• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.8740 LEI
  1 USD = 4.0034 LEI
  1 GBP = 5.4696 LEI
  1 CHF = 4.5255 LEI
  1 HUF = 1.3656 LEI
  1 BGN = 2.4920 LEI
  1 JPY = 3.8612 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

OPINII despre decizia lui Dodon de a nu participa la alegeri

21 Ianuarie, 17:19

Analiștii politici și sociologii au venit cu reacții, după ce Igor Dodon a anunțat că nu va participa la alegerile parlamentare din 24 februarie.

Dodon

Analistul Anatol Țăranu a declarat pentru Deschide.MD că decizia lui Dodon de a nu candida se datorează faptului că nu încalcă legea.

„Dacă ar fi participat, ar fi adus prejudicii și ar fi creat probleme pentru partid. Faptul că el atâta timp, în detrimentul normelor legale, afirma că poate să participe, dovedește încă o data că domnul Dodon are o atitudine foarte ușoară față de lege. El respectă legea atunci când lui îi trebuie și este gata s-o încalce când asta intră în contradicție cu interesele lui personale”, a declarat Țăranu.

Anatol Țăranu susține că adepții Partidului Socialiștilor cunosc că el este parte al acestei campanii electorale și din acest punct de vedere a încălcat legea. În conformitate cu legea și cu bunul simț, ar trebui să fie un președinte al tuturor.

Potrivit analistului politic Nicolae Negru „nu se va întrista nimeni că Dodon nu participă la alegeri”.

„De fapt, a fost un joc din partea lui, niște speculații, ca să atragă atenția. El are puțină ocupație și este dornic de publicitate, dornic de reflectoare, dornic să fie ascultat și iată a găsit o temă cu care să țină lumea în suspans. Până acuma el se compromitea ca președinte, pentru că una e să candidezi la sfârșit de mandat ca Voronin, de exemplu, și altceva e să candidezi la jumătate de mandat. Dacă era să candideze, nu era să fie pe ultimele rânduri, avea să fie primul în listă și ar fi fost ales deputat. Aici se pune întrebarea: părăsea el postul de președinte pentru funcția de deputat? Evident că nu. Înseamnă că această participare era să fie un teatru și, de fapt, toate speculațiile și declarațiile lui au fost făcute ca să atragă atenția asupra sa. Acuma „balonul s-a dezumflat”. Nici partidul nu va avea de suferit, nici el”, spune Nicolae Negru.

Chiar dacă cei care votează socialiștii cunosc că Dodon, de fapt, conduce partidul, acesta nu este în drept să susțină PSRM în alegeri.

„Președintele ar trebui să fie neutru, nu ar trebui să se implice în campanie electorală. Nu există această certitudine, că dacă el decidea să participe la alegeri pe lista socialiștilor, CEC-ul înregistra această listă. Se putea ajunge la justiție și Curtea Constituțională, iar acesta tot poate fi un motiv pentru care și-a anunțat neparticiparea. Chiar și Guvernarea spunea că nu-i va permite președintelui să participe la alegeri”, mai adaugă Negru.

În opinia analistului Negru, susținerea lui Dodon pentru PSRM în alegeri mai depinde și de concurenții electorali, cum vor reacționa, dacă vor sesiza asta la CEC și dacă vor trimite cazul în justiție.

Potrivit editorialistului Deschide.MD, tot el director al Centrului de Prevenire a Conflictelor & Early Warning, Iulian Chifu, „decizia lui Dodon de a nu participa la alegeri îl scutește pe Igor Dodon de probleme cu legea.”

„Dacă mă întrebați în ce măsura va fi afectat scorul PSRM în urma acestei decizii, vă spun că nu va fi afectat. Asocierea dintre PSRM și Igor Dodon este una profundă. În plus, PSRM nu este un partid de lideri. Este unul cu structuri, un partid de masă...În plus, aceasta decizie arată că sondajele interne le-au confirmat că nu e nicio diferență dacă participă sau nu participă Dodon la acest scrutin”, menționează Iulian Chifu.

Amintim că, astăzi, 21 ianuarie, Igor Dodon a anunțat că nu va candida la alegerile parlamentare din 24 februarie, 2019. Cu o reacție au venit și reprezentanții partidelor de opoziție care lasă de înțeles că anunțul făcut de Dodon favorizează PSRM-ul. De cealaltă parte, exponenții PD spun că acest lucru ține de tactica și strategia socialiștilor în cadrul acestor alegeri.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: