• Bucuresti 34º C
  Baia Mare 31º C
  Brasov 31º C
  Cluj-Napoca 32º C
  Constanta 30º C
  Craiova 34º C
  Galati 34º C
  Iasi 34º C
  Suceava 30º C
  Timisoara 34º C
 • 1 EUR = 4.7199 LEI
  1 USD = 4.1541 LEI
  1 GBP = 5.2701 LEI
  1 CHF = 4.2531 LEI
  1 HUF = 1.4593 LEI
  1 BGN = 2.4133 LEI
  1 JPY = 3.8580 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Mohammad Munaf, în custodia Poliţiei Române

27 August, 17:05

Cetăţeanul irakian Mohammad Munaf, condamnat definitiv, în anul 2008, la zece ani de închisoare în dosarul răpirii celor trei jurnalişti români în Irak, a fost adus, joi, în România şi se află în prezent în custodia Poliţiei Române, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

munaf munaf RO 2015

Autorităţile române au finalizat joi demersurile în cazul lui Mohammad Munaf, cetăţean irakian şi american, cu aducerea în ţară a acestuia.

”Mohammad Munaf, condamnat definitiv, în anul 2008, de Curtea de Apel Bucureşti la 10 ani de închisoare, pentru acte de terorism împotriva unor cetăţeni români, se află în prezent în custodia Poliţiei Române. Acest lucru a fost posibil ca urmare a cooperării tuturor instituţiilor statului român, sub coordonarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Felicit Serviciul Român de Informaţii, Ministerul Afacerilor Interne, precum şi celelalte instituţii din cadrul sistemului naţional de prevenire şi combatere a terorismului, care şi-au adus contribuţia pe dimensiunea externă, pentru ampla operaţiune desfăşurată în această perioadă, în cooperare cu parteneri interni şi externi. Efortul autorităţilor române a făcut posibil ca unul dintre principalii vinovaţi în dosarul răpirii celor trei jurnalişti români în Irak, în anul 2005, să îşi ispăşească pedeapsa în România, conform sentinţei judecătoreşti. Reafirm încă o dată sprijinul ferm al României pentru lupta împotriva terorismului”, spune preşedintele Klaus Iohannis, într-un mesaj transmis, joi, de Administraţia Prezidenţială.

Mohamad Munaf a fost localizat îm Orientul Mijlociu, în urma unei ample operaţiuni, a declarat Ovidiu Marincea, consilier al directorului SRI, Eduard Hellvig.

”Mohamad Munaf a fost localizat în Orientul Mijlociu şi, în urma unei operaţiuni ample cu parteneri interni şi internaţionali, am reuşit să îl aducem în România pentru a ispăşi pedeapsa cu închisoarea la care a fost condamnat în 2008”, a spus consilierul directorului SRI, citat de Mediafax.

În 24 aprilie 2008, Mohammad Munaf a fost condamnat la zece ani de închisoare pentru fapte de terorism, fiindu-i totodată interzise drepturile timp de cinci ani după executarea pedepsei. Pedeapsa a fost mai mică pentru că a colaborat cu anchetatorii. El a beneficiat totodată de legea privind protecţia martorilor.

Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a respins atunci cererea de expulzare lui Mohammad Munaf de pe teritoriul statului român după executarea pedepsei, invocând dispoziţiile articolulului 8 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi Legea 194 din 2002 privind regimul străinilor din România.

Curtea de Apel Bucureşti a mai stabilit ca Mohammad Munaf să plătească câte două milioane de euro cu titlu de daune morale pentru fiecare dintre cei trei jurnalişti români răpiţi în Irak: Ovidiu Ohanesian, Sorin Mişcoci şi Marie-Jeanne Ion.

În motivarea deciziei Curţii de Apel Bucureşti scrie că Munaf a avut o atitudine sinceră în timpul anchetei şi că "a furnizat informaţii, a facilitat identificarea şi documentarea activităţii infracţionale a mai multor persoane care aparţin unor organizaţii internaţionale de criminalitate organizată şi terorism prin declaraţiile pe care le-a dat în faza de urmărire penală".

În 28 martie 2005, Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian au fost răpiţi la Bagdad, din apropierea hotelului în care erau cazaţi. Jurnaliştii au stat sechestraţi 55 de zile în Irak, acţiunea de răpire a lor fiind pusă la cale de cei doi arabi, susţin anchetatorii români. Cei trei ziarişti au revenit în România în 22 mai 2005.

La scurt timp după eliberarea jurnaliştilor români, Ministerul Public susţinea că, din audierea preliminară a suspecţilor reţinuţi la Bagdad, a rezultat că întreaga operaţiune de răpire a jurnaliştilor a fost iniţiată, înfiinţată şi coordonată de către Omar Hayssam şi Mohammad Munaf - ghidul reporterilor în Bagdad. Totodată, din declaraţiile date - în calitate de martor - de către persoanele reţinute în Bagdad a rezultat că răpirea ar fi fost planificată în România, preciza în 2008 Ministerul Public.

În 2006, Munaf a fost condamnat la moarte de un tribunal irakian. Sentinţa a fost însă anulată, de o instanţă superioară, pe motiv că din documentele curţii nu se poate determina rolul pe care Munaf l-a avut în răpirea celor trei jurnalişti români în Irak.

Mohammad Munaf are dublă cetăţenie, irakiană şi americană; are cetăţenie americană din anul 2000.

Mohammad Munaf s-a stabilit în România din anul 1999, fiind căsătorit cu o persoană cu cetăţenie română (Mohammad Georget), cu care are trei copii.

 

 

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: