• Bucuresti 32º C
  Baia Mare 32º C
  Brasov 28º C
  Cluj-Napoca 32º C
  Constanta 30º C
  Craiova 30º C
  Galati 32º C
  Iasi 34º C
  Suceava 31º C
  Timisoara 33º C
 • 1 EUR = 4.7228 LEI
  1 USD = 4.1899 LEI
  1 GBP = 5.3006 LEI
  1 CHF = 4.2095 LEI
  1 HUF = 1.4679 LEI
  1 BGN = 2.4147 LEI
  1 JPY = 3.8726 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Orban: Somăm Guvernul să nu calce iarăşi în picioare voinţa exprimată de cetăţeni la referendumul din 26 mai

11 Iunie, 15:24

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, marţi, că Guvernul nu are dreptul constituţional pentru a reglementa problemele din Codul Administrativ prin ordonanţă de urgenţă, ci acesta trebuie supus dezbaterii parlamentare.

ludovic

"Somăm Guvernul să nu calce iarăşi în picioare voinţa exprimată de cetăţeni la referendumul din 26 mai, să nu calce din nou în picioare Constituţia României. Somăm Guvernul să trimită spre dezbatere în Parlament proiectul de Cod Administrativ", a spus Orban.

"Astăzi am luat în dezbatere tentativă neconstituţioală a Guvernului de a reglementa prin Ordonanţă de Urgenţă Codul Administrativ. Somăm Guvernul să nu calce iarăşi în picioare voinţa exprimată de cetăţeni la referendumul din 26 mai, să nu calce din nou în picioare Constituţia României. Somăm Guvernul să trimită spre dezbatere în Parlament proiectul de Cod Administrativ. Readucem aminte că nu există niciun fel de temei pentru a justifica urgenţa", a declarat, marţi, după şedinţa Biroului Executiv al PNL, Ludovic Orban.

El a amintit că adoptarea Codului Administrativ a fost urmată de atacarea la Curtea Constituţională, de către PNL, şi că întreg Codul Administrativ a fost declarat neconstituţional.

"Considerăm că în aceste condiţii, atât timp cât cetăţeanii românii au spus la referendum că vor ca şi alte entităţi să poată să declanşeze controlul de constituţionalitate pe ordonanţele de urgenţă emise de Guvern, Guvernul nu are dreptul constituţional pentru a reglementa problemele din Codul Administrativ prin ordonanţă de urgenţă şi că nu există decât o singură cale democratică, constituţională pentru adoptarea Codului Administrativ, şi anume dezbaterea parlamentară, o dezbatere parlamentară serioasă la care să participe toate forţele din societate care sunt interesate şi afectate de modul în care funcţionează administraţia publică din România. Perseverenţa Guvernului în a călca în picioare voinţa exprimată de cetăţeni atât la alegerile pentru Parlamentul European, cât şi la votul de la referendum arată că actuala coaliţie de guvernare nu a înţeles nimic din ceea ce îşi doresc cetăţenii, nu are pic de respect faţă de voinţa cetăţenilor români şi acţionează împotriva principiilor fundamentale ale democraţiei", a mai spus Orban.

În 3 iunie, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) a solicitat Guvernului să renunţe la ideea adoptării Codului Administrativ prin ordonanţă de urgenţă, afirmând că parcursul legislativ a fost superficial, nu se justifică urgenţa şi există grave indicii de neconstituţionalitate. În plus, sindicaliştii consideră că există ”suspiciuni de vointă pur politică şi de nerespectare a principiilor bunei-credinţe” şi solicită dezbateri temeinice.

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: