• Bucuresti 16º C
  Baia Mare 17º C
  Brasov 14º C
  Cluj-Napoca 16º C
  Constanta 10º C
  Craiova 18º C
  Galati 14º C
  Iasi 16º C
  Suceava 16º C
  Timisoara 20º C
 • 1 EUR = 4.7509 LEI
  1 USD = 4.1988 LEI
  1 GBP = 5.5172 LEI
  1 CHF = 4.2187 LEI
  1 HUF = 1.5039 LEI
  1 BGN = 2.4291 LEI
  1 JPY = 3.8010 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

MRP reacționează după perchezițiile SBU la Centrul Cultural Român din Cernăuți

13 Iunie, 16:37

Perchezițiile efectuate de Serviciul de Securitate al Ucrainei ( SBU ) la Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți a determinat reacții și din partea instituției, dar și din partea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni ( MRP ).

bucovina

Astfel, potrivit unui comunicat al MRP, instituția urmărește cu atenție și interes recentele evenimente din regiunea Cernăuți, ca urmare a descinderii Serviciului Secret Ucrainean la sediul Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi”.

Este regretabilă situația Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți și a președintelui Vasile Tărâțeanu, care este un entuziast promotor al identității românești, proiectele depuse de domnia sa beneficiind, în trecut, de finanțare și din partea Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni. Ministerul nostru împreună cu Ministerul Afacerilor Externe urmărește situația și va oferi tot sprijinul posibil, în conformitate cu respectarea cadrului legal intern și internațional”, a subliniat ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero.

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni colaborează cu Ministerul Afacerilor Externe în vederea oferirii de sprijin pe liniile de competență aferente ambelor instituții.

De asemenea, MRP face precizarea că Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” este o structură asociativă, care derulează activități, evenimente, acțiuni, proiecte dedicate păstrării și promovării identității românești, independentă de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni” din București, instituție care se află în subordinea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

La rândul său, într-un comunicat de presă, Centrul Cultural Româna „Eudoxiu Hurmuzachi” face precizarea că instituția este un ONG al românilor din Ucraina, înregistrat conform legislaţiei ucrainene.

„Toate aceste acţiuni ale SBU sunt menite să intimideze – a câta oară! – asociaţiile comunităţii româneşti, să semene frică şi indiferenţă în mijlocul lor, reducându-le la tăcere totală, pentru a crea condiţii de urgentare maximă a ucrainizării şi de acceptare necondiţionată a acesteia.”, se arată în comunicat.

„A pune semnul egalităţii între separatism şi dorinţa etnosurilor minoritare de a-şi păstra identitatea în perioada în care Ucraina aspiră la integrare europeană  înseamnă a face un pas îndărăt către practicile de tristă memorie ale KGB-ului, care ştim prea bine că servea un regim totalitar, nicidecum unul democratic. De ce oare imaginea Ucrainei Mari, care cuprinde multiple teritorii actuale ale statelor vecine, tipărită de mai multă vreme şi sub diferite forme pe hărţi din Ucraina şi afişată cu osârdie în diverse mişcări de stradă, nu trezeşte acelaşi interes din partea SBU? Nu cumva vigilenţa organelor SBU e selectivă? Sau pretenţiile teritoriale ale Ucrainei faţă de statele vecine sunt admise în Ucraina? Nu e oare aceasta o dovadă că Serviciul de Securitate al Ucrainei operează cu duble standarde?!”, se întreabă reprezentanții Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți.

Amintim că Serviciul de Securitate al Ucrainei a descins la Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzache” din Cernăuți, organizația fiind suspectată de acțiuni separatiste.

Ofițerii SBU au găsit în sediul instituției Harta României Mari, în care regiunea Cernăuți nu este parte a Ucrainei, și pliante ce conțin informații despre Centenarul Marii Uniri

Sursa: deschide.md

Citeste mai mult despre: MRP, perchezitii, SBU, Ucraina
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: