• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.8738 LEI
  1 USD = 4.0148 LEI
  1 GBP = 5.5099 LEI
  1 CHF = 4.5251 LEI
  1 HUF = 1.3641 LEI
  1 BGN = 2.4919 LEI
  1 JPY = 3.8830 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

  NEWS ALERT: PE: Pachetul legislativ de modernizare a normelor privind achizițiile publice a fost adoptat

17 Ianuarie, 16:00

Noul pachet este compus din trei directive, respectiv o directivă clasică privind achizițiile publice, o directivă privind achizițiile publice în sectorul utilităților și o directivă referitoare la atribuirea contractelor de concesiune

parlamentul european

Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice salută adoptarea de către Parlamentul European, în data de 15 ianuarie 2014 la Strasbourg, a noului pachet legislativ de modernizare a normelor privind achizițiile publice.

Astfel, este de menționat că pentru prima dată, legislația europeană stabilește standarde comune pentru statele membre în ceea ce privește contractele de concesiune.

De asemenea, cu această ocazie sunt revizuite actualele reguli privind achizițiile publice la nivel european. În acest sens, pentru a încuraja competiția și a asigura un raport echilibrat între preț și calitate, au fost introduse dispoziții cu privire la criterii (factori) noi de atribuire, care pun mai mult accent pe inovație, pe aspecte legate de mediu și pe considerații de ordin social.

Totodată, noile reguli au în vedere facilitarea participării IMM-urilor la procedurile de achiziții publice și vor include prevederi mai stricte privind subcontractarea în cadrul contractelor de achiziție publică.

În perioada următoare, cele trei directive vor fi publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și, conform regulilor europene, vor intra în vigoare la 20 de zile de la publicare. După intrarea în vigoare, statele membre au la dispoziție un termen de 24 de luni pentru a transpune, în legislațiile naționale, prevederile noului pachet legislativ european.

Având în vedere rolul fundamental al Autorității Naționale pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice în formularea la nivel de concepție, promovarea și implementarea politicii în domeniul achizițiilor publice, instituția noastră va asigura transpunerea noilor directive în domeniu, cu sprijinul celorlalte instituții naționale, precum și cu suportul acordat de serviciile de specialitate din cadrul Comisiei Europene.

Așadar, se are în vedere reconfigurarea întregului cadru legislativ național în domeniul achizițiilor publice. În acest sens, se intenționează ca fiecare nouă directivă să fie transpusă în câte un act normativ cu putere de lege, pe cele trei segmente, respectiv achiziții publice clasice, achiziții efectuate de entitățile care activează în sectoarele apei, energiei, transporturilor și serviciilor poștale, precum și atribuirea contractelor de concesiune.

În procesul de transpunere se vor lua în considerare inclusiv prevederile Directivei 2007/ 66/ CE de modificare a Directivelor 89/ 665/ CEE și Directivei 92/ 13/ CEE ale Consiliului, în ceea ce privește ameliorarea eficacității căilor de atac în materie de atribuire a contractelor de achiziții publice.

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: