În textul rezoluției respective, UE vine cu critici dure referitor la mai multe lucruri implementate de către Guvernarea de la Chișinău, printre care, schimbarea sistemului de vot, fără a fi respectate unele cerințe ale Comisie de la Veneția, dar și anularea alegerilor locale din capitală, din vara acestui an.

Președintele Delegației Parlamentului European pentru Republica Moldova, europarlamentarul Andi Cristea, a criticat dur rezoluția adoptată astăzi. Cristea a menționat că majoritatea politică de dreapta din Parlamentul European, controlată de partenerii politici ai binomului PAS cu DA și ai PLDM-ului, demonstrează, din nou, duble standarde. Europarlamentarul a declarat că majoritatea condusă de PPE nu s-ar împotrivi unui nou sistem electoral, dacă acest sistem ar favoriza opoziția extra-parlamentară din Moldova.

Ieri au avut loc dezbateri în acest sens, unde mai mulți deputați UE s-au arătat indignați de mersul lucrurilor în RM.

În rezoluție, pentru prima dată este scris numele lui Vlad Plahotniuc, care este acuzat în mod deschis că la comanda acestuia ar fi fost intentate mai multe dosare penale politice.

În același timp, Comisia cere Parlamentului UE să vină cu mai multe sancțiuni pentru mai multe persoane.

Textul complet al Rezoluției:

 

Sursa: deschide.md