• Bucuresti 23º C
  Baia Mare 16º C
  Brasov 19º C
  Cluj-Napoca 16º C
  Constanta 22º C
  Craiova 22º C
  Galati 21º C
  Iasi 22º C
  Suceava 19º C
  Timisoara 17º C
 • 1 EUR = 4.8744 LEI
  1 USD = 4.1145 LEI
  1 GBP = 5.3849 LEI
  1 CHF = 4.5485 LEI
  1 HUF = 1.3394 LEI
  1 BGN = 2.4922 LEI
  1 JPY = 3.9322 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

ONU susţine operaţiunile navale europene

09 Octombrie, 09:32

Consiliul de Securitate al ONU urmează să adopte vineri o rezoluție care autorizează Uniunea Europeană să inspecteze în largul mării nave cu migranți care încearcă să ajungă în Europa din Libia.

UE naval ONU

Europenii au extins miercuri operațiunea lor navală pentru a lupta împotriva traficanților de carne vie în apele internaționale ale Libiei. Pe viitor, navele lor de război pot identifica, inspecta, confisca și distruge navele utilizate de traficanți, cu scopul de areduce afluxul neîntrerupt de migranți.

Rezoluția, de origine britanică, a fost pusă în discuție în urmă cu mai multe săptămâni. Ea va oferi o legitimitate internațională sporită acestei operațiuni navale a Uniunii Europene.

Potrivit diplomaților, Rusia, care se opunea folosirii forței în acest dosar, nu va bloca textul. Țările africane membre ale Consiliului (Angola, Ciad, Nigeria), reticente la început, au fost convinse printr-o scrisoare de autoritățile libiene internațional recunoscute care sprijină rezoluția.

Pentru moment, operațiunea militară europeană nu poate fi extinsă la coastele Libiei, în lipsa unui acord din partea unui guvern libian de unificat.

Libia este împărțită între două guverne și două parlamente rivale. ONU, care desfășoară acțiuni de mediere, speră că în scurt timp va fi alcătuit un cabinet de uniune națională.

Rezoluția va permite europenilor timp de un an să "inspecteze în largul mării dincolo de coastele Libiei nave pe care le suspectează serios că sunt utilizate" de traficanți pentru a transporta migranți din Libia.

Dacă bănuielile sunt confirmate, navele vor putea fi distruse sau făcute inutilizabile. Migranții găsiți la bordul acestora vor fi duși în Italia, iar traficanții vor fi judecați în Italia.

Peste 500.000 de migranți și refugiați, mai ales sirieni, au ajuns în Europa de la începutul anului. Peste 3.000 dintre aceștia s-au înecat încercând să traverseze Marea Mediterană spre Italia sau Grecia.

Citeste mai mult despre: imigranti, intervenţie, libia, migranti, onu, refugiati, rusia, siria, UE
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: