• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9449 LEI
  1 USD = 4.3614 LEI
  1 GBP = 5.9178 LEI
  1 CHF = 4.7821 LEI
  1 HUF = 1.3843 LEI
  1 BGN = 2.5283 LEI
  1 JPY = 3.8290 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Ministerul Economiei examinează oportunitatea de a lua gaze din Ucraina, ocolind Gazprom

24 Iunie, 13:23

Ministerul Economiei și Infrastructurii a explicat într-un comunicat remis Deschide.MD că atât Moldovagaz cât și compania de transport Moldovatransgaz au purtat discuții pe parcursul anului 2018 cu compania ucraineană, Ukrtransgaz, privind stocarea și transportarea gazelor naturale pentru Republica Moldova.

gaz

Decizia finală pe aceste discuții va depinde de rezultatele negocierilor Moldovagaz - Gazprom privind noul contract de livrare a gazelor naturale sau prelungirea celui existent.

Ministerul Economiei şi Infrastructurii a examinat demersul SA „Ukrtransgaz” referitor la oferta de a fi încheiate 2 Acorduri/contracte cu operatorii de sistem gaze din Republica Moldova, şi anume un Acord privind transportul gazelor pe teritoriul Ucrainei şi altul privind stocarea gazelor naturale în depozitele subterane ale Ucrainei.

Urmare a discuţiilor cu operatorii de sistem din Republica Moldova, MEI menționează că furnizorul de gaze SA „Moldovagaz”, cât şi operatorul sistemului de transport gaze SRL „Moldovatransgaz” pe parcursul anului 2018 și la începutul anului curent, au purtat discuții cu SA „Ukrtransgaz” pe subiectele ce țin de prestarea serviciilor de transport și de stocare a gazelor naturale pe teritoriul Ucrainei.

În acest sens, în scopul asigurării aprovizionării cu gaze naturale a consumatorilor săi, SA „Moldovagaz” şi SRL „Moldovatransgaz” în continuare examinează oportunitatea încheierii contractelor de transport și de stocare a gazelor naturale propuse de operatorii respectivi din Ucraina.

Decizia finală privind încheierea acestor contracte, va fi influențată substanțial de rezultatele negocierilor SA „Moldovagaz” cu SAP „Gazprom” asupra prelungirii sau semnării unui contract nou privind furnizarea gazelor naturale pentru Republica Moldova.

MEI informează că, urmare a expirării la 01.01.2020 a contractelor dintre SA „Moldovagaz” şi SAP „Gazprom” de furnizare a gazelor naturale către consumatorii Republicii Moldova și tranzitarea acestora pe teritoriul țării, precum şi ţinând cont de situaţia regională pe piaţa gazelor naturale, autorităţile moldoveneşti în comun cu operatorii de sistem din domeniul gazelor naturale examinează mai multe scenarii posibile întru asigurarea securităţii furnizării gazelor naturale către consumatorii Republicii Moldova, după 31.12.2019.

Amintim că Ukrtransgaz a expediat Guvernului Republicii Moldova o ofertă în legătură cu întârzierea construcției conductei de gaze care urma să interconecteze energetic România și Republica Moldova, ceea ce face R. Moldova să depindă de negocierea unui nou contract cu Gazpromul. Ucraina a propus R. Moldova să se folosească de sistemul său de transportare a gazelor, de sistemul de depozitare a gazelor și chiar să ia gaze din stocul subteran al Ucrainei pentru a acoperi necesitatea energetică pentru iarna 2019/2020.

Ukrtransgaz a propus guvernului moldovenesc să se folosească de capacitățile sistemului ucrainean de transport al gazelor. Astfel, R. Moldova ar putea atenua riscul de întrerupere a tranzitului de gaze naturale din Federația Rusă și ar putea asigura securitatea aprovizionării cu gaze naturale.

 

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: