• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.8738 LEI
  1 USD = 4.0148 LEI
  1 GBP = 5.5099 LEI
  1 CHF = 4.5251 LEI
  1 HUF = 1.3641 LEI
  1 BGN = 2.4919 LEI
  1 JPY = 3.8830 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

PC solicită o poziție Parlamentului European cu privire la declarațiile lui Gabor Vona

12 August, 18:43

pc partidul conservator

Partidul Conservator susține luni, printr-un comunicat remis Agenției de presă r/News, că declarațiile liderului Jobbik “pot periclita” relațiile bilaterale dintre România și Ungaria.

“Partidul Conservator a adresat o scrisoare deschisă Parlamentului European în urma invocării de către liderul Jobbik a ideii unui conflict cu România în contextul nerecunoaşterii Tratatului de la Trianon. Declaraţiile lui Gabor Vona vin pe fondul unei  agende politice extremiste pe care partidul Jobbik şi-a asumat-o de-a lungul timpului fără a fi sancţionat pentru derapajele sale. Poziţionările extremiste ale acestei grupări politice pot periclita nu doar  bunele relaţii  bilaterale ale celor două state, ci pot amplifica riscul pentru intensificarea extremismului în România. În acest context, Partidul Conservator înaintează o scrisoare Parlamentului European, solicitând o poziţie şi cerând implicare în această chestiune”, se arată în comunicatul PC.

În scrisoarea către Parlamentul European, PC subliniază pericolele reprezentate de “politica revizionistă” a partidului Jobbik și de atitudinea antisemită a acestuia.

„Liderul Jobbik Gabor Vona face o declaraţie de război împotriva României, punând în pericol astfel relaţiile bilaterale România-Ungaria. (...) În timp ce alte state europene luptă împotriva ameninţării extremismului de dreapta în urma unor evenimente precum uciderea imigranţilor în Malmo şi atacurile din Utoya si Oslo, ne exprimăm îngriijorarea faţă de retorica de extremă dreapta şi, mai mult decât atât, a unei agende politice revizioniste. În plus, acţiunile gruparii Jobbik sunt centrate pe stigmatizarea unor grupuri precum comunitatea evreiască şi sunt ţintite să perpetueze stereotipuri negative despre aceste grupuri”, se arată în sursa citată.

Partidul Conservator subliniază că atitudinea antisemită a partidului Jobbik nu se rezumă la „evenimente izolate”.

„Recent, un membru al Parlamentului Ungar a sugerat ca toţi parlamentarii cu origini semite să fie înregistraţi din motive de securitate. În consecinţă, nu vorbim despre evenimente izolate, ci despre existenţa unui pattern. În urma poziţionării lui Vona, mai mulţi oameni politici români şi MAE şi-au exprimat îngrijorarea faţă de emergenţa extremismului în relaţiile maghiare cu România şi au solicitat Guvernului ungar o poziţionare oficială. Alte instituţii dedicate luptei împotriva antisemitismului în România, printre care Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Anti-Semitismului şi Institutul Wiesel, au acuzat Jobbik de rasism, xenofobie şi anti-semitism, menţionând existenţa unui grup paramilitar în tabara de vară unde Vona a facut aceste declaraţii”, se menționează în surse citată.

PC solicită astfel o poziție din partea Parlamentului European cu privire la toate aceste probleme.

„În acord cu Rezoluţia Parlamentului European privind lupta împotriva rasismului, xenofobiei şi a discursului de instigare la ură, precum şi cu angajamentele luate de Consiliul Europei, de OSCE şi Uniunea Europeană, solicităm o poziţie asupra faptelor semnalate”, se precizează în scrisoarea către PE.    

Citeste mai mult despre: antisemitism, extremism, Jobbik, maghiari, PC, PE, Vona Gabor
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: