
- Prima Pagina
- R. Moldova
- CENTENAR
- EVENIMENT
- Politic
- Economic
- Social
- Justiție
- International
- Sport
- Flux Video
Vești deloc bune pentru români! Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a decis să majoreze prețul energiei electrice cu 2,5% pentru a acoperi suprataxa impusă companiilor din domeniul energiei prin Ordonața 114. Tarifele reglementate de energie electrică aprobate pentru clienții finali casnici valabile începând cu data de 1 martie 2019 nu se modifică față de cele care sunt, în prezent, în vigoare, a anunţat însă ANRE. Cu toate acestea nu este exclus ca în perioada următoare să asistăm la creșteri de prețuri.
Guvernul a introdus de la 1 ianuarie o taxă de 2% pe cifra de afaceri pentru companiile din energie, iar distributiroii au cerut autorităţilor majorarea tarifelor pentru a acoperi această nouă taxă. Au şi obţinut-o. Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a decis să majoreze prețul energiei electrice cu 2,5% pentru a acoperi suprataxa impusă companiilor din domeniul energiei prin Ordonața 114, începând cu 1 martie.
Potrivit Profit.ro, în cazul consumatorilor noncasnici, ANRE a avizat miercurea trecută noile prețuri pentru serviciul universal, aplicate de furnizorii de ultimă instanță în perioada 1 martie-31 decembrie 2019. Acestea sunt mai mari cu 35% decât actualele prețuri în cazul Enel Energie Muntenia (valabile pentru consumatorii noncasnici din București, Ilfov și Giurgiu), cu 30% în cazul Enel Energie SA Banat și cu 25% în cazul Enel Energie SA Dobrogea.
Nici consumatorii noncasnici din Moldova nu scapă de majorări considerabile, de 17,5% (în cazul E.On). Cum prețul de furnizare al energiei reprezintă 50% din prețul final, ar rezulta că firmele bucureștene eligibile pentru serviciul universal ar urma să plătească o factură mai mare cu 17%, cele bănățene - una mai scumpă cu 15%, cele dobrogenene - cu 12%, iar cele din Moldova - cu 9% decât în prezent.