În context, Năstase s-a declarat supărat că presa din Republica Moldova s-a transformat "într-o cerşetoare", pretinzând bani, inclusiv pentru mediatizarea protestelor. Moderatorul l-a întrebat dacă titlul "Andrei Năstase, interzis la TVR", publicat luna trecută pe un site afiliat formaţiunii sale, este manipulator. Politicianul a evitat un răspuns franc şi univoc.

Moderatorul emisiunii, Vasile Munteanu, a început talk-show-ul cu mulțumiri aduse lui Andrei Năstase pentru prezența la emisiune, apoi la întrebat: la 14 iunie, pe COTIDIANUL.MD a apărut o știre cu titlul „Andrei Năstase, interzis la TVR”. Dvs. vă simțiți interzis la TVR?

Andrei Năstase: Domnule Vasile Munteanu, dacă eu aș fi fost interzis la TVR, nu aș fi fost aici. Categoric, nu sunt interzis, dimpotrivă. Probabil știrea de care vorbiți dvs. a fost făcută într-un anumit context. Eu nu mă apuc să judec știrile cuiva, probabil au avut motivele lor să considere așa ceva. Eu, în general, nu mă leg de presă decât în momentul în care văd că se depășesc niște limite. Nu am urmărit acea știre în mod special, așa că nu vă pot spune despre ce este vorba.

Vasile Munteanu: Deci, admiteți că acest titlu era unul manipulator?

Andrei Năstase: Nu vreau să analizez fără a cunoaște contextul. Am văzut acea știre, pentru că am fost sesizat, dar eu nu lucrez la COTIDIANUL, cum nu lucrez la alte posturi tv sau portaluri media. Trebuie să analizați în ce context și nu sunt eu în măsură s-o fac. Eu voi urmări ca un observator independent cum funcționează presă. Eu sunt un om care vine dintr-o familie cu oameni în presă. Eu sunt un om care a făcut de-a lungul timpului tot ce i-a stat în puteri ca presa din Moldova să fie independentă...

Vasile Munteanu: Revin la întrebarea mea: asemenea știri fac față mediei din Moldova?

Andrei Năstase: În general, toate știrile trebuie să fie echidistante. Echidistanță nu înseamnă viziunea mea ... Dacă nu analizăm contextul, putem spune că este un titlu manipulator, dacă, însă, analizăm contextul, veți vedea că nu a fost dat nimic despre esența acelui caz pe care l-am deconspirat" [autorul știrii de pe COTIDIANUL.MD se referea la subiectul demolării cinematografului "Gaudeamus", care nu ar fi fost reflectat într-un buletin la TVR Moldova - nota red.].

Vasile Munteanu: S-a vorbit foarte mult despre acel caz în toate știrile anterioare. Și se crează senzația că autorul necunoscut al acelei știri ar vrea ca dvs. să fiți menționat în rubrici precum „meteo” sau „cursul valutar”.

Andrei Năstase:  Eu cred că dvs. exagerați și nu cred că face față acestui post.

Cazul privesc.eu // Năstase: „managerii s-au grăbit cu reacția lor”

Reproșurile recente aduse de Năstase echipei PRIVESC.EU a fost un al subiect discutat la emisiunea „Punctul pe azi” de la TVR Moldova. Liderul PPDA consideră că managerii acestui serviciu s-au grăbit atunci când au dat reacție pe marginea lor. El s-a declarat supărat că „presa din Moldova s-a transformat în cerșetoare și cere bani inclusiv pentru mediatizarea protestelor”.

Vasile Munteanu: Dar pe colegii de la PRIVESC.EU de ce sunteți supărat?

Andrei Năstase: Văd că aveți o preocupare aparte pentru supărările mele. Eu sunt supărat că presa din Moldova a devenit o cerșetoare. Nu am avut nicio întâlnire cu partenerii noștri de dezvoltare, cu ambasadori ai UE și ai României, la care să nu abordez problema presei din Moldova. În ceea ce-i privește cei de la PRIVESC.EU, cu care am avut și am un contract (pentru că așa se întâmplă în Moldova: pentru mediatizarea unor acțiuni partinice trebuie să plătim; şi noi plătim; eu am spus că mă adresez la ei cu drag, așa cum i-ai spune unui copil al tău care mai greșește). Este nedrept ca un protest organizat la comanda lui Plahotniuc, de către Shor, să fie mediatizat, iar un protest organizat de societatea civilă, de primarul ales, de oamenii simpli, care vin la acest protest nu pe bază de „culiocik”, să nu fie mediatizat. Eu am spus ceea ce îmi doresc: protestele - care nu sunt niște evenimente de partid - să fie mediatizate, ca oamenii să cunoască. Cred că fost o reacție grăbită a unui manager de acolo...

Vasile Munteanu: credeam că vreți să spuneți că a dvs...

Andrei Năstase: Nu, nu, nu: a unui om de acolo, care nu a înțeles mesajul. Poate nici eu nu am fost foarte explicit și pentru asta îmi pot cere anumite scuze, dar trebuie să înțelegem că nu vreau să ajungem în situația când televiziunile vor da o știre numai dacă îi plătești. Reacția unora dintre colegii dvs. a fost că „noi prestăm niște servicii”. Eu le-am zis: ce-ar fi dacă eu ziua fac politică, protestez, iar seara mă duc și fac contracte cu Shor, cu Plahotniuc și le prestez lor servicii juridice?...