ar trebui lăsat în pace să-și facă businessul. Președintele rus a uitat însă că, potrivit legislației țării sale, activitatea de mercenar este ilegală și se pedepsește penal.

Nu a fost singura eroare comisă de Putin. Liderul de la Kremlin a gafat la tot pasul. S-a încurcat în statistici, a debitat enormități, a făcut niște analogii false, a exasperat asistența prin afirmații ilogice și prin cifre parcă căzute din pod.

Potrivit lui Freud, există erori relevante care trădează o dorință inconștientă sau ascunsă a vorbitorului. În psihologie aceste gafe sunt numite „acte ratate freudiane”. Putin a făcut mai multe greșeli de acest gen. Din lipsă de timp și spațiu, mă voi opri doar la două dintre ele.

Vrabia mălai visează

Președintele Rusiei a spus, de exemplu, că populația țării sale este de peste 160 de milioane de persoane. Greu de crezut, dar el a greșit numărul de locuitori. În realitate, potrivit datelor oficiale, în Federația Rusă sunt 147 de milioane de cetățeni.

Să nu știe oare Putin, care nu ascunde că este preocupat de demografie, câți ruși locuiesc în statul pe care îl conduce? Puțin probabil.

Mai mulți observatori străini au conchis că liderul de la Kremlin a comis un „act ratat freudian”. Cu alte cuvinte, a făcut una dintre acele greșeli care ascund o „dorință inconștientă” sau „ascunsă”.

Se pare că în mintea lui Putin anschluss-ul Bielorusiei, asupra căruia avertizează în ultimul timp președintele Lukașenko, este doar o chestiune de timp. Ocuparea țării vecine i-ar permite Rusiei să aibă o populație de circa 160 de milioane. Vorba ceea, vrabia mălai visează.

Apelul la frică

O altă eroare relevantă, vorba lui Freud, este utilizarea cuvântului „Donbass”. Ori de câte ori îl rostea, Putin parcă lăsa să se întrevadă că această regiune nu face parte din statul ucrainean.

Liderii politici de la Kiev au fost taxați drept „rusofobi”. Autocefalia Bisericii Ortodoxe din Ucraina îl făcea pe Putin să spumege de furie.

Adăugați la toate acestea apelul la forță, la frica lumii de războiul nuclear făcut de președintele rus în câteva rânduri și lucrurile se vor lămuri. Liderul de la Kremlin s-a resemnat cu izolarea țării sale pe plan internațional, cu starea sa personală de paria în relațiile cu liderii lumii și de aceea va acționa ca tare.

Va miza pe zăngănitul armelor și de acum încolo. Dacă nu-l va împiedica nimeni, va pândi momentul potrivit pentru a ocupa teritoriile populate preponderent de etnicii ruși în Kazahstan și, cu proxima ocazie, va anexa Bielorusia.

Prin Odessa, la Nistru

Această politică expansionistă are însă pentru el și o prioritate la hotarele estice ale Republicii Moldova. Putin, care, după cum a arătat ultima sa întâlnire cu mass-media, nu renunță la planurile de demolare a Ucrainei, are nevoie ca de aer de un coridor de la Marea Neagră, prin regiunea Odessa, către Transnistria și sudul Basarabiei.

Prima încercare de a ajunge la Nistru s-a făcut la scurt timp după anexarea Crimeii și invadarea estului Ucrainei. Putin vorbea atunci fără ocolișuri despre Novorusia, iar în sudul Basarabiei funcționa o agentură pro-rusă care pregătea ocupația rusească a sudului Ucrainei.

Până la urmă, planul Kremlinului a eșuat din varii motive. Dar nu a fost abandonat, după cum demonstrează „erorile relevante” din discursul lui Putin.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: