• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9490 LEI
  1 USD = 4.2444 LEI
  1 GBP = 5.8603 LEI
  1 CHF = 4.6190 LEI
  1 HUF = 1.3745 LEI
  1 BGN = 2.5304 LEI
  1 JPY = 3.7199 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Mihaela Tatu se întoarce la prima ei pasiune, poveştile pentru copii

09 Februarie, 15:34

Cu o poveste de viaţă demnă de titlul emisiunii pe care a moderat-o ani de zile, De 3X femeie, Mihaela Tatu şi-a făcut un stil de viaţă din a se reinventa.

mihaela tatu

Din uzină a trecut la contabilitate, de la contabilitate la radio, apoi la tv, s-a apucat de Facultatea de Psihologie după 40 de ani, a mers pe Camino şi a făcut escaladă. Este omul care nu lasă viaţa să vină peste el, ci se duce el să-i arate ce are nevoie de la ea. Acum 30 de ani, când a decis să lase locul călduţ din fabrică pentru nesiguranţa lucrului într-un radio privat, s-a dus ca să citească poveşti pentru copii. A ajuns în schimb moderator la matinal, aşa că poveştile au rămas pentru altă dată. 3 decenii mai târziu, a venit şi vremea poveştilor. Este vocea – sau cum îi spun colaboratorii, e omul cu 1000 de voci şi iubire – celui mai nou proiect dedicat copiilor preşcolari, dar nu numai.

"Îmi trec prin fața ochilor tot felul de propuneri de proiecte. Eu sunt o persoană care judecă mai întâi cu inima și asta are și avantaje, dar și dezavantaje. Iar când a apărut un proiect cu povești pentru copii, inima mea pe loc a zis, da. Așa am ajuns eu în aventura Nani Nani, iar dacă o să ascultați cu atenție poveștile interpretate de mine, o să auziți pe fundalul lor o inimă care bate tare-tare. Da, da, e inima mea!, "spune Mihaela Tatu.

Proiectul Nani Nani este iniţiat tot de un braşovean, ca Mihaela, care crede că poveştile nu se termină niciodată şi că ele sunt cele care ne inspiră şi ne păstrează sufletul de copil şi la maturitate.

"Atunci când am descoperit lumea cărţilor audio am simţit dintr-o dată că totul are mai mult sens: călătoriile lungi cu maşina de la client la client, alergarea sau pur şi simplu plimbările solitare au devenit ocazii de a învăţa câte ceva nou. Apoi am intrat în lumea podcast-urilor şi mi-a plăcut atât de mult încât m-am ambiţionat să fac un podcast de masă în limba română – şi aşa s-au născut podcast-urile Reţeaua şi Mind Architect.

Însă nimic nu se compară cu poveştile pentru copii. Momentul când Mihaela Tatu îţi interpretează prima poveste scrisă, când o reasculţi şi când o ascultă alţii, mai ales copiii şi vezi ce impact are este cel în care realizezi că nu ai venit degeaba pe Pământ." spune Tudor Stoica, iniţiatorul proiectului Nani Nani.

Poveştile audio Nani Nani au fost gândite să vină în completarea acţiunii părinţilor care le citesc celor mici, nicidecum să înlocuiască acest lucru. De altfel, studiile alarmante care arătau că România ar fi pe ultimul loc în Europa la consumul de carte şi diferenţele colosale între mărturiile celor din jur i-au determinat pe cei de la Nani Nani să facă o nouă cercetare, cu focus pe părinţi. Iar studiul efectuat de Wave pentru Nani Nani a scos la iveală o cu totul altă imagine despre consumul de carte în România.

Conform cercetării online făcută în perioada 11 decembrie 2020 – 6 ianuarie 2021 pe un număr de 658 de părinţi din mediul preponderent urban, a reieşit că 96% dintre părinţii cu copii între 2 şi 6 ani cumpără cărţi pentru copii, iar 2 treimi dintre aceştia le citesc celor mici seara, înainte de culcare. Iar adulţii nu fac economie când ajung la acest capitol. 64% dintre intervievaţi au declarat că dedică, în medie, 100 de lei lunar pentru achiziţia de cărţi pentru copii, iar 82% dintre ei cumpără atât pentru copiii lor, cât şi pentru a le face cadou. Din acelaşi studiu a reieşit faptul că mai mult de jumătate dintre părinţi preferă poveştile moderne, educative şi terapeutice, dar nu exclud nici poveştile clasice, cu menţiunea că preferă reinterpretarea acestora pentru a exclude părţile care includ violenţă sau acte de sadism.

"Nu trebuie să ne fie indiferent care sunt ideile şi principiile pe care le sădim noi sau alţii în minţile copiilor noştri. Ele rămân acolo şi le modelează vieţile, iar uneori alegerea de a fi comod în legătură cu cine şi ce pune acolo nu e o idee prea bună.

De la bun început misiunea noastră la Nani Nani a fost să sădim cu grijă în gândurile din poveştile noastre fericire, iubire, inspiraţie, amuzament, reflecţie, surprindere, uimire şi lecţii de viaţă. Noi credem că am reuşit. Dă şi tu play la o poveste ca să te convingi. Iar studiile neuroştiinţifice arată că creierul învaţă şi fixează idei şi concepte noi dacă acestea sunt preluate chiar înainte de somn. De aici, şi ideea de Nani Nani şi de a folosi povestea ca pe un instrument de învăţare." a adaugat Tudor Stoica, iniţiatorul proiectului Nani Nani.

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: