• Bucuresti 25º C
  Baia Mare 18º C
  Brasov 18º C
  Cluj-Napoca 17º C
  Constanta 24º C
  Craiova 22º C
  Galati 24º C
  Iasi 24º C
  Suceava 18º C
  Timisoara 19º C
 • 1 EUR = 4.8750 LEI
  1 USD = 4.1874 LEI
  1 GBP = 5.3319 LEI
  1 CHF = 4.5137 LEI
  1 HUF = 1.3430 LEI
  1 BGN = 2.4926 LEI
  1 JPY = 3.9713 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

OPINII Nicolae NEGRU // Dacă alegerile nu vor schimba clasa politică, ce vor schimba?

28 Decembrie, 11:28

A început înregistrarea concurenților electorali. Forțele politice care se vor bate în viitoarele alegeri parlamentare pot fi împărțite în patru grupuri: partidele puterii (PD, PPE), proestice (PSRM, PCRM, PN, Partidul Șor), antioligarhice (Blocul electoral „ACUM” constituit de PPDA și PAS, cărora li s-a alăturat PLDM) și unioniste (PNL, PUN, PLR, PL, PVE, PAD ș.a.).

Negru

Deși se consideră formațiune proeuropeană, PD preferă să meargă în campania electorală sub steagul „pro-Moldova”, în timp ce PSRM, care se consideră „statalist”, preferă să se manifeste ca un partid prorus, reprezentând interesele Moscovei la Chișinău. Partidele blocului electoral „ACUM” se consideră „autentic proeuropene”, însă nu pun mare preț pe factorul geopolitic, ci pe pericolul oligarhic.

Și unele partide unioniste au alte priorități decât reUnirea cu România. PUN a și renunțat oficial să participe la alegeri, sacrificându-și electoratul pe altarul luptei antioligrhice, anunțând că va sprijini Blocul „ACUM”, iar PL urmează abia azi să decidă cum va proceda, după ce „ACUM” i-a oferit să înainteze candidați în niște circumscripții pe care nici „acumiștii”, nici liberalii nu le pot câștiga (Autonomia Găgăuză, raioanele transnistrene, Rusia). Electoratul unionist se pomenește din nou în fața dilemei de a vota „un rău (sau un hoț) mai mic” sau a nu participa la alegeri.

Partidul Șor nu-și afișează simpatiile geopolitice, dar bazinul său electoral se suprapune într-o mare măsură cu cel socialist.

O sumară analiză a listelor de partid publicate până acum relevă că nume noi nu sunt chiar atât de multe, iar acolo unde sunt mai multe – de exemplu, în PPDA, acestea nu impresionează, nu s-au remarcat în domeniile lor de activitate și e greu de crezut că se vor remarca în munca parlamentară, că vor face revoluție în politica moldavă.

Calitatea discutabilă a candidaților va fi speculată fără îndoială de PD, reducând șansele electorale ale blocului „ACUM”. De politicieni mediocri, cu o singură calitate - obediența față de lider, nu am dus lipsă nici până acum, de ce i-am înlocui pe unii cu alții? Un incompetent nu poate face mare lucru împotriva oligarhiei.

După atâta luptă cu corupția, avem o problemă și cu filtrarea celor corupți, dacă până și Ilan Șor, figura principală în schema de fraudare a BEM, condamnat de prima instanță la mai mulți ani de închisoare, a primit certificat de integritate.

Lupta va fi crâncenă, puterea nu și-a epuizat întregul arsenal de arme electorale. Prima surpriză neplăcută pentru opoziție a fost prezența artiștilor Eugen Doga, Nicolae Botgros, Maria Stoianov alături de Pavel Filip, la Strășeni, la lansarea premierului în campania electorală. Dar să nu ne grăbim să aruncăm cu pietre în ei.

Orice s-ar spune despre preferințele politice ale lui Pavel Filip, trebuie să recunoaștem că el posedă niște calități profesionale și o experiență care merită respect, îl avantajează în raport cu orice lider al opoziției. Niște profesioniști desăvârșiți apreciază profesionismul și mizează pe un profesionist, care nu își neagă rădăcinile românești.

Până la urmă, vor decide alegătorii cui îi va reveni puterea după 24 februarie 2019. Dar cu un grup mic de politicieni de factură nouă (cei mai vizibili fiind Maia Sandu, Oazu Nantoi, Octavian Țâcu, Igor Munteanu) nu faci o „clasă politică nouă”, care să asigure schimbarea mult așteptată.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: