• Bucuresti 30º C
  Baia Mare 22º C
  Brasov 24º C
  Cluj-Napoca 22º C
  Constanta 21º C
  Craiova 29º C
  Galati 27º C
  Iasi 24º C
  Suceava 19º C
  Timisoara 26º C
 • 1 EUR = 4.6516 LEI
  1 USD = 3.8120 LEI
  1 GBP = 5.3161 LEI
  1 CHF = 3.8973 LEI
  1 HUF = 1.4877 LEI
  1 BGN = 2.3784 LEI
  1 JPY = 3.5027 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Nouă lege a salarizarii cadrelor medicale, din 1 ianuarie 2014

13 Iulie, 10:42

cadre-medicale

Proiectul-pilot se va pune în aplicare, de la începutul anului 2014, în 10 spitale din ţară, pentru a se vedea dacă funcţionează.

Ministerul Sănătăţii lucrează la o nouă lege a salarizării cadrelor medicale, care prevede plata personalului medical pe criterii de performanţă, adică după pregătirea profesională, cantitatea şi calitatea muncii prestate, dar şi fidelizarea. 

Liderii Federaţiei Sanitas spun că nu sunt de acord cu criteriile privind cantitatea şi calitatea muncii prestate de un cadru medical aşa cum sunt stabilite în proiectul de lege.

„Nu am cum să analizez, spre exemplu, munca unei asistente de la dermatologie sau să o compar cu o asistentă de pe altă secţie. Am propus să fie stabilite nişte criterii clare la nivel naţional, dar din care să eliminăm obiectivismul. Apoi să mai existe un filtru la nivel local, care să reevalueze cadrele medicale, iar dacă angajaţii se simt nedreptăţiţi, să poată face plângere la sindicate, care să conteste aceste evaluări. Suntem de acord cu competenţa profesională şi cu fidelizarea, care sunt alte două criterii de salarizare”, a declarat pentru Agenţia de presă r/News, prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi.

Proiectul-pilot nu prevede salarizarea întregului personal medical. La o consultare cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, liderii Federaţiei Sanitas au cerut ca proiectul de act normativ să conţină o parte din prevederile legii 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, care nu se aplică în prezent.    

„Este un pas important că Ministerul Sănătăţii doreşte să afle şi părerea noastră pe proiectul-pilot al unei noi legi a salarizării cadrelor medicale, care are 12 puncte. Federaţia Sanitas a adus mai multe propuneri. În primul rând am propus să discutăm de salarizarea întregului personal medical, nu doar a medicilor, iar noua reglementare legislativă să aibă ca bază legea nr. 284/2010”, a mai spus Marius Sepi.

Un alt punct din proiectul de lege prevede ca pacienţii care vor să fie consultaţi de un anumit medic să plătească o taxă suplimentară.

„Dacă pacientul doreşte să meargă la un anumit medic pentru o operaţie, spre exemplu, va plăti în plus faţă de costul operaţie, dar va achita la caseria spitalului, va primi o chitanţă şi nu va mai băga acei bani în buzunarul cadrului medical. Acei bani să meargă în bugetul spitalului pentru a putea moderniza spitalele pentru că mulţi pacienţi preferă spitalele private pentru că sunt moderne. Trebuie să curăţăm sistemul, să nu mai existe scurgeri de bani şi să nu mai vedem cadre medicale luate cu duba”, a explicat Sepi.

O altă propunere a Federaţiei Sanitas se referă la stabilirea unor sume reale, la nivel naţional, pentru fiecare act medical.

„În primul rând trebuie să începem să cuantificăm tot ceea ce înseamnă medicină. Trebuie să vedem cât costă o operaţie, dar să fie o sumă reală. Adică să ştim câţi bani îi dăm medicului, câţi ajung la asistenţi şi la infirmieri, ce sumă trebui alocată pentru materialele care se folosesc pentru acel pacient şi nu în ultimul rând, cheltuiele spitalului să fie acoperite. Spre exemplu acum, o operaţie care costă 2.000 de lei, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate decontează doar 1.400 de lei. Trebuie stabilit minumul şi maximul pentru fiecare act medical la nivel naţional”, a mai spus reprezentantul Federaţiei Sanitas.

Potrivit sursei citate, începând cu 1 ianuarie 2014 vor fi selectate 10 spitale, la nivel naţional, în care să se pună în aplicare proiectul-pilot privind salarizarea cadrelor medicale în funcţie de performanţă pentru a vedea dacă funcţionează.

 

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: