• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.8746 LEI
  1 USD = 4.0195 LEI
  1 GBP = 5.4869 LEI
  1 CHF = 4.5190 LEI
  1 HUF = 1.3592 LEI
  1 BGN = 2.4923 LEI
  1 JPY = 3.8726 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Nicolae NEGRU // Dodon se joacă cu focul și nu are cine-i da peste mâini

28 Ianuarie, 12:51

Startul campaniei electorale, care s-a dat vineri, a fost marcat de două incidente urâte, deloc prevestitoare de „alegeri libere și corecte”.

Negru

Dacă cel de la Edineț, cu un candidat al blocului „Acum”, mai urmează a fi confirmat, cel de la Orhei, unde a fost agresat verbal Valeriu Munteanu, candidat din partea aceluiași bloc, poate fi urmărit în înregistrare video și nu face deloc cinste actualei guvernări. Este Orheiul un teritoriu hărăzit lui Șor, nu funcționează acolo legile Republicii Moldova?

După cum se obișnuiește, liderii formațiunilor politice au făcut la startul campaniei declarații optimiste, menite să ridice moralul activiștilor de partid. Liderul PD, Vald Plahotniuc, și-a stimulat colegii spunând că așteaptă un rezultat „record” în aceste alegeri. Recordul electoral nu este imposibil, dacă ținem cont că cel mai bun rezultat obținut până acum de PD, în 2014, se află sub 16%.

Municipiul Chișinău este călcâiul vulnerabil al formațiunii, aici PD-ul nu reușește să câștige mai mult de câteva procente. Va reuși de data aceasta? Se vor converti cele aproape 18 la sută din voturi obținute de Silvia Radu în scrutinul municipal în voturi pro-PD? Vom trăi și vom vedea. Deocamdată, PD nu pare să profite de avantajele sistemului electoral mixt, pe care l-a introdus în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneția, candidații săi pe circumscripțiile uninominale din Chișinău sunt în majoritatea lor niște persoane cu potențial necunoscut, cvasianonime, incapabile să atragă multe voturi pentru partid. După vicepremierul Chiril Gaburici, cel mai cunoscut dintre ei e Constantin Țuțu, cu o reputație nu tocmai măgulitoare.

xxxx

Omul săptămânii trecute (și al trecutului, în general) trebuie considerat Igor Dodon, președintele Republicii Moldova, care ne-a surprins de două ori: 1) anunțând, marți, că nu va participa la alegerile parlamentare în calitate de candidat, după ce a declarat nu o singură dată că nu exclude lucrul acesta, că are de gând să candideze pe lista PSRM; 2) vorbind, miercuri, în fața celor „circa 1 500 de oameni” adunați în fața Președinției pentru „a exprima susținere șefului statului” și a constitui Mișcarea patriotică populară în sprijinul Președintelui.

Cel de-al doilea eveniment pare să fie o etalare de mușchi prezidențiali, după ce s-a văzut nevoit să se conformeze Constituției și avertismentelor venite dinspre PD privitor la intențiile sale de a se implica în lupta electorală. Ca să nu pară laș, neputincios, slab, cedând în fața PD, el și-a chemat susținătorii pentru a demonstra că este puternic, amenințând guvernarea că va face uz de mișcarea cetățenilor „patrioți” în cazul în care rezultatele alegerilor vor fi altele decât cele așteptate de el. Iar o asemenea amenințare este o acțiune anticonstituțională, o crimă.

„Am decis să-mi îndeplinesc îndatoririle (să nu candideze – n.n.). Dar știţi cu toții pe cine sprijin în aceste alegeri. Și sunt recunoscător că susțineți poziția mea, aţi ieşit să mă susțineţi în această zi cu ger. Sper că în februarie-martie va fi mai cald și, dacă va fi necesar, vom ieși împreună cu toţii”, a spus Dodon, citat de Infotag. Președintele Republicii Moldova consideră că „a fost făcut abia primul pas pentru crearea Mișcării patriotice populare”, care merită să fie numită așa „căci această mișcare este pentru președinte, pentru țară și pentru valorile noastre”. El i-a îndemnat pe cei prezenți să vină la prima chemare și fiecare din cele „1 000-1 300 de persoane” prezente „să găsească încă 10 persoane gata să iasă la apelul meu și să apere președintele, țara, independența, neutralitatea și valorile ortodoxe”.

Majoritatea din cei 1 000 de participanți, după estimările Infotag, erau „veterani ai forțelor armate și ai altor structuri de forţă”. Unii dintre vorbitori au exprimat sentimente antiamericane și anti-NATO, în termenii peiorativi ai perioadei sovietice. Dodon i-a lăudat pentru că ar fi venit „să apere și să creeze, nu să distrugă”.

Dar cine oare amenință „președintele, țara, independența, neutralitatea și valorile ortodoxe”? Blocul „Acum”, PD? Serviciul de Pază nu îl poate apăra pe președintele Republicii Moldova? Dodon continuă să încalce Constituția, se joacă cu focul și nu are cine-i da peste mâini.

Sursa: deschide.md

Citeste mai mult despre: focul, igor dodon, Nicolae Negru, Republica Moldova
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: