• Bucuresti 23º C
  Baia Mare 16º C
  Brasov 19º C
  Cluj-Napoca 16º C
  Constanta 22º C
  Craiova 22º C
  Galati 21º C
  Iasi 22º C
  Suceava 19º C
  Timisoara 17º C
 • 1 EUR = 4.8744 LEI
  1 USD = 4.1145 LEI
  1 GBP = 5.3849 LEI
  1 CHF = 4.5485 LEI
  1 HUF = 1.3394 LEI
  1 BGN = 2.4922 LEI
  1 JPY = 3.9322 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

OSCE reacționează la provocările separatiste: Satul Varnița este administrat de autoritățile legale

01 Februarie, 16:39

Șeful Misiunii OSCE în Moldova, Claus Neukirch, și-a exprimat îngrijorarea că evoluțiile recente cu privire la satul Varnița și deschiderea unui centru socio-cultural transnistrean la Moscova ar putea submina încrederea construită în ultimii ani în procesul de reglementare transnistreană. Șeful Misiunii a subliniat că satul Varnița este administrat de autoritățile locale confirmate în cadrul alegerilor din anul 2015.

osce

„În calitate de mediator în procesul de reglementare transnistreană din partea OSCE, îndemn ambele Părți să se țină de cursul de interacțiune constructivă și de consolidare a încrederii, și să se abțină de la orice acțiuni unilaterale care ar putea fi percepute ca provocatoare sau care ar duce la tensiuni”, a spus Neukirch.

El a subliniat că cele 57 de state participante ale OSCE, în cadrul Reuniunii Ministeriale a OSCE de la Milano din decembrie anul trecut, încă o dată au confirmat angajamentul lor în privința unei reglementări atotcuprinzătoare, pașnice și durabile a conflictului transnistrean, bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul hotarelor sale recunoscute pe plan internațional, cu un statut special pentru Transnistria, care să garanteze pe deplin drepturile omului, cele politice, economice și sociale ale populației sale.

„Este clar în egală măsură că satul Varnița este administrat de autoritățile locale confirmate în cadrul alegerilor locale moldovenești din iunie 2015”, a adăugat Șeful Misiunii.

Amintim că pretinsul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a semnat la 25 ianuarie 2019 un „decret” prin care a atribuit satului Varnița statut de localitate ce se află temporar sub ocupația Republicii Moldova. Totodată, înainte de acest „decret”, separatiștii au instalat între satul Varnița și orașul Tighina niște posturi „vamale” și de „grăniceri” mobile, care erau retrase imediat când reprezentanții delegației moldovenești în Comisia Unificată de Control încerca să documenteze instalarea acestora. În aceeași perioadă, la Moscova a fost deschisă o reprezentanță a Transnistriei în Federația Rusă care ar avea statut de fundație socio-culturală, deși pe placa acestui oficiu scrie că e vorba despre „Reprezentanța oficială a Transnistriei în Federația Rusă”.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: