• Bucuresti 15º C
  Baia Mare 14º C
  Brasov 10º C
  Cluj-Napoca 14º C
  Constanta 13º C
  Craiova 18º C
  Galati 14º C
  Iasi 15º C
  Suceava 11º C
  Timisoara 22º C
 • 1 EUR = 4.7607 LEI
  1 USD = 4.2327 LEI
  1 GBP = 5.5053 LEI
  1 CHF = 4.1761 LEI
  1 HUF = 1.4879 LEI
  1 BGN = 2.4341 LEI
  1 JPY = 3.7834 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

OPINII // Frattini și-a echilibrat mesajul, urmează să vedem dacă și acțiunile

29 Martie, 09:22

Analiștii politici de la Chișinău, precum și foști politicieni implicați în procesul de reglementare transnistreană, au păreri împărțite despre rezultatele vizitei reprezentantului special al OSCE pentru Transnistria, Franco Frattini.

frattini

DESCHIDE.MD a discutat cu analiștii Oazu Nantoi și Anatol Țăranu, dar și cu fost vicepremier pentru Reintegrare, Eugen Carpov, despre impactul vizitei lui Frattini în rezolvarea diferendului de la Nistru.

Analistul politic Oazu Nantoi consideră că această vizită, în cadrul căreia Frattini s-a văzut cu mai mulți oficiali moldoveni, nu-l va ilumina pe diplomatul italian.

„Vizita domnului Frattini a fost mediatizată în primul rând din cauza unui interviu evident deșănțat pe care dumnealui l-a oferit postului rusesc de televiziune Russia Today, în cadrul căruia și-a permis niște comentarii absolut inadecvate pentru un reprezentant desemnat pentru reglementarea transnistreană. Eu sunt acel cetățean al R. Moldova care consideră că, atâta timp cât guvernările de la Chișinău mimează ocuparea de soluționarea acestui conflict și acceptă să se bălăcească în capcana formatului penta-lateral, capcană impusă de către Federația Rusă, la 8 mai 1997, nimic nu se va schimba”, a opinat Nantoi.

De asemenea, analistul spune că Frattini a fost constrâns de starea de spirit de la Chișinău și astfel și-a schimbat un pic retorica privind retragerea trupelor ruse din Transnistria.

„Frattinii vin și pleacă, iar noi rămânem și, în situația aceasta, rămâne întrebarea dacă cineva este cu adevărat interesat în soluționarea conflictului. Frattini este un birocrat care-și face cariera și a doua zi după finalizarea mandatului va uita și de R. Moldova și de conflictul transnistrean. Dacă vreți să mă convingeți că în urma întrevederii cu domnul Plahotniuc i s-a luminat mintea domnului Frattini, asta nu la mine vă adresați. Dar Frattini, venind în R. Moldova, n-a putut să ignore starea de spirit de la Chișinău, inclusiv nu trebuie să uităm de a doua declarație privind liniile roșii făcută de către reprezentații societății civile”, a ma adăugat Nantoi.

Fost șef al Biroului de Reintegrare, Eugen Carpov, crede că Frattini, de la preluarea mandatului, s-a cam grăbit cu declarații nefiind în cunoștință de cauză.

„Probabil era mult mai bine dacă domnul Frattini, inițial, venea la Chișinău, se documenta în detalii referitor la situația în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, auzea opiniile responsabililor de la Chișinău despre acest proces și după aia trăgea anumite concluzii. Uitați-vă că s-a întâmplat puțin altfel. Dânsul a făcut niște declarații care nu au cadrat foarte mult cu realitățile de pe teren și aici sunt în special declarațiile privind retragerea trupelor militare sau prioritățile care ar putea să existe în anul de președinție la OSCE al Italiei”, a spus Carpov.

Fostul vicepremier susține că la Chișinău, Frattini a încercat să corecteze puțin mesajele sale, deoarece n-a mai fost atât de categoric în mesaje și, probabil după discuția cu responsabilii de la guvern, lucrurile ar trebui să se schimbe. Carpov găsește foarte importante prioritățile Chișinăului în dosarul transnistrean prezentate de către Cristina Lesnic lui Frattini.

„Mi se pare important faptul că viceministrul pentru Reintegrare Cristina Lesnic a prezentat și anumite priorități de care președinția și domnul Frattini să fie responsabili și aceastea au fost enunțate ca și situații din zona de securitate care deranjează foarte mult, urmare a ultimilor evoluții și a exercițiilor militare pe care, în permanență, le întreprind trupele ruse și cele militare transnistrene nerecunoscute. Dar și al doilea punct, cel cu privire la situația cu drepturile omului în regiunea transnistreană. Foarte bine că președinția OSCE să se preocupe inclusiv de cele două aspecte și să încercăm să avem progres pe ele”, a comentat Carpov.

Acesta consideră că e important să înțelegem că „domnul Frattini e un diplomat cu experiență și nu neapărat toate acțiunile reprezintă și convingeri”.

„Rămâne să vedem ce acțiuni va întreprinde domnul Frattini”, a spus Carpov.

Analistul politic Anatol Țăranu consideră că optimismul lui Frattini este impus de funcția pe care a preluat-o.

„Acest optimism a lui Frattini poate fi explicat luând în considerație faptul că el, nemijlocit, răspunde pentru conflictul transnistrean ca element al președinției Italiei și, de fapt, el, prin definiție, este obligat ori să fie optimist ori să tindă spre un rezultat palpabil în problema reglementării politice. Alta e că, în afară de protocoalele semnate în problema transnistreană, mai există și niște probleme secundare pe care el le cunoaște și, dacă părțile implicate în conflict dau dovadă de deschidere în ceea ce privește obținerea unui rezultat, nimic nu vorbește despre faptul că aici este posibil un progres foarte serios”, a opinat Țăranu.

Țăranu este convins că optimismul lui Frattini „nu este suținut de datele concrete în problema reglementării politice”.

Sursa: deschide.md

Citeste mai mult despre: Republica Moldova
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: