• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9491 LEI
  1 USD = 4.3869 LEI
  1 GBP = 5.8407 LEI
  1 CHF = 4.7398 LEI
  1 HUF = 1.3444 LEI
  1 BGN = 2.5304 LEI
  1 JPY = 3.8469 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

OPINII // Cu ce mesaje vin Hahn și Kozak la Chișinău

30 Mai, 08:22

Două vizite importante vor avea loc săptămâna viitoare la Chișinău, perioadă în care expiră termenul de învestire a unui Guvern.

experti

Este vorba despre Comisarul Uniunii Europene pentru politica vecinătății și extindere, Johannes Jahn și despre Reprezentantul special al Președintelui Federației Ruse pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu Moldova, vicepremierul rus, Dmitri Kozak. Cu ce mesaje vin ce doi oficiali străini și cum trebuie înțeleasă această sincronizare a vizitelor lor, am încercat să aflăm în discuții cu mai mulți analiști politici.

Iulian Chifu, editorialist Deschide.MD, analist de politică externă, fost consilier prezidențial, director al Centrului pentru Prevenirea Conflictelor și Early Warning: Nu avem deocamdată o agendă oficială care să fi fost făcută publică. Înafara acestui fapt, știm cu ce se ocupă cei doi oficiali - Dmitrii Kozak, reprezentantul special al Rusiei pe relațiile economice cu R.Moldova și Johannes Hahn - un comisar la sfârșit de mandat care își discută subiectele pe linia de interes: formulele de dezvoltare cu Parteneriatul Estic și cele dintre R.Moldova și Uniunea Europeană.

Dincolo de pozițiile oficiale exprimate anterior, putem ghici o anumită îngrijorare sau chiar elemente de presiune pentru formarea unei majorități la Chișinău. Dar nu cred că acest lucru se poate face prin simpla prezență a celor doi la Chișinău... nici în favoarea Rusiei, nici în favoarea unei opțiuni proeuropene. Cred mai degrabă că este vorba despre o verificare a faptelor, a opțiunilor, a abordărilor pentru viitorul ciclu electoral anticipat și - respectiv - a perspectivelor de formare a unei majorități după alegerile anticipate.

Negocierile se poartă la Chișinău, iar relațiile dintre cele trei formațiuni se pare că fac imposibilă o majoritate fără compromisuri majore. Următorul ciclu electoral va trebui să găsească nuanțări și fapte la formațiunile politice pentru a deschide perspectiva creării unei majorități și guvernabilității R.Moldova.

Ar fi bine dacă Johannes Hahn, ar putea transmite forțelor proeuropene de la Chișinău, de toate culorile, dorința UE și nevoia de a forma o majoritate proeuropeană, rapid, în viitorul ciclu elecoral.

Nicolae Negru, editorialist Ziarul Național: Este o coincidență ciudată. Evident că Bruxelles vrea o majoritatea parlamentară proeuropeană, evident că Rusia vrea o majoritate care să încline spre Est. Evident, asta presupune ca PSRM să fie la guvernare însă nu toate formulele în care PSRM poate fi la guvernare convin Moscovei.

Climatul și atmosfera se va schimba dacă vin socialiștii la guvernare. Nu va fi o atmosfera proeuropeană. Bruxelles a fost ocupat până acum cu alegerile, dar ei nu ai uitat de noi. Acum alegerile europarlamentare s-au terminat, PPE chiar dacă nu are majoritate parlamentară, se va regăsi oricum în viitoare majoritate parlamentară din PE și vedem că au început munca.

Deschide.MD: Cu ce mesaje / recomandări credeți că vine Johannes Hahn la Chișinău și cui credeți că vor fi ele adresate? Credeți că se va recomanda o alianță neapărat proeuropeană - ACUM-PD sau o alianță antioligarhică - ACUM-PSRM, având în vedere atitudinea PPE față de PDM și liderul acestei formațiuni?

Inima și rațiunea sunt lucruri diferite. Sigur că sunt resetimente puternice printre liderii PPE față de unii politicieni de la Chișinău. Dar nu cred că același J. Daul va acționa în interesul Rusiei, nu cred că el nu înțelege că împreunarea unui partid european cu PSRM nu este lucru bun pentru Moldova.

Eu nu cred că o alianță între PSRM și blocul ACUM ar putea fi agreată de Bruxelles și nu cred că Hahn face parte din cei care ar agrea o astfel de opțiune. În cazul dat UE nu ar câștiga nimic. Una îs simpatiile sau resentimentele și alta este rațiunea care nu cred că le permite să împingă ACUM în brațele PSRM ca să-l lase pe Plahotniuc înafara puterii.

Deschide.MD: Dar ce efecte credeți că va putea genera mesajul celor doi oficiali care vin la Chișinău. Se va putea trece peste orgoliile politice?

Eu cred că vizita lui Kozak reiese mai degrabă din șansa unei coaliții PD-PSRM. El vine la Chișinău pentru a obține niște garanții în ceea ce privește relația de mai departe cu Rusia. Iar cât ține de vizita lui Johannes Hahn, eu cred că dânsul vine ca să încerce să mai salveze ceva, să corecteze ceva.

Igor Boțan, analist politic, directorul ADEPT: Nu știu dacă pot fi legate aceste două vizite, în sensul că ar fi coordonate. L-am auzit cu mai multe ocazii pe vicepremierul, Iurie Leancă, spunând că încearcă să obțină o vizită a lui Johannes Hahn la Chișinău, am putea admite că este rezultatul eforturilor sale.

Eu cred că Johannes Hahn vine cu mesajul că Uniunea Europană rămâne interesată de bunele relații cu R.Moldova, că există o continuitate a relațiilor indiferent de faptul că se schimbă oamenii din funcțiile de conducere și o încurajare ca R.Moldova să rămâne pe drumul său proeuropean. Nu cred că vine cu mesaje concrete legate de o eventuală coalizare aici la Chișinău. Înalți demnitari europeni au încercat anterior să sugerezeze cum ar fi bine să se procedeze, în 2013 și în 2015, iar după aceea au existat regrete legate de implicarea în procesul de formare a coalițiilor de la Chișinău. 

Deschide.MD: Dar în ce măsură credeți că Bruxelles-ul este în stare ca să recomande o alianță ACUM-PSRM? Putem admite agrementul liderilor PPE față de un asemenea scenariu?

Eu nu cred în ceea ce ce spuneți Dvs. Dar chiar și dacă am admite că UE ar face anumite recomandări concrete pentru o eventuală coaliție, cred că acestea s-ar referi mai curând la o alianță proeuropeană - probabilă în condițiile anumitor plecări din PDM. Dar probabil se vor cere și niște garanții ca plecarea anumitor lideri din PD să fie una de facto și nu o plecare fictivă cum am avut în 2015 cu revenire ulterioară și mișcări radicale între fracțiuni.

Eu cred că europenii pot veni cu un mesaj acceptat de toată lumea dar nu știu în ce măsură, aici la Chișinău, lucrurile se pot așeza în conformitate cu sfaturile din occident.

Repere

Săptămâna viitoare este perioada în care se joacă soarta viitoarei Guvernări de la Chișinău. Reporterii Deschide.MD anunță că, Comisarul Uniunii Europene pentru politica vecinătății și extindere, Johannes Jahn are planificată o vizită fulger la Chișinău. Informația ne-a fost confirmată de către Michael Karnitschnig, șeful de cabinet al comisarului european.

„Pot să confirm că, luni, 3 iunie, comisarul Hahn se va afla în Republica Moldova pentru o scurtă vizită și întâlniri cu liderii politici”, ne spune sursa citată într-un răspuns trimis la solicitarea Deschide.MD.

Tot săptămâna viitoare, la Chișinău, este așteptat și reprezentantul special al Președintelui Federației Ruse pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu Moldova, vicepremierul rus, Dmitri Kozak. Vizita acestuia a fost anunțată de Igor Dodon.

Atât Dmitri Kozak cât și comisarul UE Johannes Hahn, vor vizita Republica Moldova în săptămâna în care ar urma să fie anunțată dizolvarea Parlamentului de către Dodon, dacă nu va fi învestit un Guvern.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: