• Bucuresti 14º C
  Baia Mare 8º C
  Brasov 8º C
  Cluj-Napoca 8º C
  Constanta 11º C
  Craiova 13º C
  Galati 10º C
  Iasi 7º C
  Suceava 6º C
  Timisoara 11º C
 • 1 EUR = 4.7564 LEI
  1 USD = 4.2005 LEI
  1 GBP = 5.5575 LEI
  1 CHF = 4.2296 LEI
  1 HUF = 1.5063 LEI
  1 BGN = 2.4319 LEI
  1 JPY = 3.8050 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Membrii delegaţiei Parlamentului European încurajează reformele din Moldova şi Ucraina

13 Aprilie, 14:26

O delegaţie a Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, condusă de MPE Laima Andrikienė, a vizitat Moldova şi Ucraina în perioada 3–6 aprilie, pentru a evalua implementarea reformelor europene.

Europe

MPE s-au întâlnit cu autorităţile şi cu societatea civilă ale celor două ţări, pentru a evalua relaţiile cu UE, implementarea Acordurilor de Asociere, pentru a încuraja reformele şi lupta împotriva corupţiei. Rezultatele vor fi elucidate anul acesta în rezoluţia Parlamentului European privind implementarea Acordului de Asociere în Ucraina şi Moldova.

„Mesajul nostru pentru ambele ţări este foarte clar – vrem să susţinem Ucraina şi Moldova în procesul de implementare a Acordului de Asociere şi vrem să vedem progrese rapide în ceea ce priveşte reformele, în special, în ceea ce priveşte statul de drept şi procesul de democratizare", a spus şefa delegaţiei Laima Andrikienė (PPE, LT) după vizită.

Moldova

Comentând vizita delegaţiei în Moldova, dna Andrikienė a afirmat: „Noi am accentuat faptul că dacă există dorinţa de a efectua reforme, UE, inclusiv Parlamentul European, va fi alături de Republica Moldova, pentru a-i oferi suport.

Noi pledăm pentru o intensificare în continuare a comerţului, dar şi pentru conexiuni de transport mai bune şi interconexiuni energetice cu UE, cu scopul de a susţine dezvoltarea socio-economică a Moldovei, pentru beneficiul tuturor cetăţenilor.

Delegaţia a avut de asemenea un schimb sincer de opinii despre probleme şi provocări, cum ar fi noua lege electorală, reforma sectorului media, reforma justiţiei, câteva cazuri dubioase de urmărire penală, lupta cu corupţia şi – ultimul, dar nu şi cel mai puţin important subiect – investigarea fraudei bancare. Reducerea corupţiei şi obţinerea rezultatelor în investigaţiile privind fraudarea băncilor sunt de cea mai mare importanţă. Reformarea justiţiei şi asigurarea unei media independente sunt de asemenea subiecte-cheie."

Ucraina

„Noi susţinem Ucraina pentru reformele care au fost realizate până acum cu mare efort şi prin mobilizare. Salutăm în special paşii întreprinşi în aşa domenii ca: achiziţiile publice, stabilizarea macroeconomică, sistemul de sănătate, reforma pensiilor, procesele de descentralizare şi privatizare. Reformele au avut loc în ciuda agresiunii militare ruseşti, care încă mai continuă pe teritoriul ucrainean. Acesta nu este un conflict îngheţat şi nu trebuie să fie un conflict uitat", a declarat dna Andrikienė în cadrul vizitei delegaţiei europene în Ucraina.

„O luptă eficientă împotriva corupţiei este crucială pentru progresul reformelor. În acest sens, crearea unei Curţi Supreme Anticorupție, în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneţia, este o prioritate. Lupta cu corupţia este de asemenea o cale de a deschide noi uşi pentru investitorii străini, care au nevoie de un mediu de afaceri sigur, pentru a aduce noi oportunităţi economice în Ucraina, pentru a dezvolta comerţul şi a crea locuri de muncă. Aceasta este o oportunitate de care Ucraina poate să profite", a mai adăugat dumneaei.

Pe lângă dna Andrikienė, delegaţia PE a fost alcătuită din cinci Membri ai Parlamentului European: Michael Gahler (PPE, DE), Dariusz Rosati (PPE, PL), Doru Frunzulica (S&D, RO), Petras Auštrevičius (ALDE, LT) şi Helmut Scholz (GUE/NGL, DE).

Sursa: deschide.md

Citeste mai mult despre: Republica Moldova
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: