Kobrinskii a fost acreditat de Comisia Electorală Centrală la data de 10 ianuarie în calitate de observator din partea OSCE la alegerile parlamentare din 24 februarie.

Aleksandr Kobrinskii se află în Republica Moldova, iar impresiile despre starea lucrurilor de aici și viziunile sale despre viitorul ei le postează pe Facebook.

Kobrinskii îndeamnă, prin mesajele de pe rețeaua de socializare, ca Republica Moldova să renunțe la vectorul pro-european de dezvoltare și să adere la cel eurasiatic. „Am înțeles de ce Guvernul Moldovei, dar și ale altor state post-sovietice, se orientează mai mult spre Occidentul colectiv și nu le place de Rusia!

Explicația este că Occidentul oferă granturi și credit care pot fi furate fără probleme! Creditele sunt întoarse de popor, Rusia, însă, propune în mare parte investiții, care pot fi furate foarte greu și în proporții foarte mici. Aceasta este una dintre cauzele principale - granturile și creditele de o parte și investițiile de altă parte”, scris acesta.

Într-o altă postare pe Facebook, Kobrinskii face un calcul aritmetic al diminuării populației Republicii Moldova și Ucrainei. Acesta concluzionează că în 30 de ani Republica Moldova a pierdut în jur de 4.000.000 de populație. La acest număr a fost adăugată și eventuala creștere a populației în cazul în care s-ar fi menținut dinamica din timpul Uniunii Sovietice. În cazul Ucrainei, ar fi vorba despre o pierdere de 20.000.000 de populație. Diminuarea numărului de populație ale celor două state (24 milioane), observatorul o compară cu pierderile sovietice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, care ar fi de 28.000.000 de oameni. Asupra acestor cifre trebuie să se gândească cei care pledează pentru integrarea europeană, adepții călătoriilor fără vize și a altor „prostii propagandistice”.

„Cu toții înapoi! Spre o familie unită a popoarelor! Cât nu e târziu! Va fi nevoie de o muncă enormă, dar vom putea schimba măcar ceva. Nebunii ne-au aruncat înapoi cu 100 de ani sau chiar mai mult. Multe etnii sunt pe pragul morții. Înapoi, băieți!”, este îndemnul observatorului OSCE.

Aceste acțiuni încalcă prevederile articolului 19 din Regulamentul privind statutul observatorilor și procedura de acreditare a acestora. Articolul spune în special că observatorii sunt obligați să fie imparțiali în exercitarea obligațiilor, să nu-și exprime părerile personale sau preferințele vizavi de anumiți concurenți electorali/participanți la referendum sau privind unele probleme ce apar în procesul alegerilor. Regulamentul mai spune că observatorul este obligat să-și îndeplinească obligațiunile într-o manieră corectă și să nu intervină în procesul alegerilor.

Redația Deschide.MD a încercat să afle opinia OSCE cu privire la demersurile lui Kobrinskii, nimeni însă nu a răspuns la apelurile noastre.