• Bucuresti 18º C
  Baia Mare 16º C
  Brasov 14º C
  Cluj-Napoca 16º C
  Constanta 22º C
  Craiova 16º C
  Galati 18º C
  Iasi 19º C
  Suceava 17º C
  Timisoara 16º C
 • 1 EUR = 4.8698 LEI
  1 USD = 4.1617 LEI
  1 GBP = 5.3406 LEI
  1 CHF = 4.5043 LEI
  1 HUF = 1.3330 LEI
  1 BGN = 2.4899 LEI
  1 JPY = 3.9382 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Nicolae NEGRU // Cine și de ce disprețuiește geopolitica?

11 Ianuarie, 12:39

Și Israelul a ajuns să se teamă, după SUA, Marea Britanie, Germania și alte state europene, că Rusia va influența după propriul plac rezultatele viitoarelor alegeri în Knesset, planificate pentru luna aprilie. „Sunt sută la sută sigur că un stat străin va interveni în alegerile din aprilie, ştiu despre ce vorbesc, nu ştiu în favoarea cui va fi intervenţia”, a declarat, cu referire la Rusia, Nadav Argaman, șeful Serviciului israelian de securitate

Negru

Nicolae Negru consideră că, din fericire, Rusia nu e interesată deloc de Republica Moldova și miza alegerilor parlamentare de la noi nu e geopolitică, ci numai internă, dacă ar fi să credem liderilor PPDA și PAS. Un punct de vedere similar l-a exprimat, recent, și reputatul analist Vladimir Socor, într-un interviu pentru Radio „Europa Liberă”. E adevărat, Putin îl ajută pe Dodon și partidul său să preia toată puterea, - acordă, de exemplu, scutiri vamale temporare pentru legumele, fructele, conservele și vinurile moldovenești, îi trimite acasă, în perioada alegerilor, pe muncitorii moldoveni care au încălcat regimul de ședere în Rusia, promițându-le să-i amnistieze la întoarcere, oferindu-i lui Dodon și baza de date cu acești muncitori, - dar o fi făcând lucrul acesta din altruism, din simpatie pentru Republica Moldova și aspirațiile ei europene, nu-i așa? (Premierul Medvedev i-a stricat cumva socotelile lui Dodon, dar mai are timp să-și corecteze „eroarea”, dacă nu cumva e valabilă ipoteza lui Nicolae Popa că la Kremlin s-a aflat că PSRM nu câștigă alegerile și s-a pus cruce pe „proiectul moldav”.)

Și chiar dacă socialiștii, ajutați de Putin, câștigă alegerile, nu e bai, nu avem de ce ne teme, Dodon nu va anula, ci doar va modifica, puțin de tot, Acordul de asociere cu UE, ca să gâdile orgoliul votanților săi, că să nu i se reproșeze de la Moscova că nu s-a ținut de cuvânt, iar în rest nimic nu se va schimba, ne asigură „acumiștii”. Chiar dacă Putin investește atât de mult în Dodon și PSRM, nu ne paște nicio primejdie, să uităm de el, căci primejdia cea adevărată nu e Rusia, ci Plahotniuc, care a capturat și „îmbolnăvit” Republica Moldova – „povestea de succes” a liderilor UE. Prin urmare, să-l ignorăm de Putin, să ne ridicăm cu toții împotriva căpcăunului oligarh și – ferească sfântul! – să se alieze cineva cu PD împotriva PSRM, pentru a-i împiedica pe socialiști să pună mâna pe putere.

Dar nu e posibil ca Dodon să federalizeze Republica Moldova, după bunul plac al Rusiei, și să legalizeze baza militară rusă, care există de facto? Garantează cineva că lucrul acesta e imposibil? Nu ar trebui să ne temem și pentru relațiile noastre cu România? Se vor mai organiza ședințe de guvern comune, vor mai fi îndeplinite acordurile dintre guvernele Dăncilă și Filip? Nu va stopa Dodon construcția gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău și interconectarea sistemelor energetice? Nu va renunța el la proiectele de restaurare a grădinițelor, de cooperare între localitățile înfrățite de pe ambele maluri ale Prutului? Bagă cineva mâna în foc pentru aceasta? Și relațiile cu Ucraina nu se vor înrăutăți?

Nu vor trata ucrainenii Republica Moldova ca pe un stat ostil? Va mai menține Dodon Republica Moldova în Parteneriatul Estic, urât de Rusia? Sigur, „țambalagiilor” ar putea să nu le pese nici de Acordul de asociere, nici de Partneriatul Estic sau GUAM, nici de relațiile cu România și Ucraina, dar proeuropenilor și unioniștilor „autentici” ar trebui să le pese, nu-i așa?

Este Dodon un președinte de „unică folosință”, pentru a duce de nas electoratul proestic în aceste alegeri, cum ar reieși din strategia Blocului „ACUM”? Doar în acest caz putem să privim cu resemnare șansele electorale ale PSRM. Dar și în acest caz cine își va asuma daunele simbolice, rușinea înfrângerii forțelor proeuropene și unioniste, dezorientarea definitivă a cetățenilor?

Faptul că Plahotniuc mizează pe lupta geopolitică nu anulează geopolitica, interesul Rusiei în regiune. E doar o dovadă că liderul PD nu e prost. E stupid și riscant să ignori, din „incompatibilitate” cu PD, pericolul coloanei a cincea în chipul PSRM, numai cine nu dorește nu vede acest pericol real. Iar cine disprețuiește geopolitica, nu are cum învinge oligarhia.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: