• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9484 LEI
  1 USD = 4.2646 LEI
  1 GBP = 5.8523 LEI
  1 CHF = 4.6171 LEI
  1 HUF = 1.3760 LEI
  1 BGN = 2.5301 LEI
  1 JPY = 3.7293 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Parlamentul European: Adeverința verde digitală privind vaccinarea anti-COVID este un pas corect

25 Martie, 14:46

Majoritatea deputaților europeni au susținut în timpul dezbaterii de miercuri adeverința verde digitală pentru facilitarea călătoriilor în UE în condiții de siguranță, în interiorul UE în timpul pandemiei de COVID-19, dar au avertizat că toate eforturile de recuperare vor fi nule, cu excepția cazului în care europenii vor fi vaccinați mai repede.

vaccin

În cadrul unei dezbateri cu vicepreședintele Comisiei Maroš Šefčovič și președinția portugheză a Consiliului cu privire la summitul UE din 25-26 martie și Certificatul verde digital, deputații europeni au subliniat necesitatea de a garanta un număr adecvat de vaccinuri în întreaga UE printr-o abordare coordonată și unitară. O parte dintre aceștia și-au exprimat teama că credibilitatea Uniunii Europene este pusă în pericol din cauza gestionării necorespunzătoare a contractelor pentru vaccinuri și a distribuției lente a dozelor.

Mai mulți vorbitori s-au referit la întârzierile în administrarea vaccinurilor Astra Zeneca și la descoperirea de a aproape 30 de milioane de doze într-o fabrică italiană, mulți vorbitori cerând acțiuni în justiție împotriva producătorului. Alții au avertizat împotriva interzicerii exporturilor din cauza riscului unor măsuri de represalii care ar putea duce la întârzieri suplimentare, unii dintre ei subliniind că multe țări mai sărace care încă nu au primit nici măcar o doză ar fi afectate în mod nejustificat de o astfel de mișcare.

Adeverința verde digitală propus de Comisia Europeană poate contribui la garantarea liberei circulații în Uniunea Europeană și poate sprijini recuperarea atât de necesară a sectorului turismului, au declarat majoritatea deputaților europeni care au luat cuvântul. Cu toate acestea, unii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că cei care nu au fost vaccinați ar putea fi supuși discriminării și au subliniat necesitatea de a asigura cele mai înalte standarde de protecție a datelor.

Adeverința electronică verde va constitui dovada că deținătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecției cu virusul SARS-CoV-2 sau s-a vindecat de COVID-19.

Adeverințele vor fi disponibile gratuit, în format digital sau pe suport de hârtie, și vor include un cod QR care să le garanteze securitatea și autenticitatea.

Comisia va institui un portal pentru a se asigura că toate adeverințele pot fi controlate în întreaga UE și va sprijini statele membre în ceea ce privește punerea în aplicare din punct de vedere tehnic a adeverințelor.

Statele membre au în continuare responsabilitatea de a decide ce restricții în materie de sănătate publică pot fi eliminate pentru călători, dar vor trebui să aplice aceste derogări în același mod și călătorilor care dețin o adeverință electronică verde.

 

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: