• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.8745 LEI
  1 USD = 4.0189 LEI
  1 GBP = 5.5210 LEI
  1 CHF = 4.5279 LEI
  1 HUF = 1.3547 LEI
  1 BGN = 2.4923 LEI
  1 JPY = 3.8734 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Nicolae NEGRU // Moscova vrea batista pe țambalul integrării europene. Și nu numai asta!

29 Martie, 11:49

Moscova moare – a câta oară! - de grija noastră, și îl admonestează pe Ambasadorul SUA la Chișinău, Dereck J. Hogan, pentru că s-a implicat, crede ea, „fără menajamente” în procesul politic din Republica Moldova, dându-le sfaturi deputaților noi aleși, recomandându-le să pună pe primul loc beneficiul public, nu pe cel de partid sau de grup.

Negru

O inexplicabilă criză de nervi

În special, MID-ul a fost deranjat de afirmația Ambasadorului precum că „singura cale sigură” (de fapt, Ambasadorul vorbea despre „cea mai bună cale”) spre o viață mai bună a cetățenilor e „întărirea relațiilor cu SUA și Europa”. Nu a plăcut nici referința lui Dereck Hogan la „valorile occidentale”, care necesită să fie reconfirmate, și la „o societate independentă, liberă și deschisă, în care oamenii sunt încurajați să-și exprime părerile, să-i responsabilizeze pe oficialii pe care i-au ales și să-și controleze viitorul”. Sunt, în aparență, niște fraze banale și reacția virulentă a Moscovei arată ciudat, ca o criză inexplicabilă de nervi.

O reacție la fel de nervoasă, bizară, Moscova a avut și după discursul lui Dereck J. Hogan în fața studenților de la Universitatea de Stat, înainte de alegerile parlamentare din 24 februarie, pe care el le-a caracterizat ca pe „un test crucial”. Aceeași idee că „stabilirea unor relații mai strânse cu Statele Unite și Europa va consolida perspectivele pentru un viitor mai luminos și prosper” al Republicii Moldova a fost calificată atunci de MID ca un sprijin acordat „unor politicieni în defavoarea altora”. „Nu ne-am dori ca Moldova să devină un alt teren pentru experimente iresponsabile similare celor care au distrus Irakul și Libia și au aruncat Siria și Ucraina în abisul conflictelor sângeroase”, declara elucubrant, sinistru, Ministerul Rus de Externe.

Dereck Hogan, banderovist?

Și în mesajul de luni al Ambasadorului SUA la Chișinău către proaspeții aleși ai moldovenilor MID-ul întrezărește „șantaj și amenințări”,intenția de a „împinge” Republica Moldova în „singura direcție corectă, ignorând astfel voturile unei părți însemnate a alegătorilor moldoveni”. Nu mai este menționat Irakul, Libia și Siria, în schimb ni se amintește despre „euromaidan” și ni se prezice soarta Ucrainei (de parcă nu Republica Moldova a fost prima atacată de Rusia).

„Am vrea să sperăm că, ținând cont de calea parcursă de statul vecin, Occidentul i-a pregătit Republicii Moldova o altă soartă, dar totul sugerează contrariul”, se afirmă cu patos fals, duplicitar, în comunicatul MID. Puțin a rămas ca Moscova să-l numească pe Dereck Hogan banderovist, fascist și rasist. (Curios, îndemnurile Ambasadorului american la lupta cu corupția au fost ignorate în ambele cazuri.)

Aluzii mârșave

Că Moscova și-ar dori nespus ca Chișinăul să arunce batista pe țambalul integrării europene și să adopte o politică externă „multivectorială”, e clar pentru oricine. De aici și preferința cât se poate de naturală pentru o guvernare PSRM-ACUM. Dar nu e numai atât. Tupeul și zelul cu care Rusia, ocupând o parte a teritoriului nostru, dă unui stat care ajută enorm Republica Moldova lecții de respectare a suveranității și independenței noastre, erijându-se în „frate mai mare”, ar putea să ascundă ceva. Aluziile mârșave, cinice, repetate ca un refren propagandistic, manipulatoriu, evocarea, fără vreo legătură cu realitățile din Republica Moldova, a „conflictelor sângeroase” nu se face fără niciun scop.

Ne aflăm de 16 ani pe drumul integrării europene (într-un timp, în perioada guvernării comuniste, procentajul alegătorilor proeuropeni ajunsese la peste 70 la sută) și, dacă până acum acest curs nu a provocat război civil, ce l-ar provoca de acum încolo? Implicarea și diversiunile Moscovei?

Acest fel de declarații ale MID sunt și trebuie tratate ca un amestec evident în afacerule interne ale Republicii Moldova, ca un mod de a pregăti opinia publică locală și internațională de răboi civil, ca un îndemn către coloana a cincea la răscoală și vărsări de sânge. Cum va răspunde Chișinăul la această acțiune dușmănoasă?

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: