• Bucuresti 23º C
  Baia Mare 15º C
  Brasov 16º C
  Cluj-Napoca 16º C
  Constanta 14º C
  Craiova 22º C
  Galati 20º C
  Iasi 18º C
  Suceava 12º C
  Timisoara 19º C
 • 1 EUR = 4.7509 LEI
  1 USD = 4.1988 LEI
  1 GBP = 5.5172 LEI
  1 CHF = 4.2187 LEI
  1 HUF = 1.5039 LEI
  1 BGN = 2.4291 LEI
  1 JPY = 3.8010 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Omul care a cedat Ungariei gazele din Marea Neagră

04 Iulie, 13:07

Pe fondul celei mai recente dispute din Parlament și din media – cea legată de Legea offshore, care, odată adoptată, va institui condiții oneroase pentru statul român - PSnews.ro ține să vă amintească o serie de informații sensibile despre omul de numele căruia se leagă începutul întregii controverse.

NELUSTERIAN

Este vorba despre Ion (Nelu) Sterian (foto sus), cel care din august 2017 ocupă funcția de director general al Transgaz (simbol BVB: TGN), companie-fanion a statului român, transportatorul național de gaze naturale.

Fost membru PNL și candidat din partea acestui partid – deși fără succes – în alegerile locale și parlamentare ale anului 2008, Sterian a fost ghidat în cariera politică începută la Brăila de către un om cunoscut pentru aranjamentele făcute pentru Călin Popescu-Tăriceanu (l-am numit pe Vlad Moisescu). Apoi Ion Sterian a fost preluat de către gruparea Dorin Cocoș-Daniel Moldoveanu (consilier prezidențial în securitate pe vremea lui Traian Băsescu), pentru ca ulterior același Nelu Sterian să ajungă sub protecția Baronului Energiei, Daniel Chițoiu, omul cu banii de la ALDE (în prezent secretar general al partidului). De 11 ani neîntrerupți, Nelu Sterian face jocurile la Transgaz. Nu de alta, dar – așa cum arată chiar propriul CV, publicat pe site-ul companiei – fostul politician este încă din 2007 membru în Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) de la TGN, numit de către guvernul Tăriceanu.

Nelu Sterian nu este nici pe departe un anonim în ochii presei. De pildă: România Liberăatrăgea atenția în noiembrie 2016 că executivul tehnocrat din acea perioadă – cel al lui Dacian Cioloș – îl păstrase pe Sterian în fruntea bucatelor, DEȘI acesta figura într-un dosar greu al DNA.

„Numele lui Ion Sterian a apărut pe lista persoanelor care l-au ajutat pe Horia Simu Șchiopu să obțină o despăgubire de 8.750.000 euro de la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), pentru un teren din Constanța. Procurorii anticorupție susțin că terenul a fost supraevaluat cu suma de 7.875.000 lei. Pentru contribuția sa, Ion Sterian ar fi primit o șpagă de aproximativ 1,6 milioane lei. Cu toate acestea, a rămas pe funcțiile pu-blice deținute fără a fi deranjat de procurori. De ce? Pentru că procurorii l-au transformat în martor denunțător.

Horia Simu Șchiopu a cumpărat cu 700.000 de euro drepturile litigioase pentru un teren de 25 ha din Constanța, în 2009, prin offshore-ul Rosintaly Management Limited. După ce a obținut drepturile litigioase, Simu a anunțat că va oferi 25% din suma de 8,75 milioane euro pe care urma să o primească de la ANRP celor care îl ajută să urgenteze obținerea despăgubirilor de la stat. Imediat, pe filieră a intrat Daniel Moldoveanu, fostul consilier prezidențial al lui Traian Băsescu și fost șef al Comunității Naționale de Informații. Simu a acceptat să îi dea 10% lui Ionuț Birișu, în spatele căruia se aflau Daniel Moldoveanu și Ion Sterian, iar 15% au ajuns la Aurel Nicolae, băgat la înaintare de Dorin Cocoș și Gabriel Georgian Surdu, fost șef al RA-APPS.

Cei șase șpăgari au povestit în fața procurorilor DNA cum s-au împărțit banii. Din declarațiile lor, rezultă că partea de 10% preluată de Ion Birișu a fost de 3,59 milioane lei, iar banii s-au împărțit astfel: Ion Sterian a primit 45% (aproximativ 1,6 milioane lei), Daniel Moldoveanu – 30%, iar restul au fost opriți de Birișu. Cealaltă grupare i-a dat 400.000 euro Crinuței Dumitrean, fostă șefă de la ANRP, 40.000 euro au ajuns la Aurel Nicolae, iar restul sumei a fost împărțit de Cocoș și Surdu.

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: