• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9495 LEI
  1 USD = 4.2188 LEI
  1 GBP = 5.7509 LEI
  1 CHF = 4.5738 LEI
  1 HUF = 1.3946 LEI
  1 BGN = 2.5306 LEI
  1 JPY = 3.8525 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Norvegia amână reluarea vaccinării cu serul produs de AstraZeneca

26 Martie, 15:59

Norvegia amână cu trei săptămâni, până pe 15 aprilie, reluarea vaccinării împotriva COVID-19 cu doze de la compania AstraZeneca, scrie Reuters.

vaccin

Vaccinarea cu serul AstraZeneca, amânată cu trei săptămâni în Norvegia

Autorităţile norvegiene au suspendat pe 11 martie vaccinările cu acest ser, decizie luată de alte 14 state europene, pe fondul temerilor că vaccinu ar provoca reacții adverse grave, precum cheaguri sangvine, hemoragii şi concentraţii scăzute de plachete sangvine.

Pe de altă parte EMA a stabilit că nu există nicio legătură între vaccinare și aceste afecțiuni, precizând că vaccinul AstraZeneca este sigur. Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a precizat că beneficiile vaccinului AstraZeneca-Oxford în ceea ce priveşte protejarea oamenilor de a muri sau de a fi spitalizaţi din cauza maladiei COVID-19 depăşesc substanţial posibilele riscuri medicale. OMS a sprijinit la rândul ei acest vaccin.

În urma anunțului EMA multe state au reluat vaccinarea cu serul AstraZeneca. Nu a fost cazul Norvegiei.

"Am decis să prelungim perioada de suspendare şi să luăm o nouă decizie pe 15 aprilie", a declarat Camilla Stoltenberg, directoarea FHI, pentru postul de televiziune NRK.

"Am demarat mai multe analize pentru a afla dacă există un raport de cauzalitate şi pentru a avea o bază mai bună în stabilirea riscului real şi o analiză cost-beneficii pentru diferite grupe de vârstă. Pentru a afla mai multe informaţii, avem nevoie de mai mult timp", a adăugat ea.

Suspendarea prelungită până pe 15 aprilie va întârzia cu una-două săptămâni campania de vaccinare din Norvegia, au precizat reprezentanţii FHI.

Vaccinul cu AtraZeneca, suspendat și în Danemarca

Norvegia este una dintre cele 12 ţări europene care au suspendat utilizarea vaccinului AstraZeneca-Oxford din motive de siguranţă, însă cele mai multe dintre ele şi-au reluat apoi campaniile de vaccinare cu acest ser după recomandările formulate de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Vaccinul AstraZeneca este suspendat şi în ţara învecinată Danemarca, dar alte ţări nordice, precum Finlanda, Islanda şi Suedia, au decis să îl folosească şi să îl rezerve persoanelor vârstnice.

Norvegia a raportat cinci cazuri în care persoane vaccinate cu serul AstraZeneca au fost ulterior spitalizate din cauza unor cheaguri sangvine, hemoragii şi concentraţii mici de plachete sangvine. Trei dintre acele persoane au decedat.

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: