• Bucuresti 29º C
  Baia Mare 22º C
  Brasov 25º C
  Cluj-Napoca 22º C
  Constanta 27º C
  Craiova 22º C
  Galati 28º C
  Iasi 28º C
  Suceava 23º C
  Timisoara 21º C
 • 1 EUR = 4.8750 LEI
  1 USD = 4.1874 LEI
  1 GBP = 5.3319 LEI
  1 CHF = 4.5137 LEI
  1 HUF = 1.3430 LEI
  1 BGN = 2.4926 LEI
  1 JPY = 3.9713 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Miza ACUM pusă pe votul comun - dorința de a dicta politica din RM sau o alianță mascată cu PSRM

12 Martie, 15:22

Jurnalistul Nicolae Negru consideră că anunțul blocului electoral ACUM privind refuzul de a participa la formare unei majorități parlamentare, dar care, în același timp, cere votul individual al deputaților pentru un „set de legi anti-olgarhice” ar putea ascunde o înțelegere de culise cu PSRM. De cealată parte, analistul Ion Tăbârță consideră că în acest mod, blocul ACUM încearcă să dicteze politica din R. Moldova.

ACUM

Analistul Ion Tăbârță, spune că ACUM încearcă să dicteze politica din R. Moldova: „din punct de vedere tactic, este o abordare bună, dar vom vedea din punct de vedere strategic dacă a fost corectă”.

„Aceste două partide din ACUM își urmează propria lor agendă și anume lupta cu oligarhia. S-a încercat ca Blocului să îi fie impusă o agendă, atât din partea PDM cât și a PSRM, care vor să demonstreze partenerilor externi, care în est, care în vest, că sunt nevoiți să facă o alianță. Cei de la blocul ACUM spun că ei au intrasigența blocului și suntem nevoiți să mergem spre crearea unei astfel de coaliții. Blocul însă încearcă se dejoace acest exercițiu spunând că noi avem o serie de probleme, haideți să vedem care este comportamentul vostru în Parlament. De fapt, ei încearcă să dicteze politica din R. Moldova. Din punct de vedere tactic este o abordare bună, dar vom vedea din punct de vedere strategic dacă a fost corectă”, a spus Tăbârță.

Nicolae Negru a nuanțat că, analizând declarațiile copreședintelui ACUM, Andrei Năstase, apare impresia unei înțelegeri ascunse între PSRM și blocul ACUM, pe filiera PPDA.

„Ar putea să existe o înțelegere de culise între PSRM și ACUM, dar să prezinte lucrurile ca și cum au fost individual votate. E posibil așa ceva iar această coordonare ar putea fi făcută mult mai înainte, poate nu chiar acum, dacă ne uităm și la aceste vizite din ultima perioadă a lui Dodon la Moscova dar și a Zinaidei Greceanîi. Vizite care ar putea fi legate de așa numitele relații secrete cu blocul ACUM. S-ar putea și de al Frankfurt să se tragă unele sfori pe linia PPDA-ului pentru că există acest resentiment, această ură față de Plahotniuc și asta solidarizează nu numai Frankfurtul, dar și Moscova. E ușor să ajungi la o înțelegere atunci când sunt la mijloc și puternice resentimente”, a declarat Nicolae Negru.

Cât despre pachetul de legi anunțat de ACUM, jurnalistul mai spune că o lege, ca să fie adoptată, trebuie să treacă un set de proceduri. „Înainte ca să înceapă a funcționa, Parlamentul trebuie să aleagă organele de conducere. Articolul 7 din regulamentul Parlamentului spune: După constituirea legală a Parlamentului, se alege preşedintele Parlamentului, vicepreşedinţii şi se formează Biroul permanent al Parlamentului. Fără o majoritate nu poate fi ales președintele Parlamentului. Legile adoptate trebuie semnate de președintele Parlamentului. Dacă nu există semnătura, nu există legea respectivă. El trebuie să o trimită la promulgare”, a subliniat Negru.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: