• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9440 LEI
  1 USD = 4.3296 LEI
  1 GBP = 5.9242 LEI
  1 CHF = 4.7390 LEI
  1 HUF = 1.3911 LEI
  1 BGN = 2.5278 LEI
  1 JPY = 3.7824 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Matematica lui Igor Boțan: 70% alianță PDM - PSRM , 30% - anticipate

31 Mai, 15:04

Directorul ADEPT, Igor Boțan susține că sunt șanse în proporție de 70% ca să fie formată o majoritate PDM - PSRM și 30% ca să fie organizate alegeri anticipate. În opinia acestuia, totul depinde cât de pregătiți sunt democrații să cedeze socialiștilor ministerele cerute. În același timp, Boțan mai spune că în urma mesajelor lansate în ultima perioadă în spațiul public, o majoritate parlamentară în alt format decât acesta nu este posibilă.

Botan

„De când s-au terminat parlamentarele am spus că probabilitatea cea mai mare a fost de la început - o coaliție între PDM și PSRM. S-a luat o pauză pentru că a fost intervenția autorităților ruse împotriva PDM și a liderului lor. Acest lucru a avut loc. Ulterior, era clar, că a fost nevoie de o perioadă ca să pregătească opinia publică de acest lucru și se pare că ne apropiem de această etapă când PDM și PSRM realizează ceea ce au împiedicat partenerii ruși ai socialiștilor. Mie mi se pare că acest lucru a fost permanent evident iar ultima săptămână, domnul Dodon a spus foarte clar că PSRM a luat o poziție a făcut-o publică dar și că mai există o posibilitate de a shimba această poziție: dacă PDM va veni cu o invitație. Deci acest lucru s-a întâmplat. A fost luată decizia PSRM de a convoca Consiliul Republican pentru a discuta invintația democraților”, a declarat reporterilor Deschide.MD directorul ADEPT.

Boțan spune în continuare care sunt șansele ca să fie formată o majoritate parlamentară sau alegeri anticipate, precizând că totul depinde faptul dacă PDM este pregătit să cedeze ministerele cerute de socialiști.

„Am văzut care sunt condițiile PSRM. Am văzut că PDM a acceptat o parte din acestea și situația ar fi în felul următor, iar aici trebuie de precizat că lucrurile nu sunt bătute în cuie, cu o cotă de probabilitate de 70% că vom avea coaliție PD-PSRM și 30% că vom avea alegeri anticipate. Întrebarea este cât de pregătiți sunt democrații să cedeze PSRM-ului ministerele strategice: politică externă și securitate. De ce anume aceste ministere, pentru că toate activitățile din partea PD-ului împotriva autorităților ruse au venit pe linie externă, neadmiterea jurnaliștilor, expulzarea diplomaților, rezoluția la ONU. Dacă și SIS trece la PSRM atunci partenerii ruși cred că vor fi de acord cu această coaliție. Acum problema este dacă PDM este cu adevărat pregătit să cedeze acest lucru sau dacă înscenează o competiție ruptă de negocieri”, mai spune Igor Boțan

Directorul ADEPT mai spune că democrații au ce negocia cu socialiștii și lasă de înțeles că discuțiile ar putea fi mai profunde decât pare.

„Liderul PDM se pare că a avut o înțelegere cu partenerii externi, amerciani ș.a.m.d, acum nu cred că PDM își câștigă sau recâștigă un fel de suport din partea rușilor. După ce PDM și-a stricat un pic relațiile cu UE dacă acum își șifonează relația și cu SUA este o chestie care nu este foarte promițătoare pentru democrați. Deci ei au ce negocia cu socialiștii”, a adăugat Boțan menționând că o majoritate în alt format în principiu este imposibilă.

Amintim că Partidul Democrat va transmite astăzi o invitaţie către PSRM, pentru a avea o primă discuţie pentru formarea unei majorități parlamentare. Anunțul a fost făcut azi de purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gamurari.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: