• Bucuresti -1º C
  Baia Mare -2º C
  Brasov -6º C
  Cluj-Napoca -2º C
  Constanta -2º C
  Craiova -3º C
  Galati -3º C
  Iasi -2º C
  Suceava -2º C
  Timisoara 1º C
 • 1 EUR = 4.7619 LEI
  1 USD = 4.1988 LEI
  1 GBP = 5.4653 LEI
  1 CHF = 4.1953 LEI
  1 HUF = 1.4983 LEI
  1 BGN = 2.4348 LEI
  1 JPY = 3.7869 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Negru către Diacov: Nu mai trăncăniți despre neutralitate cât avem trupe ruse pe teritoriul RM

23 Iulie, 16:56

Conferinţa organizată vinerea trecută de preşedintele de onoare al PD Dumitru Diacov asupra securităţii şi neutralităţii Republicii Moldova este "o trăncăneală din neavând ce face", a declarat, în exclusivitate pentru DESCHIDE.MD, analistul politic Nicolae Negru. Sursa citată a menţionat că "ne facem de râs" discutând neutralitate cât timp Rusia nu şi-a retras trupele de ocupaţie de pe teritoriul ţării.

transnistria

Nicolae Negru susține că discuțiile la acest subiect trebuie să pornească de la faptul că „neutralitatea” actuală a R. Moldova convine pe deplin Federației Ruse, ceea ce deja este un pericol evident.

„Nu știu pe cât de logică este discutarea acestei teme – neutralitatea. Noi avem neutralitatea fixată în Constituție, dar aceasta nu împiedică Rusia să țină trupele pe teritoriul nostru. Dacă am mai elabora un document de neutralitate așa cum zice președintele credeți că Rusia ar retrage trupele din R. Moldova? Ceea ce ține de recunoașterea neutralității noastre. Cum pot țările străine să recunoască că suntem neutri dacă avem trupe ruse pe teritoriu nostru. Trebuie să devenim neutri prin evacuarea trupelor ruse și mai apoi să desfășurăm conferințe pe acest subiect. E ca și cum ar arde casa noastră, iar noi ne ocupă cu descântece”, afirmă Negru.

Analistul mai spune că Federația Rusă poate călca în picioare orice document semnat la nivel internațional doar pentru a-și îndeplini poftele expansioniste.

„Să nu uităm că pentru Rusia această neutralitate nu înseamnă nimic. Să nu uităm că Rusia a încălcat integritatea teritorială a Ucrainei în pofida angajamentelor internaționale. E ca și cum oile ar încheia un pact de neutralitate cu lupul”, spune editorialistul.

Negru declară că la conferința lui Diacov a văzut prezente "niște fosile din politica R. Moldova", dar a observat și persoane decente.

„Dar ce-a fost în capul organizatorilor să discute despre neutralitate atâta timp cât Rusia nu și-a retras trupele! E ridicol! Ne facem de râs!”, a mai spus analistul politic.

Negru a mai adăugat că organizatorii ar face bine, mai întâi, să organizeze conferințe asupra retragerii trupelor ruse și abia pe urmă să discute despre neutralitate:

„Eu asta i-aș spune lui Diacov: obțineți retragerea trupelor ruse și pe urmă vorbiți despre neutralitate. Altfel toate sunt vorbe goale, vorbe în vânt. Trăncăneală din neavând ce face. Nu semănăm a oameni serioși, dacă vorbim de neutralitate în aceste condiții”, a conchis Negru.

Important de menționat este și faptul că, doar cu o zi înainte de această conferință organizată de (IRIM) și (FDP), Igor Dodon i-a invitat la Condrița pe mai mulți foști ambasadori în R. Moldova și politologi ruși, cu care a purtat discuții despre statutul de neutralitate a R. Moldova. Detalii AICI.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: