• Bucuresti 32º C
  Baia Mare 30º C
  Brasov 30º C
  Cluj-Napoca 28º C
  Constanta 29º C
  Craiova 29º C
  Galati 34º C
  Iasi 33º C
  Suceava 27º C
  Timisoara 28º C
 • 1 EUR = 4.7228 LEI
  1 USD = 4.1899 LEI
  1 GBP = 5.3006 LEI
  1 CHF = 4.2095 LEI
  1 HUF = 1.4679 LEI
  1 BGN = 2.4147 LEI
  1 JPY = 3.8726 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Marga: Lipsa de eficienţă a ICR, o mare problemă

15 Mai, 14:00

marga
El afirmă că, pe alocuri, integrarea unor institute culturale în activitatea ambasadelor României lasă de dorit.

Preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), Andrei Marga, a afirmat miercuri, într-o dezbatere în cadrul Comisiei pentru cultură a Senatului, că ICR  ar trebui eficientizat şi a susţinut necesitatea unei legislaţii care să reglementeze clar colaborarea dintre directorii ICR din străinătate şi ambasadori, precum şi ocuparea prin concurs a funcţiilor de conducere.

Andrei Marga a salutat trecerea ICR în subordinea Senatului, arătând că prin această decizie "institutul a putut fi depolitizat şi replasat într-un pluralism politic natural, a putut fi redeschis pentru creatorii din România indiferent de afinităţile lor politice”.

El consideră că ICR are probleme legate de coerenţa instituţională şi a activităţii. „În ultimii ani, institutele culturale române au ridicat două categorii de probleme care ţin de statut: probleme ale coerenţei  sistemului instituţional şi probleme ale conţinutului activităţii. Integrarea acestor institute în activitatea ambasadelor României se realizează bine în unele locuri, în altele locuri lasă mult de dorit”, a explicat acesta.

Preşedintele ICR a susţinut totodată  că este nevoie de o legislaţie care să reglementeze clar colaborarea dintre directorii ICR din străinătate şi ambasadori. „De obicei, când e vorba de autonomie există tendinţa de a o înţelege greşit de o parte sau de alta. În unele locuri, directorii sunt subordonaţi ambasadorilor, în alte locuri ies din orice discuţie cu ambasadorii. O prevedere legală mai precisă în acest domeniu ar fi utilă”, a afirmat şeful ICR.

Andrei Marga a reclamat politizarea institutului în trecut şi implicarea acestuia în alegeri. „Este clar că politizarea aşa cum s-a practicat în institut, constând chiar în intervenţii ale liderului institutului pentru un candidat sau altul la preşedinţie, această politizare trebuie respinsă categoric. Nu e  misiunea institutului să facă propagandă pentru un candidat sau altul, chiar dacă în calitate de persoană oricine se poate exprima pentru un candidat sau altul. Dar sigur aceasta este o accepţiune mai primitivă, mai rudimentară a politizării care trebuie respinsă. La noi în cultură e o confuzie între apolitism şi apartidism. Nimeni nu poate fi apolitic, poate fi apartinic. Poate să nu aparţină unui partid”, a afirmat şeful ICR.Marga consideră că intelectualii ar trebuie să se exprime liber în străinătate despre problemele României şi ale UE. „În institut există o anumită reluctanţă în a lăsa intelectualii români să şi vorbească în străinătate despre problemele României, despre problemele UE, despre problemele lumii de astăzi. Oprirea lor pentru motivul că nu trebuie făcută politică nu e rezonabil. Nu zic să mergem să facem politică, eu zic să discutăm problemele”, a susţinut preşedintele ICR.

El a arătat totodată că o mare problemă este lipsa de eficienţă a institutului şi a procedurilor care îl vizează, dând exemplul discuţiilor purtate cu Ministerul de Externe german în vederea deschiderii unui nou Institut Cultural în Bavaria. „E o încetineală în aprobări care nu e funcţională. Ministerul de Externe german a aprobat în zece zile înfiinţarea, Ministerul de Externe de la Bucureşti nici la ora actuală nu a dat încă aprobarea. Şi în Germania ne întreabă: «Domnilor, mai facem ceva?»” susţine Marga.

În final, el şi-a prezentat opţiunea cu privire la numirea directorilor ICR, optând pentru varianta concursului. „Numirea de directori, eu sunt absolut de acord să o deschidem, personal sunt adeptul concursurilor. Sigur la noi concursurile nu sunt foarte populare. Sunt populare pentru cei care câştigă, după aia te trezeşti cu reclamaţii de orice fel şi oriunde, mai ales de la cei care sunt acum în institute, dacă te-ai atins de el şi el nu câştigă cumva un concurs e sfârşitul lumii. Te atacă în toate felurile, oriundeIdeea concursurilor ar trebui fixată chiar prin lege”, a afirmat Marga.
Citeste mai mult despre: Andrei Marga, dezbatere, ICR, senat
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: