• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.8745 LEI
  1 USD = 4.0189 LEI
  1 GBP = 5.5210 LEI
  1 CHF = 4.5279 LEI
  1 HUF = 1.3547 LEI
  1 BGN = 2.4923 LEI
  1 JPY = 3.8734 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Miopia cifrelor// Ambasadorul rus în România neagă avantajul Acordului de Asociere a RM cu UE

19 Februarie, 08:06

Ambasadorul Federaţiei Ruse în România, Valeri Kuzmin, afirmă că acordul de asociere cu UE nu a asigurat Republicii Moldova piaţă de export, astfel că moldovenii care vor vota la alegerile parlamentare trebuie să fie întrebaţi în ce măsură este importantă Rusia pentru ei, ca piaţă tradiţională.

kuzmin

În același timp, Kuzmin a spus că sancţiunile economice impuse de către UE sunt ilegale şi au darul de a căli Rusia, acesta spunând că Europa „nu este un partener comercial de nădejde” al ţării sale.

Valeri Kuzmin a declarat, luni, la Cluj-Napoca, că, în urma sancţiunilor, o parte din mărfurile pe care Rusia le primea din piaţa europeană sunt ori produse pe plan intern, ori sunt aduse din alte părţi.

„Pe noi ne călesc aceste sancţiuni economice impuse de UE. Mai demult am considerat că în Europa, care este un partener economic foarte vechi al nostru, vom găsi întotdeauna mărfurile de care avem nevoie. Şi noi, la rândul nostru, punem la dispoziţia Europei acele mărfuri de care are nevoie. Dar acum am descoperit că Europa nu este un partener comercial de nădejde, în timp ce Rusia este un partener de nădejde şi pune la dispoziţie acele mărfuri pentru care a semnat contractele. Aşa că o parte din mărfurile pe care le primeam din piaţa europeană ori le producem noi, ori le primim din alte părţi”, a spus Kuzmin.

De asemenea, tot la Şimleu Silvaniei, acesta a mai vizitat o fabrică de vinuri spumante, ale cărei produse puteau fi găsite, în trecut, pe piaţa din Rusia.

„După o perioadă de criză, această producţie renaşte şi, eu de exemplu, am remarcat că sancţiunile economice impuse Rusiei de UE, pe care le consider ilegale, nu se prelungesc şi pentru alcool, iar atunci pentru vinurile spumante doar trebuie pus un preţ concurent. Piedicile politice pentru ca produsele acestei fabrici să se vândă în Rusia nu există. Ca răspuns la sancţiunile UE, Rusia a introdus un embargou la produsele agricole, dar acest embargo nu se referă şi la vinuri spumante. Deci este posibil ca aceste produse să ajungă pe piaţa rusească, întrebarea care se pune fiind cum să stabilim aceste contacte", a menţionat ambasadorul Federaţiei Ruse.

Ambasadorul rus a avut, luni, o întânire cu conducerea Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB) Cluj-Napoca şi a efectuat o vizită la Centrul Cultural Rus din municipiu.

Ambasadorul Rusiei: Acordul de asociere cu UE nu a asigurat Republicii Moldova piaţă de export

Ambasadorul Federaţiei Ruse în România, Valery Kuzmin, consideră că acordul de asociere cu UE nu a asigurat Republicii Moldova piaţă de export, astfel că moldovenii care vor vota la alegerile parlamentare trebuie să fie întrebaţi în ce măsură este importantă Rusia pentru ei, ca piaţă tradiţională.

Întrebat, luni, la Cluj-Napoca, de presă, cât de importante sunt alegerile parlamentare de duminică din Republica Moldova pentru Rusia şi România, Valery Kuzmin a spus că Moldova produce mai mult decât este gata să cumpere UE de la ea.

„Trebuie întrebaţi cetăţenii moldoveni în ce măsură este importantă România pentru ei şi în ce măsură este importantă Rusia. Pot spune cu siguranţă că acordul de asociere cu UE nu a asigurat Republicii Moldova piaţă de export. Moldova produce mai mult decât este gata să cumpere UE de la ea. În mod tradiţional, piaţa de export a Republicii Moldova a fost constituită din Rusia, Ucraina, Belarus, fostele republici ale URSS. În prezent, această posibilitate există în continuare. De aceea, există interesul de a susţine legăturile cu noua asociaţie economică, Uniunea Economică Eurasiatică. Din păcate, la Bruxelles, oamenii sunt puşi în faţa unei alegeri, ori faceţi comerţul cu UE, ori cu altcineva. Or noi nu procedăm în acest fel”.

Nu știm după ce statistici se conduce ambasadorul rus de la București, cert este că datele statistice ale Biroului Național de Statistică de la Chișinău arătau că în 2018, exporturile de mărfuri din Republica Moldova s-au cifrat la aproape 2,5 miliarde de dolari în primele 11 luni ale anului, fiind în creștere cu 13,5%. În aceeași perioadă, importurile au crescut cu 20 la sută, însumând peste 5,2 miliarde de dolari.

Aproximativ 70 la sută din totalul exporturilor moldovenești au avut ca destinația piața Uniunii Europene, cu 20% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. Pe de altă parte, livrările de mărfuri în CSI continuă să scadă, această piață ajungând în prezent la o cotă de 15%.

Jumătate din importuri provin din statele UE, iar un sfert – din CSI.

România este cel mai mare partener comercial al Republicii Moldova, cu un volum al schimburilor de peste 1,5 miliarde de dolari în primele 11 luni ale anului trecut, urmată de Rusia – 837 de milioane, Germania și Italia – cu câte aproximativ 650 de milioane de dolari. Rusia a coborât pe locul patru ca destinație a exporturilor moldovenești, după România, Italia și Germania.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: