• Bucuresti 17º C
  Baia Mare 13º C
  Brasov 12º C
  Cluj-Napoca 12º C
  Constanta 10º C
  Craiova 14º C
  Galati 15º C
  Iasi 16º C
  Suceava 15º C
  Timisoara 16º C
 • 1 EUR = 4.8288 LEI
  1 USD = 4.4163 LEI
  1 GBP = 5.4966 LEI
  1 CHF = 4.5682 LEI
  1 HUF = 1.3438 LEI
  1 BGN = 2.4690 LEI
  1 JPY = 4.1159 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Mold-street: Republica Moldova va plăti despăgubiri de milioane de dolari unui investitor american

26 Octombrie, 13:44

Guvernul urmează să achite în acest an din fondul de rezervă suma de 537.802 de dolari, care va fi prima rată de 30% la plata unei despăgubiri de peste 1,792 milioane dolari (circa 30,5 milioane lei), omului de afaceri american Zbigniew Piotr Grot, scrie mold-street.com.

despagubiri

E vorba de executarea hotărârii arbitrale adoptate pe 28 iunie 2018 de Centrul Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii al Băncii Mondiale (ICSID) în cauza Zbigniew Piotr Grot, Grot Cimarron LLC, Laguardia USA LLC, and ICS Laguardia SRL împotriva Republicii Moldova.

Guvernul obligat să plătească

Restul de peste 1,25 milioane dolari, ce reprezintă 70% din totalul stabilit în hotărârea ICSID, vor fi achitate din bugetul de stat preconizat pentru anul 2019.

Potrivit Ministerului Justiţiei, amânarea executării sentinţei arbitrale atrage după sine majorarea sumei care urmează a fi achitată de Republica Moldova. Totodată Guvernul nu are de gând să conteste decizia ICSID.

Disputa a pornit de la faptul că după ce în 2010, filiala din Moldova a firmei americane Laguardia USA LLC deţinută de Zbigniew Grot a încheiat acorduri cu sute de proprietari de terenuri din satele Coşerniţa, Vărvăreuca şi Roşietici (raionul Floreşti), pentru arenda a 2.830 de hectare de teren arabil pe care investitorul american intenţiona să cultive grâne, iar autorităţile locale au refuzat să înregistreze contractele, invocând încălcări ale legislaţiei.

În schimb au înregistrat contractele de arendă pentru aceleaşi terenuri agricole care au fost încheiate între firma locală Bio-Alianţa SRL şi proprietari, scrie mold-street.com.

Moldova a încălcat tratatele internaţionale

Încercările investitorului american de a soluţiona cazul în instanţele din Republica Modova au eşuat, aşa că s-a adresat în ICSID cerând despăgubiri de circa trei milioane dolari.

În şedinţa din 28 iunie 2018, Tribunalul a decis că Republica Moldova a încălcat drepturile investitorului american şi respectiv nu a respectat prevederile Acordului privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor semnat cu Statele Unite.

Potrivit Global Arbitration Review, Tribunalul a decis să acorde investitorilor despăgubiri de 400.000 dolari, la care se adaugă o dobândă anuală de 5% pentru perioada disputei. În plus R.Moldova trebuie să acopere şi costurile aferente cazului, împreună cu o parte din onorariile legale achitate avocaţilor.

În total au rezultat 1,792 milioane de dolari. La aceasta se adaugă şi onorariile de câteva sute de mii de euro achitate de Guvern pentru asistenţa juridică acordate de firma Schoenherr Rechsanwaite GmbH (Austria) şi Cabinetul avocatului Vladimir Iurkovski din Republica Moldova, apoi costurile totale trec de două milioane de dolari.

Menţionăm că de caz s-a arătat interesat şi Departamentul de Stat al SUA, reprezentanţii căruia au avut anul trecut întrevederi şi cu diplomaţii moldoveni.

"Analizând ultimele evoluţii în special poziţia RM şi non-acţiunile Ministerului Justiţiei al RM, partea americană suspectează în acest caz violarea de către RM a prevederilor tratatelor multilaterale şi regionale în domeniul investiţiilor la care SUA este parte", susţine într-un raport Ministerul Afacerilor Externe.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: