• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9243 LEI
  1 USD = 4.1120 LEI
  1 GBP = 5.6647 LEI
  1 CHF = 4.4730 LEI
  1 HUF = 1.3647 LEI
  1 BGN = 2.5177 LEI
  1 JPY = 3.7785 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Ministrul lituanian de Externe: „Nu vom interveni în procesele post-electorale din R. Moldova”

19 Martie, 08:11

​​Șeful diplomației lituaniene a remarcat că la Chișinău „se constituie o opoziție pro-europeană mai puternică decât în trecut și o societate civilă mai puternică”.

Linas Linkevičius​

Ministrul de externe al Lituaniei, Linas Linkevičius, a declarat după o discuție pe tema R. Moldova cu colegii săi din UE, la Bruxelles, că printre ei există îngrijorări legate de deznodământul încă necunoscut al alegerilor din R. Moldova și de viitorul reformelor democratice moldovene.

Reuniunea de la Bruxelles, având pe agendă evoluțiile din R. Moldova de la precedenta întrunire în acest format, din urmă cu un an, nu a avut ca scop luarea vreunor decizii referitoare la politica față de Chișinău.

În interviul acordat după întrevedere corespondentului Europei Libere, Rikard Jozwiak, Linas Linkevičius a spus că discuțiile de luni au avut caracterul unui „schimb de vederi” după alegerile ale căror urmări încă nu sunt limpezi.

„Am căzut de acord că nu vom interveni (în procesele politice post-electoral), dar va trebui să judecăm rezultatele după faptele concrete de la fața locului”, a spus Linkevičius.

Întrebat de reporterul nostru dacă este îngrijorat de perspectivele Moldovei, Linas Linkevičius a răspuns afirmativ, amintind că UE a investit multe resurse și eforturi în Moldova, dar chiar și așa unele forțe care se numeau „pro-europene” nu s-au dovedit până la urmă „prea utile”.

„Termenul „pro-european” s-a compromis, va trebui să judecăm după ce se întâmplă la fața locului, după reforme”, a spus Linkeviči.

Șeful diplomației lituaniene a remarcat pe o notă optimistă că la Chișinău, chiar înainte să se fi limpezit situația post-electorală, „se constituie o opoziție pro-europeană mai puternică decât în trecut și o societate civilă mai puternică” – iar aceasta din urmă va fi susținută activ de UE.

„Sunt multe necunoscute, dar trebuie să fim pro-activi, pentru că Moldova contează”, a conchis Linkevičius.

Întrebat dacă se va relua asistența macrofinanciară pentru R. Moldova, blocată din cauza unor regrese în cel privește statul de drept și neelucidarea fraudei bancare din 2014, Linkevičius a răspuns evaziv, opinând că o asistență fie și parțială trebuie să continue, fără să fie însă trecute cu vederea neajunsurile.â

Săptămâna trecută, în pregătirea reuniunii de astăzi a miniștrilor de externe din UE, un oficial de rang înalt de la Bruxelles a spus că UE ar considera „foarte problematică” formarea unei noi majorități parlamentare la Chișinău prin „schimbarea netransparentă a afilierii politice” a unor deputați aleși, ca și o majoritate parlamentară bazată pe sprijinul deputaților lui Ilan Șor, condamnat în primă instanță în legătură cu frauda bancară.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: