• Bucuresti 14º C
  Baia Mare 18º C
  Brasov 13º C
  Cluj-Napoca 17º C
  Constanta 11º C
  Craiova 20º C
  Galati 11º C
  Iasi 14º C
  Suceava 13º C
  Timisoara 21º C
 • 1 EUR = 4.7619 LEI
  1 USD = 4.2322 LEI
  1 GBP = 5.5070 LEI
  1 CHF = 4.1850 LEI
  1 HUF = 1.4868 LEI
  1 BGN = 2.4348 LEI
  1 JPY = 3.7817 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Marea Britanie vinde armament ţărilor care încalcă drepturile omului

17 Iulie, 15:35

anti-arms trade protestors rive a tank past the German embassy in London

Marea Britanie vinde armament militar tuturor ţărilor cu statut sensibil, inclusiv Siriei şi Iranului. O comisie parlamentară a tras semnalul de alarmă într-un raport dat publicităţii miercuri.

Marea Britanie a emis sau a prelungit mai mult de 3.000 de licențe care să permită exportul de arme către țări în care vizează respectarea drepturilor omului, potrivit unui raport parlamentar. Raportul Comitetului Comunelor pentru controlul exporturilor de arme, a arătat că valoarea combinată a licențelor a ajuns la 14,1 miliarde euro. "O sumă uriaşă", potrivit fostului ministru al Apărării John Stanley, preşedintele Comisiei, care a afirmat că a crezut că "cineva a adăugat nişte zerouri".

Preşedinte comisiei, John Stanley a cerut guvernului să exercite o mai mare prudență în aprobarea cererilor pentru exportul de arme către țările cu regimuri autoritare. "Comisia recomandă guvernului să fie mai prudenţ atunci când se analizează cererile de licență pentru exporturile de arme pentru regimurile autoritare, pentru că acestea ar putea fi utilizate pentru a facilita represiuni interne, care sunt în contradicție cu politica guvernului nostru", informează postul de televiziune Al-Jazzera.

Ministerul de Externe britanic enumeră 27 de state considerate sensibile în privinţa drepturilor omului, inclusiv Myanmar, China, Iran, Irak, Israel, Libia și Siria. Dintre aceste ţări care figurează pe lista guvernului britanic, doar două nu au contracte cu Marea Britanie, adică Coreea de Nord şi Sudanul de Sud. 

China este ţara care beneficiază de cel mai mare număr de licenţe de la Guvernul britanic (1.163, în valoare de 1,8 miliarde de lire sterline). Israelul este cel mai important contributor, plătind numai el singur 7,7 dintre cele 12,3 miliarde de lire sterline de pe factura totală, în principal pentru material criptografic cu utilizare militară şi civilă. Guvernul britanic a prelungit trei licenţe acordate Siriei pentru vehicule de teren şi piese de sonare, în contextul în care acelaşi executiv a anunţat marţi o viitoare livrare de material de protecţie împotriva armelor chimice opoziţiei siriene.

Comisia parlamentară şi-a exprimat uimirea, faţă de cele 57 de licenţe acordate Argentinei, o ţară împotriva căreia Marea Britanie a purtat un război ce a avut ca miză arhipelagul Falkland, în 1982. Argentina face parte dintre cele cinci ţări care nu figurează pe lista ţărilor sensibile ce au atras atenţia Comisiei parlamentare, alături de Egipt, Tunisia, Bahrain şi Madagascar.

Guvernul britanic contravine "politicii sale de a nu vinde armament oricui este susceptibil să constituie o ameninţare la adresa drepturilor omului", a apreciat Oliver Sprague de la Amnesty International (AI).

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: