• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9495 LEI
  1 USD = 4.2188 LEI
  1 GBP = 5.7509 LEI
  1 CHF = 4.5738 LEI
  1 HUF = 1.3946 LEI
  1 BGN = 2.5306 LEI
  1 JPY = 3.8525 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Medicul Marius Geantă: „Este posibil să avem două pandemii suprapuse”

04 Ianuarie, 13:18

Dr. Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină, atrage atenţia că este posibil să avem două pandemii suprapuse: una cu SARS-CoV-2 şi, cealaltă, aflată în fază incipientă, cu noua tulpină din Marea Britanie.

sfsff

”Cea mai mare problemă este capacitatea limitată de a diagnostica noua tulpină”, scrie dr. Marius Geantă, pe pagina sa de Facebook.

”Testele PCR pot ridica, în cel mai bun caz, suspiciunea, dar nu pot diagnostica infecţia cu noua tulpină. Diagnosticul noii tulpini se face prin secvenţierea genomului virusului - o metoda nouă, diferită de PCR, care necesită echipamente, echipe pregătite şi analiză de date”, adaugă specialistul.

Dar nici simpla existenţă a acestor elemente nu este suficientă - secvenţierea trebuie facută (ca în Marea Britanie) în mod reflex, continuu, la nivelul întregului sistem de sănătate  prin implementarea public health genomics, atrage atenţia dr. Geantă.

Medicul explică de ce este esenţială constituirea acestei capacităţi diagnostice prin secvenţierea reflexă a genomului SARS-CoV-2, la nivelul sistemului de sănătate publică.

Studiile arată ca noua tulpină se transmite cu 56-70% mai repede, având potenţialul de a determina o creştere rapidă a numărului de cazuri de infecţie şi, implicit, a numărului de cazuri grave.  Deşi noua tulpină nu determină în sine cazuri mai grave, adaugă medicul, prin faptul că afectează mai mulţi oameni determină în total creşterea exponenţială a cazurilor grave de Covid şi, implicit, creşte şi mai mult presiunea asupra sistemelor de sănătate.

”De aceea, apariţia noii tulpini pune în discuţie, cum am remarcat deja în Marea Britanie, eficienţa intervenţiilor de sănătate publică (lockdown) - ne putem aştepta la măsuri restrictive din ce în ce mai severe, în lunile care urmează, în acele regiuni în care tulpina nouă va fi identificată pe scară largă”.

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: