Ultimele evoluţii din Republica Moldova au fost dezbătute azi, 21 iunie, iar în comunicatul final,se precizează că Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European „se arată foarte îngrijorată de decizia  instanţei de judecată de la Chişinău, care a decis, din motive dubioase şi netransparente, să nu confirme legalitatea recentelor alegeri locale ale primarului Chişinăului„.

Interferenţa politică în sistemul judiciar şi în desfăşurarea alegerilor este contrară standardelor europene la care Republica Moldova a subscris, mai ales ca parte la Acordul de Asociere UE-Moldova.”, se arată în comunicat

De asemenea, R. Moldova îi este reamintită declaraţia comună din 4 iulie 2017, ataşată deciziei de acordare a asistenţei macrofinanciare Republicii Moldova, conform căreia „o condiţie pentru acordarea de asistenţă macrofinanciară este ca ţara beneficiară să respecte mecanismele democratice eficiente, inclusiv un sistem parlamentar multipartit şi statul de drept, şi să garanteze respectarea drepturilor omului. După cum arată atât ultima reformă electorală, cât şi evoluţiile de la Chişinău, această condiţie prealabilă nu este îndeplinită în acest stadiu', se aratăîn  raport.

Comisia Afacerilor Externe a Parlamentului European îndeamnă autorităţile moldovene să ia măsuri imediate pentru a se asigura că prevalează statul de drept în gestionarea rezultatelor alegerilor locale şi în perspectiva viitoarelor alegeri parlamentare din acest an.

De asemenea, autorităţile sunt îndemnate să ofere cât mai rapid rapid rezultatele din ancheta privind frauda de 1 milion de dolari din sistemuyl bancar al R. Moldova.