• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.8740 LEI
  1 USD = 4.0034 LEI
  1 GBP = 5.4696 LEI
  1 CHF = 4.5255 LEI
  1 HUF = 1.3656 LEI
  1 BGN = 2.4920 LEI
  1 JPY = 3.8612 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

PC susţine introducerea în Constituţie a instituţiei Avocatului Copilului

11 Iunie, 12:08

Ionescu_Aurelian

Partidul Conservator susţine adoptarea amendamentului constituţional pentru crearea instituţiei Avocatului Copilului.

Deputatul PC Aurelian Ionescu, membru supleant în Comisia de revizuire a Constituţie, a prezentat marţi, într-o conferinţă de presă, ideea creării instituţiei Avocatului Copilului. Aceasta ar urmări respectarea şi protejarea drepturilor copiilor, în special a celor abandonaţi de familiile lor sau asupra cărora s-au comis abuzuri.

„În aceste zile prinde contur tot mai mult din discuţii ideea înfinţării instituţiei Avocatului Copilului. PC susţine acest demers, considerăm că această instituţie îşi are rolul ei în protejarea intereselor copilului, ca o autoritate autonomă, strict sub control parlamentar, independentă de controlul guvernamental. Suntem susţinătorii acestei instituţii ca şi amendament la noul priect de revizuire a Constituţiei şi există voinţă politică ca această instituţie să fie definită în noua Constituţie”, a precizat Ciucă.

Deputatul PC a prezentat motivele pentru care această instituţie ar fi necesară, anume abuzurile faţă de copii dar şi nevoia unei mai bune monitorizări a celorlate instiţii care au ca obiectiv proteţia copilului.

 „Din cauza crizei economice în România sunt nenumărate cazuri de abuzuri faţă de copiii, abandon şcolar şi nu în ultimul rând (...) peste 350.000 de copiii nu sunt alături de familia lor întrucât părinţii au plecat în străinătate la muncă. De asemenea această instituţie trebuie înfinţată întrucât ca şi o instituţie independentă va putea monitoriza mult mai bine celelalte instituţii, aflate sub control parlamentar, cu atribuţii în drepturile şi protecţia copilului”, a explicat Ionescu.

Acesta a prezentat rolul Avocatului Poporului în Polonia, instituţie care este sursa de inspiraţie pentru proiectul susţinut de PC. „În anul 2000, în Polonia, a fost înfinţată această instituţie, care a avut efecte benefice asupra societăţii. Avocatul Copilului a primit atribuţii extrem de extinse, (n.r.) el se poate adresa legislativului, poate reprezenta copilul în instanţele de judecată ce au ca şi speţă interese ale copilului, se poate adresa Curţii Constituţionale şi Curţii Supreme din Polonia cu privire la aspecte ce interesează drepturile şi protecţia copilului”, a declarat Ionescu.

Aurelian Ionescu a precizat că nu există un proiect de lege elaborat, care să vină să reglementeze această instituţie, în cazul în care amendamentul constituţional va fi adoptat, în şedinţa de marţi a Comisiei.

„Se pare că azi se va relua discuţia asupra acestui amendament şi se va da şi un vot. Chiar din amendament se specifică că o dată înfinţată această instituţie, prin lege organică se va reglementa şi organizarea şi  funcţionarea instituţiei. Probabil instituţa Avocatului Copilului va avea atribuţii asemănătoare cu cea a avocatului Poporului”, a adăugat Ionescu.

Conform deputatului PC, în anul 2011 s-a încercat crearea acestei instituţii, dar nu a existat voinţa politică necesară pentru a duce acest proiect la bun sfârşit, conform deputatului Aurelian Ionescu.

Liderul Deputaţilor PC, Bogdan Ciucă, şi-a exprimat de asemenea susţinerea pentru înfinţarea Avocatului Copilului.

„Dacă adultul se poate lupta pentru drepturile sale, dacă Avocatul Poporului poate viza drepturile constituţionale în ansamblul său, şi să reprezinte românul în această bătălie, credem că acest segment care vizează drepturile unui copil este un segment mult mai delicat. Trebuie o abordare specializată, de către cineva care ştie cu ce se confruntă un copil şi care să aibă şi pârghiile necesare să acţioneze”, a precizat Ciucă.

Întrebat dacă proiectul are susţinere în USL, el a precizat că există „o deschidere” în acest sens, dar nu a fost luată o decizie formală. „Nu s-a luat o decizie în acest sens, dar există o deschidere în vederea înfinţării acestei instituţii, din partea USL-ului”, a conchis Ciucă.

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: